Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sony WF-1000XM4 mini review: de beste noise-cancelling

Sony WF-1000XM4 mini review: de beste noise-cancelling

De Sony WF-1000XM4 zijn zeker niet de nieuwste TWS’en. Sony introduceerde deze oordoppen met noise-cancelling reeds in de zomer van 2021. Een vervanger zal zich wellicht dus wel in de nabije toekomst aandienen. Niettemin blijven deze draadloze oortjes echt een relevante keuze. Het zijn topmodellen die het beste van het beste beloven, en nog zeer competitief blijken.

Lees ook onze eerdere review van de Sony WF-1000XM4.

Sony WF-1000XM4

Wanneer die opvolger er is, zullen de WF-1000XM4’s vast nog even op de markt blijven, met een lagere prijs. Dat is namelijk ook gebeurd bij de WH-1000XM4 over-ears hoofdtelefoon toen de XM5-versie opdook. Een goed moment om een koopje te doen, misschien. In elk geval betekent de wat hogere leeftijd van dit product, dat je ze kunt kopen voor een redelijke 180 euro. Of zelfs minder. Bij lancering bedroeg het prijskaartje honderd euro meer.

Uitstekende accuduur van de Sony WF-1000XM4

Op technologievlak mogen de WF-1000XM4’s niet voorbij hun houdbaarheidsdatum zitten, qua presentatie en design ogen ze een beetje gedateerd. Het zijn relatief grote toestellen met een opvallend koperkleurige cirkel aan het uiteinde. De Sony’s zijn er in het zwart of een soort beige die Sony om de een of andere reden zilver noemt. Het oogt in elk geval subtieler dan het sneeuwwit dat je bij vele rivalen vindt. Ondanks het formaat zitten ze wel heel goed in onze oren. De case van de WF-1000XM4’s ziet er niets bijzonder uit, maar blijkt in de praktijk heel slijtbestendig.

Sony WF-1000XM4

Een sterk punt waar Sony bij zijn hoofdtelefoons op inzet is de accuduur. Ook de WF-1000XM4’s presteren op dit vlak uitstekend. De fabrikant belooft 8 uur gebruik mét noise-cancelling ingeschakeld. Zes tot zeven uur kun je beschouwen als de norm bij betere draadloze oortjes. Prima, dus. Schouderklopje ook voor de milieuvriendelijke verpakking.

360 Reality Audio

Een uithangbord bij Sony is de uitgebreide functionaliteit. Het bedrijf gaat altijd een stapje verder en weet soms leuke dingen te bedenken. Maar evenzeer minder nuttige dingen. Een praktische toevoeging is bijvoorbeeld Veilig Luisteren. Dat meet doorlopend de geluidsdruk oftewel volumeniveaus van je muziek. Je krijgt zo een goed idee of je te lang te luid luistert.

Sony promoot daarnaast bij al zijn hoofdtelefoons sterk z’n 360 Reality Audio-formaat. Het is een vorm van surround die je ervaart als je muziek luistert via selecte muziekdiensten, zoals Deezer en Tidal. Spotify ondersteunt het formaat niet, evenmin als videodiensten. Naast een abonnement op de juiste dienst, moet je in de app ook 360 RA configureren. Daarvoor moet je een foto nemen van je oren. 

Heldere, maar soms complexe app

Om de vele functies te ontdekken, duik je in de Sony Headphones-app. Die is er voor iOS en Android. Bij deze draadloze oortjes kan dus iedereen van de volle ervaring genieten. Dat is verfrissend in vergelijking met de oordoppen van sommige smartphonefabrikanten, die vooral voor één besturingssysteem zijn geoptimaliseerd. Of gewoon geen app hebben voor een van de twee grote mobiele systemen (hallo, Apple).

De Headphones-app is heel goed en ook heel uitgebreid. Je kunt echt veel instellen, zowel qua gebruik, ruisonderdrukking als de sound. Sony voorziet heldere uitleg over de vele functies, ook in het Nederlands.

Een kwalijke ontwikkeling is dat sommige functies vereisen dat je inlogt met een Sony-account. Koppel dat met een soort gamefication-aspect, waarbij je scores en medailles krijgt om de toestellen te gebruiken, en het is wat te veel van het goede. Aan de andere kant wordt er wel persoonlijke data gebruikt voor functies zoals ‘Veilig luisteren’, en die zijn met een account beter afgeschermd. Er is dus iets voor te zeggen.

Goede support

Een ding moet je Sony echt nageven: het bedrijf doet aan veel nazorg. De WF-1000XM4 ontvangt veel en regelmatig software-updates. Vaak betreft het bugfixes, maar soms wordt er ook wel iets nieuws toegevoegd. Daar verdient het Japanse bedrijf echt een schouderklopje voor. Er zijn weinig rivalen die zo goed zorgen voor hun bestaande producten. De keerzijde: het is wel iets vaker dan je lief is, dat de Headphones-app een melding over een update opgooit. Ook omdat het aanbrengen van zo'n update bij Sony relatief lang kan duren.

Sony WF-1000XM4

De superieure en veelzijdige noise-cancelling van de Sony WF-1000XM4

De WF-1000XM4 geeft je de keuze tussen het zelf instellen van de noise-cancelling of een adaptieve versie. Bij die laatste zullen de oortjes detecteren of je ergens neerzit of rondloopt in een stad. De ruisonderdrukking past zich dan aan de situatie aan. Zo blijf je in een drukke omgeving gewaar van het verkeer. Veiligheid voorop, het is een goed idee. In de hoogste stand presteren de Sony-oordoppen zeer goed. Ze kunnen op dit vlak nog altijd perfect mee met de beste op de markt. Wel merk je een lichte achterstand: de ruis die je altijd hebt bij noise-cancelling is bij deze Sony iets luider. Niets al te storend, maar de Apple AirPods Pro 2 en Samsung Buds 2 Pro zijn een stukje stiller.

Geweldig is Spreek-om-te-chatten. Zodra je begint te spreken, pauzeren de oortjes de muziek en worden stemmen versterkt. Zo kun je heel natuurlijk de WF-1000XM4’s op kantoor blijven dragen. Als een collega even een praatje komt maken, hoef je niet even “Wacht even!” te roepen om de oortjes te verwijderen of een transparantie-modus in te schakelen. Je stelt zelf in na hoelang de functie uitschakelt.

Geluidsweergave: een tikje donker

Sony heeft z’n eigen huisgeluid, dat je als een tikje donker kunt omschrijven. Of ontspannen en geschikt voor lang luisteren, met hoog detail dat een beetje onderdrukt wordt, en voldoende bassen. Voor pop, techno en rock zeker geen probleem. Integendeel, de mathrock van ‘Domestica’ van Cursive (net opnieuw uitgebracht) of de oorlogsmetal van Sebaton wordt machtig gepresenteerd, met meeslepende gitaren en opzwepende drums. Ook dit konden we lang beluisteren zonder vermoeidheid. Bij het klassieke werk ‘Codex Las Heulgas’ met Jordi Savall grepen we wel naar de equalizer om die twee hoogste banden een tikje te verhogen en zo het ruimtelijke gevoel te vergroten. Het fijne aan de Sony’s is dat ze dergelijke aanpassingen prima verteren zonder dat het kunstmatig begint te klinken.  Op geluidsvlak missen we hooguit een zekere openheid en omhulling.

Sony WF-1000XM4

Conclusie

Ondanks hun (relatief) hogere leeftijd behoren de Sony WF-1000XM4’s nog altijd tot de beste draadloze oordoppen met noise-cancelling. Ze beschikken over veel functies die je elders niet (vaak) vindt. Niet alles is echt nuttig, maar sommige zaken zijn geniaal. Aan de langere prijzen die nu worden gehanteerd zijn deze Sony’s een goede deal.

Lees ook onze eerdere review van de Sony WF-1000XM4.

Sony WF-1000XM4 in een oogopslag
Gewicht 7 g (oortjes)
41 g (oortjes met laadcase)
Drivers 6 mm
20 - 20.000 Hz
20 - 40.000 Hz (LDAC)
Waterbestendig IPX4 spatwaterdicht
Accu

Afspelen:
8 uur (met ANC)
12 uur (zonder ANC)

Spreken/bellen:
5,5 uur (met ANC)
6 uur (zonder ANC)

Laadtijd:
ca. 1,5 uur

Verbinding

Bluetooth 5.2

Profielen:
A2DP, AVRCP, HFP, HSP

Codecs:
SBC, AAC, LDAC

Ruisonderdrukking Actieve ruisonderdrukking met omgevingsmodus, Speak to Chat
Adviesprijs € 279
Kopen

Bol.com