JBL Live Beam 3: voordeliger alternatief voor de Tour Pro

We bekijken hier de JBL Live Beam 3, maar dat is niet de enige nieuwe set oortjes van het merk met een Live-etiket. JBL heeft een nieuwe strategie en brengt hetzelfde toestel nu in drie pasvormen: Beam (dopje met staaf, rust deels in het oor), Buds (klein en vooral bevestigd via een dop) en Flex (los en open design met staafje). Alle drie delen de meeste functies én kosten evenveel: 199 euro. Naar goede JBL-gewoonte kun je de Live Beam 3 in vier hippe kleurtjes krijgen. Die zijn wat stijlvoller en minder extravert dan bij de goedkopere oortjes van het merk.
In het aanbod van JBL is Live de middenklasse, onder de Tour-familie, maar boven de oortjes uit de Wave- en Tune-families. We zien wel dat de modellen uit de Live 3-reeks een stuk meer kosten dan de vorige generatie. De introductieprijs van de Live Beam 3 bedraagt dus 199 euro, terwijl vorige Live-modellen eerder rond 149 euro zaten. Het is wel zo dat de prijzen draadloze oortjes al snel flink gaan bewegen, dus een prijsdaling is niet ondenkbaar. Daarbij moeten we ook opmerken dat de Live 3 TWS een aantal ‘high-end’ opties heeft. Naast het schermpje in de case is er ook ondersteuning voor de hi-res codec LDAC, adaptieve ruisonderdrukking, ruimtelijke audio en een prima accuduur van 9 uur met NC ingeschakeld.
De case als remote bij de JBL Live Beam 3
De hoofdreden voor de prijsverhoging lijkt echter de smart case van de JBL Live Beam 3 te zijn. In plaats van het anonieme laaddoosje spreek je hier over een case met een klein 1,45 inch (3,7 cm) touchscreen. Dit was een innovatie die JBL introduceerde op de uitstekende Tour Pro 2, blijkbaar met veel succes. Hoewel sommigen zo’n scherm helemaal niet nodig hebben, zijn er wel mensen die het handiger vinden dan telkens in een app duiken om iets aan te passen. Voornaamste voordeel is dat je de features van de oortjes kan bedienen zonder smartphone - bijvoorbeeld wanneer je verbonden bent met een laptop.
In vergelijking met de Tour Pro 2 zijn er veel meer menuschermen toegevoegd. Je doorloopt ze door horizontaal te swipen. Je kunt je muziek bedienen, een equalizerpreset kiezen, noise-cancelling in/uitschakelen en nog veel, veel meer. Het scherm als zaklamp gebruiken, bijvoorbeeld. Gelukkig kun je in de app onnodige of ongewenste zaken uitzetten, zodat je minder hoef te swipen om een bepaalde functie te bereiken.
Het nadeel van een slimme case? Ook dit onderdeel ontvangt firmware-updates, apart van de updates die richting de oordoppen gestuurd worden. Het zal vermoedelijk niet zo vaak voorkomen, maar het betekent wel dat als je updatet, het even kan duren. Het updaten gebeurt namelijk achter elkaar, niet simultaan. Vooral de update aan de case kan wel even duren, merkten we, maar gelukkig kun je de oortjes blijven gebruiken.
Veel opties in de app van de JBL Live Beam 3
De heldere JBL Headphones-app is een heel vertrouwde omgeving voor wie JBL-hoofdtelefoons en -oortjes test. Deze ene app gebruik je immers voor alle producten; de interface past zich aan naargelang de beschikbare functies op het aangesloten toestel. Het zit goed in elkaar, al zien we bij de Live Beam 3 een verrassend drukke interface. Er zijn veel meer opties dan gewoonlijk, verdeeld over drie hoofdschermen (Algemeen, Audio en Diversen).
Die drukte heeft onder meer te maken met de instelmogelijkheden van de smart case, maar ook omdat deze oortjes echt veel functies meekregen, die je op verschillende niveaus kunt instellen. Smart Talk bijvoorbeeld, dat de muziek dempt en overschakelt naar een transparantiemodus als je begint te spreken, kan ingesteld worden om 5, 10 of 15s te wachten als de stem stopt. Wel een handige functie op kantoor en onderweg trouwens. Lange tijd was Sony de enige die dit bood, goed om te zien dat JBL dat nu ook doet. Als je van tweaken houdt, ga je genieten van de Live Beam 3 helemaal naar je hand te zetten.
Qua hoeveelheid zaken die de app aanbiedt gaat JBL bij deze oortjes de drukte van de Sony-app achterna. Maar wat de Headphones-app redt van de chaos is een heldere opmaak en een streepje uitleg als je op een i-icoontje tikt. Onder Audio zitten veel handige zaken, zoals een equalizer, een knop om over te schakelen naar de LDAC-codec (als je Android-toestel het lust), spatial sound en JBL’s Personi-Fi. Daarbij doorloopt je een testje zodat de weergave aan jouw gehoor wordt aangepast. En neen, het is niet enkel voor old-timers. Gehoor is heel persoonlijk en zelfs twintigers en dertigers kunnen al bepaalde frequenties ‘verloren’ hebben.
Ook positief zijn opties die de Live Beam 3 veiliger en handiger maken, zoals een balansregeling en een volumebegrenzer (ook bij het bellen).
Hoe klinkt de JBL Live Beam 3? Intens!
Een tikje meer bas dan de norm en goed omgaan met dynamische pieken, dat is wat je zowat verwacht van JBL. De Live Beam 3 toont zich ook wat meer premium op dit vlak, met diepe maar wel meer gecontroleerde bassen. Een mooi fundament bij pop en technonummers – denk een lekker ultrabasbeat bij ‘Yami’ van Kassian - én een basis waarop vocals met body uit de mix komen. De spoken performance van Kae Tempest op ‘Grace’ komt zo heel sterk binnen, net als de nieuwe tracks van Portishead-zangeres Beth Gibbons. JBL trekt je wel graag in de muziek in plaats van je audiofiel te omhullen, heel breed of ‘buiten je hoofd’ treedt muziek niet. Wel intens zo, zeker met commerciëlere producties. Het is een goede tuning voor onderweg op de bus, waar veel fijndetail verloren zou gaan.
De Live Beam 3 heeft ook een goede tuning voor films en games. Daarbij is er een spatial sound-optie, maar die blijft kunstmatig klinken. Bij muziek helemaal, maar ook bij ‘Rebel Moon – Part Two’ deed de functie de stem van Anthony Hopkins echt heel dun klinken. Actie was wel driedimensioneler, maar de kunstmatige kantjes die werden toegevoegd leidden voor ons af. Dit kan wel beter.
Niet de noise-cancelling van een topmodel
Tijdens het testen van de Live Beam 3 vroegen we ons af en toe toch af: waarom zou je nog voor de Tour Pro 2 (of een ander topmodel) gaan? Het antwoord diende zich aan bij het testen van de noise-cancelling. Herrie om je heen wegwerken doet de JBL Live Beam 3 goed genoeg, zodat je je kunt concentreren op je muziek of video. Maar er is wel sprake van restgeluid. Positief is dat de lage tonen (het geraas van een motor of rolgeluiden) zeer efficiënt worden aangepakt. Dat zijn degene die echt vermoeien als je er langer inzit, en bijvoorbeeld verstaanbaarheid van stemmen verminderen. Heel bruikbaar op het OV, lijkt ons.
In de Adaptieve stand merkten we wel dat het soms even duurde voordat de noise-cancelling naar het juiste niveau schakelde. Je kunt echt een paar seconden hebben terwijl de software z’n weg zoekt. Zelf waren we geneigd om de NC gewoon in de hoogste stand te houden.
Op dit vlak presteren deze oortjes dus niet slecht, maar niet op hetzelfde niveau als sommige duurdere sets. We denken dan aan die Tour Pro 2, maar ook aan de Apple AirPods Pro, de Bose QuietComfort Ultra Earbuds of Sony’s WF-1000XM5. Het verschil is wel klein, dus de vraag is of je de meerprijs over hebt voor de allerbeste ruisonderdrukking.
Conclusie
De JBL Live Beam 3 mag mischien niet de ultieme draadloze hoofdtelefoon zijn, deze draadloze dopjes doen wel heel veel, heel goed. Of hij zijn prijs waard is, hangt sterk af van hoe nuttig de smart case voor jou is. Vind je het een goed idee, dan is deze JBL een absolute aanrader. Sowieso krijg je hier een TWS die goed klinkt, over veel nuttige extra functies beschikt, een goede batterijduur heeft én degelijke (zij het niet de allerbeste) noise-cancelling biedt. Dat je bovendien kunt uitwijken naar de Live Buds 3 of Live Flex 3 als je dezelfde functies wil maar een andere pasvorm, dat is een heel sterke troef.
JBL Live Beam 3
JBL Live Beam 3 in een oogopslag | |
KLeuren | Zwart, Blauw, Paars, Zilver |
Gewicht | Per dopje: 5 g Laadcase: 72 g |
Drivers | 10 mm Gevoeligheid: 98 dB @ 1kHz/1mW Frequentiebereik: 20 Hz - 40 kHz Weerstand: 16 Ohm |
Bediening | Touch |
Accu | 10 uur spelen (zonder ANC) 9 uur spelen (met ANC) Met case: 40 uur spelen (zonder ANC) 36 uur spelen (met ANC) Opladen: 2 uur |
Verbinding | Bluetooth 5.3, met MultiPoint Codecs: SBC, LDAC Profielen: A2DP 1.4, AVRCP 1.6.2, HFP 1.8 |
Adviesprijs | € 199,99 |