TCL 55C745 review: Scherp geprijsde upgrade
Met de middenklasser in de C7x5-serie mikt TCL altijd op de prijsbewuste koper. Die moest de voorbije jaren wel flinke compromissen accepteren, vergeleken bij het veel beter presterende hogere model in de C8x5-serie. Dat lijkt te veranderen nu ook de TCL C745 achtergrondverlichting met lokaal dimmen krijgt. De TCL 55C745 die we testten is niet alleen een miniled-tv, hij biedt ook quantum dots voor een groter kleurbereik. Het backlight levert naast local dimming ook een hoge piekhelderheid. Met HDMI 2.1, aardig wat gamer features en Google TV voor smartfuncties is het op papier een lekker compleet toestel. Het hele pakket krijg je bovendien voor een bijzonder aantrekkelijke prijs.
Design van de TCL C745: lekker slank
Ook voor tv’s geldt dat je niet zomaar op het uiterlijk mag afgaan om ze te beoordelen. Maar een mooi design helpt wel, en dat geldt ook voor de TCL 55C745. Het toestel kreeg een nieuw design, dat is opvallend mooier is dan dat van de voorganger. Zo is het nu lekker slank, een aspect dat nog extra in de kijker wordt gezet door de mooie gewelfde rug.
De afwerking is puik, met een titaniumkleurige smalle rand rond het beeld, een mooi vierkantjespatroon op de rug, en een geborsteld titaniumkleurige centrale voetplaat. Misschien wil TCL met dit ontwerp signaleren dat de 55C745 nu meer opschuift naar de hogere middenklasse, althans wat kwaliteit betreft.
Aansluitingen van de TCL C745
De selectie aansluitingen van de TCL C745 is (bijna) identiek aan die van de C845. Deze zijn allemaal naar opzij gericht, zodat wandmontage geen enkel probleem oplevert. Er zijn vier hdmi-aansluitingen, twee daarvan leveren 48GBps bandbreedte. Die zijn vooral bedoeld spelconsoles of pc’s waarmee je dan kan gamen in 4K met 120 beelden per seconde, of via pc zelfs in 4K met 144 beelden per seconde.
De tv schakelt dankzij ALLM automatisch naar de Spel-beeldmode voor de laagste input-lag. Die bedraagt 12,5ms in 4K60 en 7,9 ms in 2K120. Een variabele verversingssnelheid, het blijft de harde realiteit zelfs voor de krachtigste videokaarten, stoort de vloeiende spelbeleving niet, want de tv ondersteunt hdmi VRR, AMD FreeSync en Nvidia G-Sync compatible.
ARC/eARC vind je op hdmi 4. Dat is een hdmi 2.0-poort, wat wel zo prettig is. Zo verlies je immers geen hdmi 2.1-poort als je een soundbar aansluit. Op het vlak van connectiviteit is er verder één usb-aansluiting (voor media), een composiet video-ingang met stereo minijack, een optische digitale audio-uitgang en hoofdtelefoonaansluiting. Voor netwerkverbindingen zijn er WiFi, ethernet en Bluetooth. Die laatste dient zowel voor de afstandsbediening als voor bijvoorbeeld een hoofdtelefoon. Het enige verschil met de C845 is de WiFi versie. De C745 gebruikt WiFi 5, terwijl de C845 WiFi 6 biedt.
Voor live tv is er een enkelvoudige tv-tuner, een voor DVB-T/T2/C en een voor DVB-S/S2, en één CI-slot. Je kan niet opnemen of live tv pauzeren.
In de rug heeft TCL een kleine rubberstrip geplaatst die je op verschillende manieren kunt vastzetten. Daarmee bevestig je de kabels aan de rug om ze vandaar via de poten weg te leiden. Het is een ietwat beperkte oplossing, maar we appreciëren het detail wel.
Installatie van de TCL 55C745
Het hardwareplatform van de TCL C745 is een Mediatek chipset met quad-core ARM Cortex A73 processor, 3 GB geheugen en de Mali G-52 gpu. Alhoewel niet de jongste loopt de Google TV-interface erg vlot op deze chipset. Er is 20 GB vrije opslagruimte en dat is uit te breiden met externe USB-opslag. Het is meer dan voldoende voor al je apps. Haal je smartphone erbij, open de Google Home app en de installatie is in een wip gebeurd. Het kan natuurlijk ook via de afstandsbediening.
Inloggen met een TCL-account is nu optioneel; sla het over, want er is geen meerwaarde. TCL doet geen Ziggo of Telenet certificatie. Dat betekent voornamelijk dat je de juiste instellingen om live tv-zenders in te scannen zelf moet intypen.
Smart TV op de TCL C745: Google TV, koning van de aanbevelingen
Een enorm aanbod apps, ingebouwde Chromecast, Airplay 2: Google TV heeft heel wat te bieden. Het platform heeft naar onze mening ook de beste aanpak voor aanbevelingen. Deze zijn gesorteerd in categorieën op basis van je kijkgedrag en komen binnen dezelfde categorie uit verschillende streamingdiensten. Voor gamers is er een handig Game menu. Ingangen en een snelmenu voor instellingen zijn beschikbaar via een toets op de afstandsbediening en kan je personaliseren. In de review van de 65C845 vind je uitgebreider overzicht de mogelijkheden.
Ook de afstandsbediening is dezelfde als op de C845. Het is een kruising tussen modern en klassiek, met een numeriek toetsenbord, een degelijke layout en zachte, aangename toetsen. We hadden de toets om van Google-profiel te wijzigen liever van plaats gewisseld met de ingangen-toets. Die laatste vinden we veel belangrijker. Sneltoetsen voor Netflix, Prime Video en YouTube stellen we op prijs, TCL Channel, TCL Home en de Webbrowser zijn minder nuttig.
Local dimming op de TCL 55C745: 120 zones voor beter contrast
De belangrijkste upgrade van de C745 vinden we in de achtergrondverlichting. Vorig jaar was dat nog een direct led achtergrondverlichting, zonder zones. Dit jaar maakt de C745 de stap naar een miniled-achtergrondverlichting met 12x10 zones voor lokaal dimmen. Het va-paneel levert op zich al een erg goed contrast, al is het een tikje lager dan vorig jaar. Gecombineerd met de 120 zones klimt het contrast sterk op.
‘Blooming’, het effect waarbij een helder voorwerp op donkere achtergrond de donkere delen mee lichter maakt, probeert TCL zo goed mogelijk te vermijden. Daarom dimt het bij kleinere accenten het licht toch wat. Dat is een delicate evenwichtsoefening. Aan de ene kant wil je zichtbare zones en blooming vermijden, aan de andere kant wil je intense lichtaccenten wel bewaren. Met 120 zones heb je natuurlijk minder speelruimte dan met, zeg, 5000 zones. Zo zien we dat de sterrenhemel in Gravity wel mooie sterren bevat, maar dat het diepzwart van de ruimte lichtjes helderder is. Andere scènes zoals in Rapunzel tonen wel een hele mooie balans tussen donker en licht. De leds reageren ook erg snel zodat je geen hinderlijke sleepsporen ziet, of zones die opgelicht blijven. Kortom, dit is een knappe prestatie voor een toestel in deze prijsklasse.
Het andere voordeel van meer licht: betere HDR
Niet alleen het contrast, ook de piekhelderheid gaat er flink op vooruit. Vorig jaar kreeg je amper 350 nits op de C735. Op de C745 meten we 593 nits op het 10% venster en op het volledig witte veld 650 nits. Kleine vensters moeten helderheid prijsgeven om blooming te voorkomen. Op grotere vensters, zoals 25% en 50% gaat de meter tot 850 nits. Die piek is niet zomaar gekozen, volgens TCL zit in dat APL-bereik (Average Picture Level) de meest film-, tv- en game-content en haal je daar dus het meeste voordeel uit een hoge helderheid.
De hdr-beelden zien er erg goed uit, met dank ook aan het degelijke kleurbereik. Wel ligt dat met 88% van de P3-kleurruimte iets onder de grens van 90% die we graag zien voor intense hdr-kleuren. Helderheid en contrast hebben echter meer impact op hoe je hdr-beeld beleeft, dus dat iets kleinere kleurbereik zal je kijkplezier zeker niet vergallen. Er ontbreekt wat witdetail in de HDR10-weergave, zeker bij zeer helder gemasterde beelden. Dat kan je vermijden door dynamische tonemapping te activeren. Je kan daarbij kiezen voor drie progressief helderdere standen. De tonemapping maakt de beelden ook iets helderder, en daardoor verliest het beeld wat aan contrast. Daarom adviseren we om de laagste stand (“detail”) te gebruiken, tenzij je bij verduistering kijkt en dat witdetail niet mist, dan is “uit” de betere keuze.
De Film-beeldmode bleek zowel in hdr als sdr uitstekend gekalibreerd. Er is heel wat schaduwdetail zichtbaar, de grijsschaal is neutraal en de kleurweergave is erg accuraat. De helderste hdr-tinten zijn iets te koel, maar de fout valt eigenlijk onder de zichtbare drempel.
Beeldverwerking van de TCL C745: 240Hz verversingssnelheid
De TCL 55C745 bevat goede beeldverwerking. Ruisonderdrukking en upscaling zorgen voor mooie resultaten. Enkel sterk gecomprimeerde videobeelden die last hebben van blokvorming zijn moeilijker schoon te poetsen. Kleurstroken in zachte gradiënten kan de TCL dan wel weer vrij goed verbergen, dankzij een aparte instelling. Het is wel beter deze alleen te activeren als je echt duidelijk problemen ziet.
Hiermee heeft de C745 niet alleen dezelfde beeldverwerking als de C845, hij heeft ook een paneel dat 240Hz verversingssnelheid toelaat. Dat kan echter niet in 4K, of in elk geval niet met de volledige resolutie. De 240Hz modus is mogelijk bij Full HD (1920x1080) en is zo een optie voor pc-gamers die liever meer frames zien dan meer resolutie. Met 4K-content én 240Hz-mode halveert de processor de verticale resolutie, dan werkt deze met 3840x1080 pixel beelden. Die upscalet het lcd-paneel vervolgens zelf naar de volle 4K (3840x2160). Het interpoleert daarbij de ontbrekende lijnen, om verlies van detail te minimaliseren. Dat verlies is er echter wel, ook al is het beperkt. Of je het ziet, hangt grotendeels af van de content. Die 240Hz-mode verbetert in elk geval de bewegingsscherpte van het paneel, maar die is ook in standaard 120Hz-modus al vrij goed.
Audioweergave van de TCL 55C745: doorsnee
Dat een middenklasse toestel toch nog ergens moet inleveren, hoeft niet te verbazen. De TCL C745 draagt Dolby Atmos en DTS:X logo’s, maar met 2x 15 W luidsprekers is dat ook niet veel meer dan dat: een logo. De klank scoort erg middelmatig. Er is genoeg volume, maar als je bij een film in de verleiding komt om de soundtrack wat luider te zetten, hoor je meteen de beperkingen. Het ontbreekt aan bas, en de klank is soms schel en beperkt. De surroundervaring is afgerond afwezig. Je kan morrelen aan de instellingen, maar voor een beter resultaat zal je vermoedelijk uitwijken naar een soundbar.
Conclusie
Ben je op zoek naar een 55 inch televisie die ruim onder de 1000 euro geprijsd is? Dan moest je tot vandaag toch genoegen nemen met mindere prestaties, zeker op hdr-vlak. Dat is met de TCL 55C745 wel anders. Enkel de audioprestaties blijven bijzonder middelmatig. Met miniled-achtergrondverlichting met 120 zones voor lokaal dimmen, een goed va-paneel en quantum dot-technologie heeft hij helderheid, contrast én kleur voor knappe hdr-beelden. Oh ja, en hij ondersteunt Dolby Vision IQ en HDR10+.
Gamers komen zeker ook aan hun trekken, met alle nodige features, lage input-lag en een paneel dat tot 240Hz verversingssnelheid aankan. Voor al je streamingplezier kan je terecht in het enorme app-aanbod van Google TV. Een knap staaltje techniek, met een erg mooie prijs. Kortom, een zeer goede koop voor wie op de kleintjes let.
TCL 55C745
TCL 55C745 in een oogopslag | |
Afmetingen & Gewicht |
Met voet: 122,5 x 77,1 x 31,6 cm, 14,2 kg Zonder voet: 122,5 x 71,1 x 7 cm, 13,1 kg |
Beeldscherm | 55 inch (139 cm) QLED VA LCD FALD MiniLED backlight, 120 zones 4K UHD (3840x2160) 144 Hz |
HDR | HDR10, HDR10+, Dolby Vision IQ, HLG |
Geluid | 2x 15W Dolby Digital (Plus), True HD, Atmos DTS (HD), DTS (HD), DTS:X |
Aansluitingen | 4x HDMI 2.1 (2x 18 Gbps, 2x 48 Gbps), ALLM, eARC/ARC, VRR (AMD Freesync, Nvidia G-sync) 2K HFR, 4K HFR 1x USB Composiet video + stereo minijack optisch digitaal audio uit Hoofdtelefoon Ethernet |
Draadloos | WiFi 5 Bluetooth |
TV Tuners | 1x DVB-T/T2/C, 1x DVB-S/S2 1x CI+ 1.4 |
Smart TV | Google TV (Android 11) |
Energieverbruik | SDR 83 watt (G) / HDR 220 watt (G) |
Testresultaten | Piekhelderheid 2% venster: SDR: 141 nits, HDR: 309 nits 10% venster: SDR: 524 nits HDR: 593 nits 100% venster: SDR: 573 nits HDR: 651 nits Contrast: 3.882:1 (native) 6.178:1 (met dimming) SDR-metingen: HDR-metingen: |
Adviesprijs | € 799 |
Koop |