Review   |   Streaming audio & video

Samsung Music Frame review: een fotolijst waar muziek in zit

Samsung Music Frame review: een fotolijst waar muziek in zit
De Music Frame van Samsung is een streaming speaker die naadloos kan opgaan in je interieur - zowel hangend aan de muur als staand op een kastje.

De Samsung Music Frame is een bijzonder vormgegeven streaming speaker, die op het formaat van een robuuste fotolijst heel wat (audio)techniek bevat. Of dit een nieuwe stap van Samsung is om voet aan de grond te krijgen in de markt voor draadloze speakers, moet blijken. Voor nu beoordelen we de Music Frame voor wat hij is: een streaming speaker die solo kan functioneren, maar ook samen met een geschikte Samsung televisie kan werken.

Samsung Music Frame-5.jpg

Hoewel Samsung op veel vlakken een marktleider is, bleef het altijd achter qua draadloze speakers. Er zijn verschillende pogingen geweest om te concurreren met Sonos, waaronder een niet onverdienstelijke Multiroom-lijn van bijna tien jaar geleden. Maar multiroomdominantie kon Samsung tot dusver niet verwerven. Inmiddels is Samsung alweer de nodige tijd eigenaar van de Harman-groep, waartoe onder meer Harman Kardon en JBL behoren. De eerste heeft een knappe Citation-multiroomlijn, met speakers die sterk inhaken op Chromecast en Google Assistant. JBL heeft dan weer de boeiende Authentics-speakers, die Sonos naar de kroon steken.

Maar ook Samsung lijkt onder eigen vlag mee te willen doen. Daarbij zet het eerder in op apparaten die onderdeel uitmaken van het tv-ecosysteem, dan met kloons van Sonos-speakers. Het merk scoort heel goed met zijn soundbars, en het is dan ook niet zo gek dat het kijkt naar meer uitbreidingsmogelijkheden op het tv-assortiment. 

Samsung Music Frame: streaming voor aan de muur (of op de kast)

Zie daar de Samsung Music Frame (officieel: HW-LS60D), een geheel ander concept dan typische draadloze speakers zoals de Sonos Era 100 of JBL Authentics 300. Zoals de naam aangeeft, betreft het hier een draadloze luidspreker die er uit ziet als een fotolijst.

En dan eentje dat je flexibel kunt gebruiken. De Music Frame is ontworpen om op een meubel te plaatsen, of aan de muur te hangen. Met een adviesprijs van 449 euro is de HW-LS60D niet goedkoop te noemen, al kun je bij Samsung doorgaans vlot op kortingen rekenen. Zo geldt er momenteel een korting van 50 euro op de Samsung-website zelf. Bovendien maakt Samsung zijn multiroom-ambities duidelijk door een bundel van twee stuks goedkoper te maken: 799 euro per paar.

Samsung Music Frame-1.jpg

De Music Frame zet sterk in op streaming en komt met veel opties op dit valk. Muziek afspelen kan vanuit de apps van Spotify en Tidal, of via AirPlay, Chromecast of Bluetooth. Opvallend is het Roon Tested-label, een verwijzing naar de audiosoftware die Samsungs Harman-groep recent kocht. Je kunt een Music Frame daarnaast combineren met bepaalde Samsung-tv’s en -soundbars. Dat gebeurt draadloos, inclusief ondersteuning voor Dolby Atmos.

Samsung Music Frame vs IKEA Symfonisk: fight!?

Samsung is niet de eerste die eraan denkt om een speaker te vermommen als een fotokader. Los van verschillende (duurdere) custom install-opties op dit vlak (die vooral met afgedrukte fotodoeken werken), is er de Symfonisk picture frame van Ikea. Met 199 euro is de luidspreker van de Zweedse meubelgigant veel goedkoper dan de Samsung. Bovendien past Symfonisk in het Sonos-ecosysteem, wat je veel opties geeft om te combineren. Zelfs met een Sonos-soundbar, waar een paar Ikea-lijsten de rol kunnen opnemen van achterspeakers in een surroundopstelling.

IKEA Symfonisk schilderijkader

De Ikea-speaker komt trouwens met een kunstig doek, niet een foto. De twee standaarddoeken zijn weliswaar niet zo fraai, maar in de blauwgele-winkel vind je naast köttbullar verschillende mooiere alternatieven. Online vind je diensten van derden, die eigen foto’s en designs op Symfonisk-doeken afdrukken.

Een echte fotolijst

De Music Frame van Samsung is toch een ander product, zowel qua (vierkanter) design als qua afwerking. Om te beginnen is er de foto, die gemonteerd wordt achter een stuk mat (kunststof)glas en die je zelf kunt vervangen. In de doos zitten twee afdrukken: een van een draaitafel en een abstractere afbeelding met blauwe kleuraccenten. Beide passen in de meegeleverde witte passe-partout. Omdat het plaatje (of afbeelding plus witte passe-partout) iets verzonken zit in het geheel, krijg je wel een chique uitstraling.

De Samsung-kunst vervangen door een eigen foto kan, al hangt er een ‘maar’ aan vast. Je kunt vlot een eigen foto op 19 x 19 cm-formaat in de passe-partout passen. Dat wisselen doe je echt in enkele seconden, dankzij een handig systeem dat je foto mooi vlak tegen het matte glas duwt.

Samsung Music Frame

Lastiger is het om een grotere afbeelding van 33 x 33 cm in het kader te plaatsen, zodat die bijna van buitenrand tot buitenrand loopt. Officieel kan dat enkel met zogeheten Art Panels, harde panelen met een dikte van 5 mm die – zover we kunnen bepalen – Samsung gaat aanbieden. We vonden ook online een firma die custom Art-panelen met eigen beelden fabriceert, voor 46 dollar.

Het lijkt ons ook niet echt onmogelijk om een eigen foto te kleven op karton of een stuk kunststof. Misschien dat bepaalde schildersdoek op een harde ondergrond (zoals je in de Action vindt) ook kan. De dikte van 5 mm moet je wel respecteren.

In de doos zitten de zelfklevende hulpstukken, die je in de hoeken van een eigen paneel kunt plaatsen zodat het vastklikt in de Music Frame. Een accessoire die het makkelijk maakt om die hulpstukken op exact de juiste plaats aan te brengen is ook aanwezig. Toch een sterke indicatie dat Samsung gelooft dat mensen hun eigen foto’s en kunst gaan willen ophangen.

Tot in de kleine details afgewerkt

De Music Frame oogt echt als een fotokader. En dan wel een van de betere, geen plastic ding uit de Action. De matzwarte lijst is wel wat dikker dan bij een regulier lijstje, maar het blijft bescheiden genoeg dat het aan de muur niet opvalt als een luidspreker. Je ziet ook niet dat het een speaker is. Alle techniek zit achter de afbeelding, met twee passieve basproducerende woofers die achteraan zijn aangebracht.

Zelfs die onderdelen zijn heel subtiel ontworpen, net als de nis waarin je naast een stroomaansluiting een ingang vindt voor een optische kabel. Via deze optische ingang zou je in theorie een tv of een cd-speler kunnen aansluiten, al zien we mensen dat vanwege het kabelmanagement enkel doen als de Music Frame op een meubel staat. De strakke achterkant is bij meubelplaatsing wel een plus, want dan zie je de achterzijde van de Music Frame misschien wel.

Achterzijde van de Samsung Music Frame met twee woofers voor laagweergave.

De subtiele aanpak geldt eveneens voor de stroomkabel. Samsung levert een dun en bijna transparant snoer mee dat minder in het oog springt. Het is heel praktisch, want flexibel en lang (3 meter). Het doorschijnende snoer blijkt ook een plus als je de meegeleverde voet gebruikt en de Music Frame op een meubel plaatst.

De Music Frame bedienen zal je vooral via een app doen. Er zijn wel vier hardwaretoetsen op de speaker aangebracht. Wellicht wilde Samsung het geheel strak houden, en staan deze knoppen daarom achteraan dicht bij een rand. Dat maakt ze geheel onzichtbaar, maar ook moeilijk te bereiken. Zeker als het toestel aan de muur hangt. De knoppen zijn ook heel moeilijk op de tast te onderscheiden. Kortom, eerder voor back-up dan voor de dagelijkse bediening.

Verder personaliseren van Music Frame in de toekomst?

Het design van de Music Frame doet sterk denken aan dat van de The Frame televisies, en ook weel wat aan de One Connect Box die het bij duurdere televisies levert. De omlijsting lijkt ook echt op die van The Frame-toestellen. Alleen, op dit moment is er geen optie om de zwarte rand te vervangen door een andere kleur of stijl. Dat kan bij die televisies nou juist wel: er zijn verschillende kleurtjes beschikbaar, waaronder heel fraaie houtlijstjes.

Toch komt dat misschien ook beschikbaar voor de Music Frame. Berichten tijdens de introductie op de CES-beurs lijken dat te suggereren. Bij de toestellen die wij ter test ontvingen, zagen we geen makkelijk manier om het kader te verwijderen. Als we wat dieper duiken in het marketingmateriaal, zien we dat er dan ook sprake is van alternatieve lijstjes die over de bestaande zware lijst klikken. Wanneer deze beschikbaar komen, is nog niet bekend.

Update 28 juni: Samsung liet ons weten dat er inderdaad een opkliklijst beschikbaar komt. Deze komt alleen in de kleur wit en zal magnetisch aan de lijst 'kleven'. Deze moet 'later dit jaar' te koop zijn.

Ook voor bij de (geschikte) televisie...

Samsung bouwt graag bruggen tussen z’n televisies en audioproducten. Dat zie je bij de Samsung-soundbars, die via de Q-Symphony-functie kunnen samenwerken met de tv-speakers om zo een grootser geluid te creëren. Dat is ook mogelijk met een of twee Music Frames, die via Q-Symphony een aanvulling worden op de ingebouwde speakers van het tv-toestel. In dat scenario is het wel logisch om meteen voor twee HW-LS60D’s te gaan.

Je hangt dan idealiter één frame links, en één rechts van het scherm. Andere posities zijn ook mogelijk. Via een menu onder Q-Symphony kun je een of twee Music Frames op een van vijf posities parkeren, zoals links en rechts vooraan. Je kunt ook eentje achter de sofa plaatsen, een scenario waarbij we inbeelden dat de Music Frame dan op de muur hangt.

Samsung Music Frame-9.jpg

De twee Music Frames als linker- en rechterkanaal bij de 55S95D vonden we weinig indrukwekkend. Het is was zeker niet slecht, maar de meer diffuse klank van de Samsung-kaders zorgde niet voor een echte bioscoopervaring. Wel was de kamer goed gevuld en klonken stemmen helder. Er is trouwens in de SmartThings-app functie voor een spraakversterking.

Nu zijn de speakers in de S95D op zich al vrij goed (voor ingebouwde exemplaren), wat het verschil kleiner maakt. Het effect is anders wanneer je de Music Frames gebruikt als achterspeakers bij de tv. Dan krijg je wel een meer omhullende ervaring. 

...en doe er ook maar een soundbar bij

Flexibel is de Samsung Music Frame zeker, want de Music Frame kan ook met bepaalde Samsung-soundbars samenwerken. Zoals de HW-Q990D, waarvan je binnenkort hier een review leest. Nu is dat een premium soundbar die sowieso met achterspeakers komt. Misschien is het om die reden dat je enkel één Music Frame én deze soundbar via Q-Symphony kon koppelen. 

Samsung Music Frame-8.jpg

Bij de HW-Q990D is een extra Music Frame dan ook eerder een nice-to-have. Die soundbar levert met zijn krachtige achterspeakers al een overtuigende surroundomhulling. Doe er een Music Frame bij die recht achter de sofa wordt geplaatst of hangt, en je merkt dat er een ‘gat’ wordt opgevuld. Echt heel veel gebeurt niet in dit kanaal, ook omdat de achterspeakers ‘achter’ ook uitstralen. In een grotere kamer heeft dit wellicht meer zin dan in een ruimte waarbij de afstand tussen de twee rearspeakers beperkt is, lijkt ons. Je wilt ook niet dat die Music Frame echt recht achter je hoofd hangt – een beetje afstand is toch wenselijk.

Nut en noodzaak van Q-Symphony voor koppelen aan een TV

Let wel: koppelen met een soundbar kan enkel via Q-Symphony en alleen via een compatibele Samsung-tv dus. Dat maakt  het tot een nichescenario, want Q-Symphony zit niet op elke Samsung-tv. Deze functie duikt sinds 2020 op voornamelijk duurdere modellen op. Een overzicht van compatibele toestellen vinden is niet zo makkelijk, maar bij de Amerikaanse Samsung-website kun je een lijst doornemen.

Heb je een niet-compatibele tv? Dan kun je nog altijd wel verbinding maken met de Music Frame. Via Bluetooth koppelden we de HW-LS60D aan onze LG 65OLEDC25, wat prima werkte (ook qua synchronisatie). Sterker, zo konden we het tv-geluid ook naar twee Music Frames in één groep sturen. Dat was echter geen stereogeluid, wat het effect van bewegende geluidseffecten beperkt.

De uitdaging van het groeperen

Dat brengt ons op grouperen van Music Frames. Omdat de Music Frame over verschillende streamingopties beschikt, heb je meerdere manieren om dat te doen. Bijvoorbeeld via een speakergroep in Chromecast, of door in het Airplay-menu op een iPhone of iPad meerdere toestellen aan te duiden. Groeperen en combineren kan ook via de SmartThings-app waarmee je een Music Frame instelt.Samsung SmartThings Music Frame

Dit laatste verliep bij onze test echter allesbehalve soepel. Om te beginnen moet je diep in de app duiken om de functie te vinden. Daarnaast stopt de muziek wanneer je speakers (ont)koppelt. De betrouwbaarheid was ook niet echt geweldig. De muziek die via Tidal Connect afspeelde op één Music Frame werd soms wel, soms niet doorgestuurd naar het tweede apparaat. Volgens de app werkte alles wel, maar toch kwam er geen geluid uit de tweede Music Frame.

Dat was niet de enige keer dat SmartThings moeizaam functioneerde. Ook bij het streamen via Tidal Connect, konden we het volume niet regelen via de slider in de SmartThings app of via de hardwaretoetsen van onze S24 Ultra. Aangezien het op dat moment loeihard stond, liepen we maar snel naar het toestel zelf om daar op de min-toets te drukken. Daarvoor zijn fysieke knoppen dus handig, maar de plaatsing op de Music Frame is dat niet. Het is heel moeilijk om op de tast de juiste knop te vinden. Ze zijn heel aanraakgevoelig en liggen dicht bij elkaar, dus je drukt snel per ongeluk op de toets om ingangen te wisselen.

Mogelijk was dit een specifiek probleem met Tidal Connect, dat net zoals Spotify Connect een eigen streamingoplossing is van die streamingdienst. In de Tidal-app konden we immers eveneens vlot het volume regelen. Toen we vanuit Apple Music over Chromecast streamden, ging het groeperen in SmartThings heel wat vlotter. Bij het streamen op een later moment via Spotify ging het weer fout. Om het plaatje compleet te maken: beide toestellen hingen via WiFI op een Ubiquiti-netwerk met uitstekende ontvangst.

Last but not least over isuses met groeperen: een stereopaar maken met twee Music Frames is niet mogelijk, althans dat was het niet op moment van onze test. Dat is toch wel een beperking, die Samsung hopelijk spoedig corrigeert met een firmware update.

Update 10 juli 2024 - Samsung laat ons het volgende weten met betrekking tot het opzetten van een stereopaar: "De Music Frame heeft een 2.1-kanaalsysteem en functioneert als een stereoluidspreker. Dit betekent dat je geen twee Music Frames nodig hebt om een stereo-omgeving te creëren. Je kunt dit testen door een stereogeluid af te spelen via Spotify of een andere muziekbron en het te vergelijken met mono-speakers, zoals de Ikea Symfonisk. Als je twee Music Frames koppelt, zal elk van deze fungeren als een stereoluidspreker, maar er zal geen kanaalverdeling zijn tussen beide."

Het lijkt er dus vooralsnog op, dat Samsung een dergelijke functie niet als toegevoegde waarde ziet. Het moge duidelijk zijn, dat wij daar anders over denken. Qua ruimtelijkheid zijn twee afzonderlijke speakers altijd beter dan een enkele.

Misschien doet de app gewoon te veel

SmartThings deed tijdens onze test wel vaker raar. Dat komt mogelijk doordat de app eigenlijk een overkoepelende app is voor slimme toestellen, waarin afzonderlijke modules of mini-apps worden geladen als je een bepaald product van Samsung installeert. Druk je in SmartThings op een Music Frame, dan duurt het enkele seconden terwijl deze mini-app laadt. Dan heb je even geen controle, en soms stopt de muziek dan ook.

Dat wachten op laden en verbinden kwam eveneens voor als je in de Music Frame-mini-app bepaalde functies aantikte, zoals het groeperen. Zolang je dat niet heel vaak doet, is het niet heel erg. Maar Samsung komt nog niet in de buurt van de naadloze wijze waarop je bijvoorbeeld met de Sonos-app een speaker koppelt en ontkoppelt. Of in elk geval, zoals dat werkte voordat Sonos z'n vernieuwde app introduceerde, want in de nieuwe editie is dat naadloze ook wel verdwenen. Maar toch, het streven van Samsung om met SmartThings een totale integratie voor bediening van alle Samsung apparatuur te bieden, staat gebruiksvriendelijkheid steeds meer in de weg.

Mogelijk zou SmartThings vlotter werken als je een eigen SmartThings hub instelt. Dat vereist tegenwoordig geen apart toestel meer; bepaalde Samsung-tv's en -soundbars kunnen als smarthomehub functioneren. Dat hebben we voor deze test echter niet gedaan.

Zo klinkt de Samsung Music Frame: véél beter dan verwacht

Zo’n Music Frame is geen doorsnee speaker en dat merk je. Er is een slimme combinatie gemaakt van een groot paneel vooraan en twee woofers achteraan. Het paneel zit achter de afbeelding en is voorzien van strategisch geplaatste gaatjes, waarlangs het geluid van de onderliggende speakers kan ontsnappen. Volgens Samsung zitten er zes drivers in de HW-LS60D, wat minus de twee woofers betekent dat zich er vier stuks in de Frame schuilhouden.

Samsung Music Frame-6.jpg

De Samsung-lijst verrastte ons met zijn geluidsprestaties. Bij ‘Maestro’ bijvoorbeeld, de soundtrack die hoort bij de gelijknamige film over het leven van Leonard Bernstein, die we streamen via Tidal Connect. Met z’n mix van dialogen uit de film en muziekstukken is het iets bijzonders om te beluisteren, maar wel leuk. Het begint met een fragment waarbij de jonge Bernstein gebeld wordt met de vraag om in te vallen voor een zieke dirigent, zonder een kans om eerst te oefenen.

Samsung Music Frame

Dat vloeit over in de eigenlijke muziek, met flarden van radionieuws en gejuich van het publiek. Het werd allemaal door de Music Frame breed in de kamer gezet, wat het luisteren heel aangenaam maakte. Ook als we onder een hoek van 45 graden luisterden. De Music Frame stond dan op een AV-meubel, wij zaten in een hoek van een L-vormige bank. Dat maakt de Music Frame interessant als muziekmaker bij een etentje of als er een groep vrienden op de sofa zit.

De ‘grootsheid’ waarmee de Samsung alles neerzette, paste prima bij de orchestralere en de jazzy muziekstukken, maar presenteerde vooral de dialogen helder. De geluidsweergave is wat warm en een tikje dof, wat bijvoorbeeld bij het radiointerview van Bernstein en z’n vrouw echt het gevoel van een radiostudio overbracht. 

Samsung Music Frame-4.jpg

Op de voet is bassen bijregelen soms nodig, aan de muur klopt het helemaal

Gemonteerd op een voet merken we wel bij Taylor Swifts ‘The Tortured Poets Department’ een (beperkte) loskoppeling tussen het midden en hoog (dat uit de voorkant komt) en het laag. De bastonen lijken zo net iets te lang door te galmen. Niet echt storend, maar wel wat boomy. Dat komt vast omdat de percussie bij dit nummer met een zekere ruimtelijkheid is opgenomen; het ligt dus even goed aan de muziek. Maar bij dit soort tracks de bas wat temperen via de equalizer is zeker geen slecht idee, als je het graag wat snediger hebt.

Dat leverde ook een verbetering op bij de rock van Greta Van Fleet op ‘Anthem Of The Peaceful Army’, waar de gitaren heel direct klonken, maar de percussie iets slomer overkwam. De Virtueel-stand die je onder Geavanceerde geluidsinstellingen vindt is trouwens iets om te mijden, tenzij misschien in een kleinere woonkamer en bij drogere opnames.

Door hoe het gebouwd is, klinkt de Music Frame significant anders als hij aan een muur hangt. De basrespons is dan net iets anders en wat ons betreft beter. Dat is een bekend zogenaamd boundary-effect bij muurspeakers, waarbij de muur ‘meewerkt’ (en ook bepaalde frequenties minder onderdrukt worden) om meer impact te geven. In dit geval maakt het ook de bassen beter afgelijnd, wat zeker elektronische muziek strakker maakt.

Gegeven die verschillen is het verrassend dat Samsung geen aparte instelling maakt voor montage op de muur of los op een meubel. Die vind je namelijk wel bij de audio-opties van de meeste tv’s tegenwoordig, vanwege precies dit fenomeen. Los van die detailopmerkingen zijn we wel positief over hoe de Music Frame globaal presteert.

Samsung Music Frame-3.jpg

Conclusie

De Music Frame is een heel slimme speaker. Niet in de zin van dat het goed werkt met een of andere spraakassistent, wel dat het intelligent ontworpen is om op audiovlak goed te presteren. En dat via een vorm die voor een speaker onconventioneel is, maar wel heel knap in je interieur past.

Het zou fijn zijn als je duidelijkere (en meer) opties kreeg qua lijstkleuren en -materialen. Toch is de HW-LS60D ook in de huidige vorm al een mooie toevoeging aan het interieur. In de doos vind je het nodige om de Music Frame fraai op een meubel of op de muur te plaatsen én om eigen foto’s te monteren. Daar verdient Samsung een schouderklopje voor. Niemand heeft zin om een speaker te kopen om dan even later bijkomende accessoires te moeten aanschaffen.

De Music Frame is zo een leuk concept, dat goed is uitgevoerd. Op audiovlak zelfs uitstekend. Het zijn de goede muziekprestaties die ons positief stemmen over het product, en het zelfs als aanrader doen bestempelen. Op dat vlak kan de Samsung-speaker zeker meespelen met Sonos en co. Gebruik je de Music Frame als luidspreker met een muziekdienst, dan krijg je een kamervullend geluid, dat goed van laag tot relatief hoog doorloopt. Een echt stereobeeld krijg je niet, maar dat is de keerzijde van die wall of sound.

Een minpunt dat we absoluut moeten benoemen is de SmartThings app. Deze werkt verre van soepel, terwijl sommige functies (zoals het groeperen van meerdere Music Frames) omslachtige te bereiken zijn. Qua bediening kan de Music Frame dan ook niet meekomen met grote concurrent Sonos. Als je muziek gaat streamen via Spotify, Chromecast of Airplay, dan werkt het groeperen (en de bediening) prima. De SmartThings app in zijn huidige vorm kan je beter vermijden.

Als toevoeging aan een televisie is de HW-LS60D een te overwegen optie, zeker als je twee stuks het scherm laat flankeren. De dialoogweergave is dan prima, net als een meer kamervullende weergave. Echt spectaculair klinkt het niet; een soundbar zal meer opwinding en immersie leveren. Stijlvol, dat is het wel.

Aanrader Juni 2024

Samsung Music Frame HW-LS60D

Samsung Music Frame (HW-LS60D) in een oogopslag
Afmetingen 35,3 x 36,5 x 14,3 cm
Gewicht 4,6 kg
Luidsprekers 2-kanaals
6 speakers
Versterker 120 watt (totaal)
Audio Dolby Atmos Music, Atmos, Digital Plus
Formaten MP3, AAC, OGG, FLAC, WAV, ALAC, AIFF
Aansluitingen Optisch digitale ingang
Draadloos WiFi 5 (Chromecast, AirPlay, Q-Symphony, Spotify Connect)
Bluetooth 5.2 (SBC)
Adviesprijs € 449
Koop bij

Coolblue

MediaMarkt