Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sony

Spring direct naar: WF-C500 - WF-C700N - LinkBuds - LinkBuds S - WF-1000XM4 - WF-1000XM5

Sony LinkBuds (WF-L900)

Sony LinkBuds WF-L900 review

De LinkBuds mag je niet verwarren met de (hieronder ook besproken) LinkBuds S. Al is de kans dat je de twee TWS’en van Sony met elkaar verwisselt klein. Of dat je deze Sony’s zou nemen voor iets van een ander merk . Geen enkele andere draadloze in-ear lijkt op deze 4-gram wegende LinkBuds (ook: WF-L900). Hun ringvormige ontwerp met opening in het midden is uniek. Eigenlijk kun je dat stellen over heel het concept, dat bewust omgevingsgeluid doorlaat terwijl je naar muziek luistert. Het idee is dat je daardoor nog in contact blijft met je omgeving. Je zit niet in een cocon, maar hoort nog dat iemand je nadert om je iets te vragen. Iedereen die bij het geconcentreerd thuiswerken uit zijn of haar vel sprong omdat je partner uit het niets opdook, weet wat de waarde daarvan is.

Bijzondere bediening: tikje op het hoofd

Een ongewoon idee dus, maar in de praktijk én in de juiste situatie best wel handig. We merkten dat je inderdaad naar muziek kunt luisteren en toch nog op een natuurlijk manier communiceren met mensen rond je. Een extra hulp hierbij is een functie die automatisch de muziek pauzeert zodra je begint te spreken. Werkt echt heel goed. De LinkBuds komen op functioneel vlak nog met heel wat vaste waardes van Sony, zoals 360 Reality Audio, een goede equalizer en een adaptieve volumeregeling die zich aanpast aan het omgevingslawaai. Qua bediening doen deze Sony’s ook iets gek. Muziek pauzeren of het volume veranderen doe je met naast je oor te tikken. Dus niet op de toestellen, maar op je schedel. En het werkt, zowaar.

Sony LinkBuds (WF-L900)

Gebruiken vergt even leren

Verbonden aan de ring die in je oorschelp rust, is er een kleine bolvormig deel ter grootte van een M&M met een opzetstukje, dat achter een plooi in je oor schuift. Het klinkt complexer dan het is én er zijn verschillende opzetstukjes meegeleverd zodat de LinkBuds beter passen. Toch zal je even moeten leren hoe je deze Sony-oortjes correct aanbrengt. In de Headphones Connect-app krijg je een heel tutorial te zien. De moeite waard om te bekijken, want pas als je het correct doet blijven de LinkBuds stabiel zitten – en klinken ze zoals het hoort.

Goede accuduur, geen ANC - en dat is logisch

Een klein verzuchting over Sony-oortjes: de firmware-updates aanbrengen duurt bovengemiddeld lang. Gelukkig nooit zo lang als de app belooft. In het geval van de LinkBuds zou het officieel 60 minuten duren, reëel was het eerder tien minuten. De autonomie is wel goed aan 5,5 uur, en er zit een snellaadfunctie op de case. Die is ook heel compact.

Dat er geen noise-cancelling op de LinkBuds zit is niet verrassend. Dat zou net het hele concept ondermijnen. Door hun open design zijn deze Sony’s ook minder geschikt voor reizigers. Je krijgt te veel lawaai binnen. Op kantoor of thuis voelen ze zich het best thuis. Verrassend genoeg hebben deze LinkBuds weinig last van omgevingsgeluid en van wind. Onze gesprekspartner rapporteert redelijke verstaanbaarheid.

Draadloze oordopjes met een fijn gevoel voor detail

Het open ontwerp van de LinkBuds heeft een impact op wat je hoort. Net als bij een open hoofdtelefoon geeft deze TWS een ruimtelijk karakter aan muziek en is er een fijn gevoel van detail. Live-concerten, jazz en klassiek profiteren daar in het bijzonder van. Maar rasechte metal, zoals ‘Thunderbol’ van Saxon, komt op een relaxtere manier binnen. Het is ook heel ontspannen luisteren naar andere genres. De zwakkere bassen die voortvloeien uit het design horen er wel bij. Opnieuw: de LinkBuds juist dragen is belangrijk, en beïnvloedt sterk de basweergave.

Lees onze uitgebreide review van de Sony LinkBuds hier.

Sony LinkBuds WF-L900 in een oogopslag
Gewicht 4,1 g (buds per stuk)
34 g (oplaaddoosje)
Kleuren Zwart, wit
Frequentiebereik 20 - 20.000 Hz
Waterbestendig IPX4 (spatwaterdicht)
Accuduur 5,5 uur (afspelen)
2,5 uur (bellen)
Draadloze verbinding Bluetooth 5.2
10 meter bereik
Audio codecs: SBC, AAC
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Adviesprijs € 179
Kopen

Coolblue

Bol.com

 

Sony LinkBuds S draadloze oordopjes

Sony LinkBuds S review

Met de introductie van de ringvormige LinkBuds die we hier ook testen, wilde Sony een volledig nieuwe lijn draadloze oortjes lanceren. Maar toen dook een tweede model op, deze LinkBuds S. Dat was even verwarrend, want waar de LinkBuds een excentrieke ringvorm hebben, lijken dit conventionele oortjes met gesloten behuizingen. Dat klopt echter niet. Ze zien er helemaal anders uit dan de WF-L900, maar toch passen de LinkBuds S hetzelfde principe toe door geluid van buiten te mengen met de audio van de oortjes.

Aan de zijkanten van de toestellen zitten roostertjes, waardoor de oortjes toch een open karakter krijgen. Hierdoor blijf je in contact met je omgeving, zoals Sony het stelt. Je hoort dus wel nog wat er rond je gebeurd, wat op z’n minst op kantoor socialer is. Toch hebben de LinkBuds S ook noise-cancelling om omgevingslawaai te weren. Het lijkt een paradox, maar eigenlijk zit Sony hier wel op een interessant spoor. Door hun open design krijg je hetzelfde effect als bij een transparency-modus – maar dan zonder kunstmatigheid of scherpe kantjes. Al vinden we wel dat er op de hoogste stand er best veel ruis is. Wanneer je de ruisonderdrukking inschakelt, verlies je wel dat contact met de omgeving. Bovendien is de noise-cancelling verrassend effectief en ruisloos, al blijft de WF-1000XM4 toch net iets beter. Qua functies doen ze nauwelijks onder voor dat topmodel, terwijl ze gunstiger geprijsd zijn.

Sony LinkBuds S draadloze oordopjes

Milieuvriendelijk verpakte draadloze oordopjes

De LinkBuds S arriveren in een milieuvriendelijke verpakking waarin je een zeer compacte case ontdekt. Niettemin bevatten ze een behoorlijke accu, die veertien uur toevoegt aan de zes uur van de LinkBuds S. Een heel mooi pluspunt is dat je de oortjes in vijf minuten voldoende oplaadt om een uur verder te luisteren.  De LinkBuds S zelf zijn kleine en dunne toestellen die goed op hun plaats blijven. Er is touchbediening aan beide kanten die soms een tikje sloom reageert. Je kunt het wel in de app helemaal aanpassen. 

Bijzondere functies in de app

Zoals meestal bij Sony gewoon gebruik je de LinkBuds S met de Headphones Connect-app. Die geeft toegang tot heel wat opties en functies. Waaronder ook een originele: de app houdt bij welke geluidsdruk je tijdens het luisteren ondergaat en waarschuwt je voor gehoorschade. Wel spijtig is dat je voor deze functie een account moet aanmaken. Dat hoeft niet om naar 360 Reality Audio te luisteren; daarvoor is wel een abonnement op Tidal of Deezer nodig. Wel apart is dat je voor deze functies foto’s moet nemen van je oren. Hiermee kan de software de weergave aanpassen aan jouw gehoor.

Sony Headphones appSony LinkBuds S: vol geluid met een donker kantje

Sony zet bij deze draadloze oordopjes in op een vol geluid met een donker kantje. Lees: het hoogste detail is wat afgezwakt. Bassen zijn present en een tikje wollig, maar domineren niet. Dat zal bij liefhebbers van techno aanvankelijk misschien wat mager overkomen. Maar dat is een kwestie van gewenning, en dit is een sound die lang luisteren toelaat en vocals centraal zet. We vonden het wel aangenaam, zowel bij rustige rockmuziek zoals van Strands of Oak als bij ‘Cheat Codes’ van Danger Mouse. Met het ruimtelijke gevoel is er ook niets mis. ‘Summer 3’, waarbij Max Richter Vivaldi’s klassiek werk herinterpreteert, behoudt een groot deel van zijn concertzaalgevoel. De app biedt trouwens zeer uitgebreide EQ-mogelijkheden, zodat je nog kunt finetunen.  

De LinkBuds S behoren tot de beste draadloze oortjes op dit moment. Tegelijkertijd zijn ze, als je kijkt naar reële winkelprijzen, niet extreem duur. Ze bieden op alle vlakken goede prestaties, ook bij het bellen. Daarbij is de verstaanbaarheid in beide richtingen is en levert wind weinig problemen op.

Uitstekend Oktober 2022

Sony LinkBuds S

Sony LinkBuds S in een oogopslag
Afmetingen 2,5 x 2,3 x 1,8 cm (D x B x H)
Gewicht 4,8 g (per bud)
32 g (oplaadcase)
Kleur Zwart, wit, ecru (creme)
Driver 5 mm
Microfoons 4
Accu 6 uur speeltijd (zonder ANC)
9 uur speeltijd (met ANC)
20 uur speeltijd (met case)

5 minuten laden voor 1 uur spelen
Waterdicht IPX4 spatwaterdicht
Verbinding Bluetooth (met Fast & Swift Pair)
Codecs: LDAC, AAC, SBC
Bijzonderheden Actieve ruisonderdrukking (ANC)
Adaptieve ruisonderdrukking
DSEE Extreme
Speak-to-Chat
Adviesprijs € 199
Koop

Bol.com

Coolblue

 

Sony WF-1000XM4

Sony WF-1000XM4 review

Als het gaat om over-ears koptelefoons met noise-cancelling mag je Sony de heerser noemen. Maar hoe zit het met de WF-1000XM4, Sony’s beste draadloze oortjes of TWS’en die uit 2021 dateren?

De WF-1000XM4 zijn zeker niet de nieuwste TWS’en. Sony introduceerde deze oordoppen met noise-cancelling reeds in de zomer van 2021. Een vervanger zal zich wellicht dus wel in de nabije toekomst aandienen. Niettemin blijven deze draadloze oortjes echt een relevante keuze. Het zijn topmodellen die het beste van het beste beloven, en nog zeer competitief blijken.

Wanneer die opvolger er is, zullen de WF-1000XM4’s vast nog even op de markt blijven, met een lagere prijs. Dat is namelijk ook gebeurd bij de WH-1000XM4 over-ears hoofdtelefoon toen de XM5-versie opdook. Een goed moment om een koopje te doen, misschien. In elk geval betekent de wat hogere leeftijd van dit product, dat je ze kunt kopen voor een redelijke 180 euro. Of zelfs minder. Bij lancering bedroeg het prijskaartje honderd euro meer.

Sony WF-1000XM4

Uitstekende autonomie

Op technologievlak mogen de WF-1000XM4’s niet voorbij hun houdbaarheidsdatum zitten, qua presentatie en design ogen ze een beetje gedateerd. Het zijn relatief grote toestellen met een opvallend koperkleurige cirkel aan het uiteinde. De Sony’s zijn er in het zwart of een soort beige die Sony om de een of andere reden zilver noemt. Het oogt in elk geval subtieler dan het sneeuwwit dat je bij vele rivalen vindt. Ondanks het formaat zitten ze wel heel goed in onze oren. De case van de WF-1000XM4’s ziet er niets bijzonder uit, maar blijkt in de praktijk heel slijtbestendig.

Sony WF-1000XM4

Een sterk punt waar Sony bij zijn hoofdtelefoons op inzet is de accuduur. Ook de WF-1000XM4’s presteren op dit vlak uitstekend. De fabrikant belooft 8 uur gebruik mét noise-cancelling ingeschakeld. Zes tot zeven uur kun je beschouwen als de norm bij betere draadloze oortjes. Prima, dus. Schouderklopje ook voor de milieuvriendelijke verpakking.

360 Reality Audio

Een uithangbord bij Sony is de uitgebreide functionaliteit. Het bedrijf gaat altijd een stapje verder en weet soms leuke dingen te bedenken. Maar evenzeer minder nuttige dingen. Een praktische toevoeging is bijvoorbeeld Veilig Luisteren. Dat meet doorlopend de geluidsdruk oftewel volumeniveaus van je muziek. Je krijgt zo een goed idee of je te lang te luid luistert.

Sony promoot daarnaast bij al zijn hoofdtelefoons sterk z’n 360 Reality Audio-formaat. Het is een vorm van surround die je ervaart als je muziek luistert via selecte muziekdiensten, zoals Deezer en Tidal. Spotify ondersteunt het formaat niet, evenmin als videodiensten. Naast een abonnement op de juiste dienst, moet je in de app ook 360 RA configureren. Daarvoor moet je een foto nemen van je oren. 

Heldere maar soms complexe app

Om de vele functies te ontdekken, duik je in de Sony Headphones-app. Die is er voor iOS en Android. Bij deze draadloze oortjes kan dus iedereen van de volle ervaring genieten. Dat is verfrissend in vergelijking met de oordoppen van sommige smartphonefabrikanten, die vooral voor één besturingssysteem zijn geoptimaliseerd. Of gewoon geen app hebben voor een van de twee grote mobiele systemen (hallo, Apple).

De Headphones-app is heel goed en ook heel uitgebreid. Je kunt echt veel instellen, zowel qua gebruik, ruisonderdrukking als de sound. Sony voorziet heldere uitleg over de vele functies, ook in het Nederlands.

Een kwalijke ontwikkeling is dat sommige functies vereisen dat je inlogt met een Sony-account. Koppel dat met een soort gamefication-aspect, waarbij je scores en medailles krijgt om de toestellen te gebruiken, en het is wat te veel van het goede. Aan de andere kant wordt er wel persoonlijke data gebruikt voor functies zoals ‘Veilig luisteren’, en die zijn met een account beter afgeschermd. Er is dus iets voor te zeggen.

Goede support

Een ding moet je Sony echt nageven: het bedrijf doet aan veel nazorg. De WF-1000XM4 ontvangt veel en regelmatig software-updates. Vaak betreft het bugfixes, maar soms wordt er ook wel iets nieuws toegevoegd. Daar verdient het Japanse bedrijf echt een schouderklopje voor. Er zijn weinig rivalen die zo goed zorgen voor hun bestaande producten. De keerzijde: het is wel iets vaker dan je lief is, dat de Headphones-app een melding over een update opgooit. Ook omdat het aanbrengen van zo'n update bij Sony relatief lang kan duren.

Sony WF-1000XM4

Noise-cancelling past zich aan

De WF-1000XM4 geeft je de keuze tussen het zelf instellen van de noise-cancelling of een adaptieve versie. Bij die laatste zullen de oortjes detecteren of je ergens neerzit of rondloopt in een stad. De ruisonderdrukking past zich dan aan de situatie aan. Zo blijf je in een drukke omgeving gewaar van het verkeer. Veiligheid voorop, het is een goed idee. In de hoogste stand presteren de Sony-oordoppen zeer goed. Ze kunnen op dit vlak nog altijd perfect mee met de beste op de markt. Wel merk je een lichte achterstand: de ruis die je altijd hebt bij noise-cancelling is bij deze Sony iets luider. Niets al te storend, maar de Apple AirPods Pro 2 en Samsung Buds 2 Pro zijn een stukje stiller.

Geweldig is Spreek-om-te-chatten. Zodra je begint te spreken, pauzeren de oortjes de muziek en worden stemmen versterkt. Zo kun je heel natuurlijk de WF-1000XM4’s op kantoor blijven dragen. Als een collega even een praatje komt maken, hoef je niet even “Wacht even!” te roepen om de oortjes te verwijderen of een transparantie-modus in te schakelen. Je stelt zelf in na hoelang de functie uitschakelt.

Geluidsweergave: een tikje donker

Sony heeft z’n eigen huisgeluid, dat je als een tikje donker kunt omschrijven. Of ontspannen en geschikt voor lang luisteren, met hoog detail dat een beetje onderdrukt wordt, en voldoende bassen. Voor pop, techno en rock zeker geen probleem. Integendeel, de mathrock van ‘Domestica’ van Cursive (net opnieuw uitgebracht) of de oorlogsmetal van Sebaton wordt machtig gepresenteerd, met meeslepende gitaren en opzwepende drums. Ook dit konden we lang beluisteren zonder vermoeidheid. Bij het klassieke werk ‘Codex Las Heulgas’ met Jordi Savall grepen we wel naar de equalizer om die twee hoogste banden een tikje te verhogen en zo het ruimtelijke gevoel te vergroten. Het fijne aan de Sony’s is dat ze dergelijke aanpassingen prima verteren zonder dat het kunstmatig begint te klinken.  Op geluidsvlak missen we hooguit een zekere openheid en omhulling.

Sony WF-1000XM4

Conclusie

Ondanks hun (relatief) hogere leeftijd behoren de Sony WF-1000XM4’s nog altijd tot de beste draadloze oordoppen met noise-cancelling. Ze beschikken over veel functies die je elders niet (vaak) vindt. Niet alles is echt nuttig, maar sommige zaken zijn geniaal. Aan de langere prijzen die nu worden gehanteerd zijn deze Sony’s een goede deal.

Lees ook onze eerdere review van de Sony WF-1000XM4.

Sony WF-1000XM4 in een oogopslag
Gewicht 7 g (oortjes)
41 g (oortjes met laadcase)
Drivers 6 mm
20 - 20.000 Hz
20 - 40.000 Hz (LDAC)
Waterbestendig IPX4 spatwaterdicht
Accu

Afspelen:
8 uur (met ANC)
12 uur (zonder ANC)

Spreken/bellen:
5,5 uur (met ANC)
6 uur (zonder ANC)

Laadtijd:
ca. 1,5 uur

Verbinding

Bluetooth 5.2

Profielen:
A2DP, AVRCP, HFP, HSP

Codecs:
SBC, AAC, LDAC

Ruisonderdrukking Actieve ruisonderdrukking met omgevingsmodus, Speak to Chat
Adviesprijs € 279
Kopen

Bol.com

Coolblue

 

Sony WF-C500 draadloze oordopjes

Sony WF-C500 review

Sony wordt algemeen beschouwd als de maker van de beste draadloze oortjes in het hoogste segment. De LinkBuds-familie bewijst dat ook hun middenklassers het goed doen. En in het instapsegment? Daar is er de WF-C500, officieel voor 100 euro te koop, maar in de winkel voor 30 tot 35 euro minder te vinden. Het eerste dat opvalt: deze toestellen zijn heel klein. Je kunt ze ook in een aantal hippe kleuren krijgen, wat uitzonderlijk is bij draadloze oordopjes. Het bijhorende pilvormig doosje met doorschijnend deksel past er qua kleurstelling helemaal bij.

Sony WF-C500 draadloze oordopjes

Geen noise-cancelling op de Sony WF-C500

Wat je niet krijgt bij de WF-C500, is noise-cancelling. Dit is een basaler model met minder franje. Ook de ondersteuning voor audiofiele codecs ontbreekt. Ze zijn wel compatibel met 360 Reality Audio en bezitten DSEE. Dit laatste is een functie om muziek in lage kwaliteit op te waarderen.

Deze Sony’s zijn klein genoeg om bijna volledig in de plooi van je oor te passen, rustend op wat Wikipedia ons leert de antitragus heet. Belangrijker dan het antwoord op de mogelijk beslissende vraag in de volgende pubquiz die je bijwoont, is dat de WF-C500’s daardoor wel heel goed blijven zitten. Op deze oortjes geen touchcontrols, al lijkt het eerst wel zo te zijn. Sony gebruikt echter fysieke knoppen, die overkomen als touchcontrols maar die je echt moet indrukken. Een voordeel is dat je ze ook met handschoenen of natte handen kunt gebruiken.

Sony WF-C500 draadloze oordopjes

Draadloze oordopjes met een typische Sony sound, en wat minder bas

Qua geluidskwaliteit zijn de WF-C500’s trouw aan het Sony-imago. Je hebt bovendien via de Headphones Connect-app de nodige mogelijkheden om de klank naar smaak aan te passen. Tijdens het spelen is er heel lichte ruis te horen. Meestal valt het niet op, tenzij je naar iets heel rustig luistert. Storend vonden we het niet. Vergeleken met de LinkBuds S is de weergave minder vol, met bassen die minder diep duiken. In de app kiezen voor ‘Bas Verhogen’ is een aanrader als je graag (letterlijk) diepgang toe wil voegen. Al krijg je dan niet het detail in de bassen die je bij de duurdere Sony’s wél hebt.

Tegelijkertijd is de Sony-voorliefde voor goede stemmenweergave behouden. Een plus als je je de oortjes gebruikt om naar video te kijken. Terwijl we nog een aflevering van ‘Derry Girls’ op Netflix verorberen, laat dat ons de toch wat taaiere accenten in deze komische reeks prima verstaan. Ook popmuziek, zoals het fijne werk van Tamino, komt mooi binnen. Combineer dat met een zeer goede autonomie van tien uur – want geen stroomslurpende NC – en je spreekt over een betaalbare manier om tijdens het pendelen casual wat luister- of kijkvoer tot je te nemen.

Als je wat kritischer wilt luisteren naar complexer werk, pakweg zoals het geëngageerde rap-jazz van Sons of Kemet, dan ga je met meer geavanceerde oortjes gelukkiger worden. Bellen is ook niet het sterkste punt van de WF-C500. Van wind- en omgevingsgeluid hebben ze veel last. In een stille kamer ervaren we geen problemen, de verstaanbaarheid is dan goed.

Sony WF-C500 in een oogopslag
Drivers 5,8 mm Neodymium
20-20.000 Hz
Gewicht Oordopjes: ca. 5,4 gram per stuk
Case: ca. 35 gram
Accu

10 uur speelduur (afspelen)
5 uur bij gesprekken
2,5 uur laadtijd
10 minuten laden voor 1 uur spelen

Speeltijd incl. case: 20 uur
Laadtijd case: 3 uur

Verbinding Bluetooth 5.0
Bereik: 10 meter
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Codecs: SBC, AAC
Waterbestendig IPX4 spatwaterdicht
Stemassistent Google Assistant, Apple Siri
Adviesprijs € 100
Koop

Bol.com

Coolblue

 

Sony WF-C700N

Sony WF-C700N review

Met een prijs van circa 130 euro mag je de nieuwe WF-C700N gerust goedkoop noemen. Lager geprijsde Sony’s presteerden in het verleden significant slechter dan hun uitmuntende topmodellen. De WF-C700N presteert daarentegen verrassend goed.

Sony is een grootmacht qua noise-cancelling. Ook als het gaat om oortjes. Hun WF-1000XM4 gold lange tijd als een referentie op dit vlak, en dat is ook het geval bij de recent verschenen WF-1000XM5-opvolger. De WF-C700N’s zijn lager gepositioneerd dan die vlaggenschepen. Officieel kosten deze oortjes 130 euro, kort na de introductie vind je ze al voor 10 tot 20 euro minder. Dat is niet veel geld, gegeven dat ze uitpakken met straffe specificaties. Een accu die 7,5 uur meegaat met noise-cancelling ingeschakeld? Dat is zelfs bij topmodellen niet vanzelfsprekend.

Sony WF-C700N

Ze zijn ook heel licht, met 4,6 gram per stuk. Natuurlijk zijn er zaken die je moet missen, zoals draadloos laden, een snellaadfunctie of ondersteuning van hi-res Bluetooth-codecs. Je moet het hier doen met SBC of AAC. De toestellen dragen een IPX4-label. Regen en een lichte work-out overleven ze dus wel, maar echt ermee sporten is misschien een minder goed idee. Spijtig, want ze zitten heel stabiel en zouden er dus wel heel geschikt voor zijn.

Groen of iets anders?

De WF-C700N’s die wij ontvingen zijn in muntgroen uitgevoerd. Sorry Sony, we bedoelen: saliegroen. Wat hipper zijn, daar draait het toch ook wel om bij deze Sony’s. Je kunt deze oortjes in een heel aantal kleurtjes krijgen. Daaronder dus een paar modieuze opties, zoals dit fraaie groen of lavendelpaars. De klassiekers – zwart, wit – heb je ook. Keuze hebben op dit vlak is wel leuk.

Sony WF-C700N

De Sony-oortjes zijn qua design heel compact. Het zijn net grote koffiebonen, die dankzij hun kleinere, afgeronde vorm subtiel in het oor zitten. Nu ja, afhankelijk van de gekozen kleur geldt dat meer of minder. Ook opvallend: Sony werkt graag met touch-bediening, maar kiest hier voor één fysieke toets per oor. Dat vinden we fijn. Touch kan prima werken, maar werkt vaak moeizaam bij het plaatsen en aandrukken. Dat is zeker vervelend als je iemand bent die liever de oortjes even uitneemt, dan de transparantiemodus te gebruiken. De fysieke knoppen van de WF-C700N’s zijn dan wel handiger. Bovendien werken ze ook met handschoenen.

Strakkere feature-set

De WF-C700N’s werken samen met de Sony Headphones-app (iOS en Android), net zoals de andere Sony-oortjes. Even gebruikelijk is dat je in deze app veel opties terugvindt. Al is het aanbod bij deze goedkopere in-ears wat bescheidener dan bij de duurdere modellen. Logisch, want die lagere prijs komt er ook wel omdat er bepaalde zaken ontbreken.

Verrassende stilte

Ondanks hun lagere prijs zijn deze hippe oortjes voorzien van zeer goede noise-cancelling. Naast ze te onderwerpen aan onze gebruikelijk luidruchtige testvideo, gebruikten we deze Sony’s tijdens twee treinreizen van 8 uur lang heen en weer naar München. Zowel bij de kunstmatige test als bij real-life ervaringen werden we getrakteerd op heel wat stilte. Ze presteren in dit opzicht zelfs beter dan de ook in dit dossier besproken Linkbuds S. Dat zijn uitstekende Sony-oortjes, die wel heel soms artefacten laten horen bij het draaien van het hoofd. Bij de WF-C700N’s bespeuren we helemaal niets op dit vlak. En niets is bij noise-cancelling dus goed.

Sony WF-C700N

Ook de transparantiemodus is uitmuntend op deze oortjes. Het klinkt gewoon heel natuurlijk. Hier geen kunstmatige klanken, zoals je bij veel andere oortjes wél hebt. Zelf gebruiken we deze modus maar zelden, maar als je dat wel vaak doet, zijn deze Sony’s een goede keuze.

We zouden het bijna vergeten, maar deze kleine Sony's klinken ook gewoon goed. Ondanks de afwezige high-end audio opties hebben ze een fijne tuning die zich prima leent voor een brede muzieksmaak.

Conclusie

Werkt Sony met de WF-C700N’s de kloof tussen zijn goedkope en duurdere draadloze in-ears weg? Beslist wel. Je krijgt natuurlijk minder voor de 130 euro die deze hippe toestellen kosten, vergeleken met de peperdure topmodellen. De essentie is er wél: een goede noise-cancelling, een zeer goede autonomie (zelfs vergeleken met high-endproducten) en een fijne tuning. De WF-C700N’s zijn in hun segment echte toppers.

Aanrader Oktober 2023

Sony WF-C700N

Sony WF-C700N in een oogopslag
Kleuren Zwart, Wit, Saliegroen, Lavendel
Gewicht 4,6 g (buds per stuk)
31 g (oplaaddoosje)
Frequentiebereik 20 - 20.000 Hz
Waterbestendig IPX4 (spatwaterdicht)
Accuduur Met ANC:
7,5 uur afspelen
5 uur bellen

Zonder ANC:
10 uur spelen
5 uur bellen

Oplaadtijd: 1,5 uur
Draadloze verbinding Bluetooth 5.2
10 meter bereik
Audio codecs: SBC, AAC
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP, HSP
Adviesprijs € 129
Kopen

Coolblue

Bol.com

MediaMarkt

 

De Sony WF-1000XM5 zijn kleiner en lichter dan hun voorgangers. Toch hebben ze dezelfde accuduur en nog betere prestaties.

Sony WF-1000XM5 review

De WF-1000XM5 zijn de allerbeste TWS’en van Sony. En als je het aan de fabrikant vraagt: ook gewoon de beste draadloze in-ears ter wereld. De vorige XM4-versie was een referentie, geldt dat eveneens voor deze nieuweling?

De WF-1000XM4 hoorden zeker bij de top van de beste draadloze oordoppen op de markt. Qua prestaties doen deze Sony’s het nog altijd bijzonder goed. Wat heeft de nieuwe WF-1000XM5 dan te bieden? Om te beginnen een hogere prijs, die bij lancering 320 euro bedroeg. Dat is meer dan voorheen, maar helaas zijn er steeds meer topmodellen met prijskaartjes die beginnen met een ‘3’. De Bowers & Wilkins Pi7 S2 of de Deon PerL Pro bijvoorbeeld. Gelukkig voor de consument zijn sommige merken niet zo prijsstabiel.

Kleiner en lichter

De WF-1000XM5 zijn zeer kleine en lichte in-ears. Dat maakt ze discreter om te dragen, ook vergeleken met de WF-1000XM4. Het is echt verbazingwekkend hoe onopvallend deze gestroomlijnde koffiebonen zijn geworden. Al zijn met name de Samsung Galaxy Buds 2 Pro nog net iets kleiner. Ook de Bose QuietComfort EarBuds II is vergelijkbaar qua formaat. Een goede pasvorm vinden is niet moeilijk, dankzij de inclusie van vier paar schuimdoppen (XS-S-M-L).

Sony WF-1000XM5 naast WF-1000XM4

Zeer lange accuduur en betere spraakkwaliteit

Ondanks het kleine formaat is de autonomie van de WF-1000XM5 uitstekend. Acht uur met noise-cancelling ingeschakeld, dat doen weinigen na. Dat is onder meer te danken aan het gebruik van twee nieuwe chips (QNe en Processor V2). Deze verwerken de input van zes microfoons (drie per oor), waaronder een betere bone-conduction-exemplaar en beamforming-technologie die je stem beter isoleert van omgevingsgeluid.  Het geheel levert merkbaar heldere gesprekskwaliteit op en bestrijdt effectiever laag gerommel en lawaai (zoals motoren van een vliegtuig) tijdens het luisteren.

Heel veel functies

Sony zet ook bij deze WF-1000XM5 graag in op een brede functionaliteit. Héél breed, wat je ontdekt bij het openen van de Sony Headphones-app. Door het enorme aanbod aan instellingen en bètafuncties kan het druk overkomen, dat wel. Vooral omdat popups je ook frequent aanmoedigen om iets in te stellen, zoals het 360 Audio-geluid waar Sony een voorstander van is.

Aan de andere kant, er zitten ook handige zaken tussen. Chat-to-speak (waarbij het afspelen automatisch stopt als jij spreekt en er naar een transparantiemodus wordt overgeschakeld) is heel doeltreffend. Je kunt de touchknoppen, die goed werken, instellen zoals je wenst. Bij de bètafuncties vind je ook een slim stappenplan om de oortjes naar jouw smaak af te stemmen. Positief: de app is er voor iOS en Android, en je beschikt op beide platformen over dezelfde functies. Dat is niet het geval bij AirPods of bij TWS’en van smartphonefabrikanten.

Uitstekende ruisonderdrukking

Zowel tijdens onze synthetische test als bij het reizen presteerde de WF-1000XM5 uitstekend. Wil je absolute stilte, dan moet je nog altijd grijpen naar een over-ears NC-koptelefoon (zoals de WH-1000XM5). Toch komt de WF-1000XM5 dicht in de buurt. De noise-cancelling is heel efficiënt en elimineert nagenoeg alle lawaai dat je kan vermoeien. Stemmen blijf je, ook als de adaptieve ruisonderdrukking op max staat, nog vrij goed horen. In een heel druk open kantoor misschien een nadeel, maar bij het pendelen en reizen niet echt storend. Globaal genomen kun je stellen dat de noise-cancelling beter is dan ooit, maar dat de verschillen wel niet zo enorm zijn. Niet met de WF-1000XM4, maar ook niet enorm met sommige andere Sony’s.

Wél presenteren de Sony’s muziek en het geluid bij video en games strakker en gecontroleerder dan ooit. Dankzij een nieuwe driver wordt muziek in een hogere kwaliteit afgeleverd, met een rijk maar beheerst laag en mooie vocalen. Je kunt er lang naar luisteren. En bellen? Je stem klinkt natuurlijk en van wind heeft de Sony heel weinig last. Prima, dus.

Conclusie 

De WF-1000XM5 zijn excellente draadloze oordoppen die op nagenoeg alle vlakken hoog scoren. Het batterijleven is uitmuntend, er is veel functionaliteit en ze klinken zeer goed. De noise-cancelling is puik en behoort tot de beste dat je kunt krijgen. Het enige negatieve dat we kunnen melden, is dat Sony's voorsprong niet meer zo groot is, als die ooit was. Ook in die wetenschap koop je met de WF-1000XM5 een van de beste draadloze in-ears op de markt.

Lees ook onze uitgebreide review van de Sony WF-1000XM5.

Uitstekend Juli 2023

Sony WF-1000XM5

Sony WF-1000XM5 in een oogopslag
Gewicht ca. 5,9 g (per oortje)
39 g (laadcase)
Robuustheid IPX4 spatwaterbestendig
Driver Dynamic Driver X, 8,4 mm
20 - 20.000 Hz (44,1 kHz)
20 - 40.000 Hz (96 kHz met LDAC)
Microfoons 6 (3 per oor, 1 extern, 2 intern)
Botgeleidingssensor
Speeltijd Afspelen:
8 uur (met ANC)
12 uur (zonder ANC)

Met laadcase:
24 uur (met ANC)
36 uur (zonder ANC)

Bellen:
6 uur (met ANC)
7 uur (zonder ANC)

Snelladen:
3 min. laden voor 1 uur speeltijd

Draadloos laden: Ja
Verbinding Bluetooth 5.3, multipoint

Profielen: 
A2DP, AVRCP, HFP, HSP, TMAP, CSIP, MCP, VCP, CCP

Codecs: 
SBC, AAC, LDAC, LC3
Processors QNe processor
Sony Processor V2
ANC Actieve ruisonderdrukking
Adaptieve ruisonderdrukking
Omgevingsmodus
Speak to chat
Bijzonderheden DSEE Extreme
Hi-Res Audio Wireless
360 Reality Audio met head tracking
Adviesprijs € 320
Beschikbaar Augustus 2023
Koop

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt