Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Creative BT-W6 review: effectieve aptx Lossless upgrade heeft méér in de mars

De Creative BT-W6 is een kleine, maar fijne Bluetooth adapter die heel veel in z'n mars heeft. Bovenal: aptX Lossless die gewoon werkt.
De Creative BT-W6 is een kleine, maar fijne Bluetooth adapter die heel veel in z'n mars heeft. Bovenal: aptX Lossless die gewoon werkt.

De Creative BT-W6 Wireless Audio Transmitter is een gloednieuwe usb dongle met aptX Lossless ondersteuning die je gebruikt om audio via Bluetooth te streamen naar een headset, koptelefoon, draadloze oordoppen of zelfs een speaker. Waarom zou je anno 2025 investeren in een losse Bluetooth-adapter voor audio? Nu de meeste computers en alle mobiele toestellen met Bluetooth zijn uitgerust, lijkt zo’n toestel misschien wel helemaal overbodig.

Waarom zou je een Creative BT-W6 kopen?

Toch zijn er goede redenen om de BT-W6 te overwegen. Om te beginnen is deze piepkleine usb dongle van Creative helemaal bij de tijd, met de laatste Bluetooth-versie en audiocodecs. Dat laatste trekt vooral mijn aandacht, vanwege de ondersteuning van aptX Lossless. Deze laatste aptX-codec is de eerste die echt verliesvrije kwaliteit belooft via Bluetooth. Het idee dat je nu eindelijk echte cd-kwaliteit (zonder weggegooide audiodata) naar je Bluetooth-hoofdtelefoon kunt sturen, dat is heel aantrekkelijk voor heel wat audiofielen.

Maar je kan de Creative BT-W6 ook in andere modi gebruiken. Bijvoorbeeld de low-latency modus, gericht op gamers die hun oortjes of hoofdtelefoon willen gebruiken met een console of gaming-pc. Daarbij horen ook allerlei audiotweaks, en zelfs presets voor een reeks games. Chatten kan ook, want de BT-W6 werkt in twee richtingen en verwerkt de audio van de microfoons op je headset. Je kunt de Creative-adapter bovendien naar een Bluetooth LE-modus schakelen, waarmee hij ook Auracast ondersteunt.

Kortom, dit toestel herbergt veel mogelijkheden. Het wist mij echt te verrassen met steeds weer nieuwe opties. Daardoor is het op veel manier inzetbaar. De Creative BT-W6 kost officieel 59,99 euro, al kun je hem bij Amazon ook voor een tientje meer kopen.

Met welke apparaten werkt de Creative BT-W6 USB dongle?

De Creative BT-W6 is er dus niet enkel voor oude apparaten zonder Bluetooth. De piepkleine adapter is eerder een upgrade voor een apparaat dat wel Bluetooth heeft, maar de nieuwste audiocodecs mist. Daarnaast richt de BT-W6 zich – en dat is trouw aan de roots van Creative – zoals gezegd op gamers.

Creative-app bij de BT-W6

Met een low latency-modus via aptX LL of via Bluetooth LE GMAP kan het audio met minder lag (vertraging) bij je headset krijgen. Dat is belangrijk in games waar elke seconde telt, maar ook gewoon om geluid synchroon met beeld te laten lopen. Fijn voor pc-gaming, maar ook op consoles. Zo kan je draadloze oordoppen ook aansluiten op, bijvoorbeeld, een PlayStation 5. Vermoedelijk werkt de USB-adapter eveneens met spullen als een Raspberry Pi of een NUC. Wat zeker is: de BT-W6 is bruikbaar met Windows- en macOS-machines, past op smartphones met een usb-c-poort en je kunt hem dus probleemloos aansluiten op een PS4 of PS5. Sterker, hij werkt zelfs met Android-gebaseerde smart tv's.

Aangezien we op TechFi met een groot testdossier het True Wireless-segment nauw volgen, zoom ik in deze review hoofdzakelijk in op audiocodecs, bovenal op aptX Lossless. Daar bestaat een kleine hype rond, maar het benutten is in de praktijk weerbarstig. Het is heel moeilijk om een smartphone te vinden die echt aptX Lossless ondersteunt. De BT-W6 heeft echter nog een aantal andere interessante audiofuncties, die je instelt via de bijhorende app.

Creative-app bij de BT-W6

AptX Lossless: wat is dat nu weer?

Audio die via Bluetooth wordt gestreamd, wordt op een bepaalde manier verpakt. Dat is nodig omdat de verbinding tussen (pakweg) je smartphone en draadloze hoofdtelefoon geen hoge bandbreedte heeft. Audiodata moet dus gecomprimeerd worden om haperingen te voorkomen. Dat comprimeren of verkleinen van de data gebeurt met een codec, vergelijkbaar met hoe muziek in een compact mp3- of een aac-bestand kan verkleind worden. Niet toevallig is een van de Bluetooth-codecs ook mp3, al wordt deze weinig gebruikt.

Naast de (oude) basisstandaard voor Bluetooth audio, SBC, is vooral AAC een veelgebruikte codec. Dat komt vooral omdat Apple hier resoluut voor kiest. Android-gebruikers hebben meer keuze, wat een goede zaak is. Nieuwe en betere codecs zoals LDAC en aptX (waarvan verschillende varianten bestaan) zijn efficiënter, maar gooien nog altijd een stukje audiodata weg om de stream compact te houden. Elke Bluetooth-codec is lossy (er zijn wel obscure codecs die anders claimen).

Creative BT-W6

AptX Lossless wijkt daarvan af. Muziek die gestreamd wordt met deze codec, is wel volledig lossless. Speel je een PCM-bestand (bijvoorbeeld in FLAC- of ALAC-formaat) van 44,1 kHz/16-bit (aka cd-kwaliteit) af, dan wordt het onveranderd doorgestuurd naar je hoofdtelefoon. Muziek in die kwaliteit vind je onder meer via de lossless-optie in Apple Music, of bij een audiofiele streamingdienst als Qobuz of Tidal. Of als je rips van eigen cd’s beluistert, lekker old-school.

Hoe aptX Lossless er in slaagt te streamen zonder data weg te gooien, valt buiten deze review. Belangrijk is even in te zoomen op de vraag hoe je aptX Lossless kunt gebruiken. Daar knelt de schoen namelijk danig. Zoals altijd met een bepaalde codec, moet zowel de zender (meestal een smartphone) als de ontvanger (bijvoorbeeld een hoofdtelefoon) deze ondersteunen.

Bij aptX Lossless komt er nog iets bij. Hoewel aptX oorspronkelijk ontwikkeld werd aan Queen’s University in Belfast en werd doorontwikkeld door Cambridge Radio Silicon (CRS), kwam het in 2015 bij Qualcomm terecht. Wellicht de belangrijkste fabrikant van mobiele chips deed met aptX Lossless iets zakelijk-logisch: het koppelde de nieuwe codec met het gebruik van de eigen chipsets. Hierdoor is aptX Lossless enkel beschikbaar bij smartphones en tablets die een specifieke Snapdragon-chipset gebruiken.

Concreet gaat het om chipsets die een Snapdragon Sound-label dragen, én waarbij de smartphonebouwer een bijkomende stap neemt (vermoedelijk een licentie afnemen) om aptX Lossless te bieden. Dat maakt dat er wel honderden smartphones zijn met Snapdragon Sound, maar slechts een tiental die ook aptX Lossless ondersteunen.

De errvaring leert dat niemand hier helder over communiceert. Bovendien blijkt dat toestellen die op papier de codec ondersteunen, dit in de praktijk toch niet doen. Even rondneuzen op plaatsen als Reddit leert dat hierover veel frustratie bestaat. Het maakt de Creative BT-W6 des te interessanter, omdat deze dongle heldere informatie biedt over welke codec wordt gebruikt.

Wat is de meerwaarde van aptX Lossless?

Het is een heel andere discussie of je makkelijk het verschil tussen lossless cd-kwaliteit en een hoge kwaliteit lossy-stream via het hoogste niveau van aptX Adaptive kunt horen. Sommige studies zeggen van niet. Mijn ervaring is dat het in de praktijk wel degelijk merkbaar kan zijn - afhankelijk van de track, de streamkwaliteit, de bitrate (van de lossy stream) en de geluidsvloer van de omgeving.

Een andere factor (naast biologische) is dat niet iedereen muziek op dezelfde manier waarneemt of ervaart. Muziek beluisteren terwijl je in een trein met noise-cancelling aan een boek leest is iets anders dan heel geconcentreerd ‘in’ muziek zitten.

Enfin, omdat de discussie eindeloos is, gaan we hier vooral kijken naar: hoe kun je met aptX Lossless aan de slag. Niet of het al dan niet zin heeft voor jou. Dat moet je zelf beslissen.

Een mooie app voor de Creative BT-W6 (op Windows)

Bij de Creative BT-W6 Bluetooth-adapter hoort een app, met verrassend veel instellingen. Helaas is die app er enkel voor Windows 10/11. De software voor de voorgaande BT-W5 was er ook voor macOS, maar deze werkt niet met de BT-W6. Spijtig, want ook Macs missen ondersteuning voor betere Bluetooth-codecs. Nog handiger was een mobiele app geweest. Zeker voor iPhone- en iPad-gebruikers, die enkel op SBC of AAC kunnen rekenen qua codecs. Maar ook voor Android-eigenaars die graag aptX Lossless willen gebruiken, maar wiens toestel die codec niet ondersteunt.

Creative-app bij de BT-W6

Voor alle duidelijkheid: de BT-W6 werkt wel op iOS-toestellen, iMacs en Macbook en Android-apparaten. Aan de instellingen sleutelen, dat kan enkel via de Windows-app. 

Met één led vertelt de Creative BT-W6 je alles

Als je doel enkel is om te luisteren via een betere audiocodec, dan is het gebrek aan een app niet iets waar je over moet struikelen. De BT-W6 is klein en licht. Het onderaan een smartphone insteken is daardoor niet echt een probleem. Misschien niet heel handig als je er druk mee rondloopt, maar in je jaszak of naast je aan je bureau kun je het gebruiken zonder veel overlast.

Een enkele led op de BT-W6 biedt je informatie. Dat je aptX Adaptive gebruikt, zie je bijvoorbeeld aan een paarse kleur, terwijl het witgeel oplicht bij aptX Lossless. Er zijn wel combinaties van lichtsignalen en indrukken die wat minder voor de handliggend zijn. De (drukke) handleiding erbij nemen is een must, zeker in het begin.

Creative-app bij de BT-W6

Meestal gebruik je de BT-W6 in de Bluetooth Classic Modus. In dat geval kun je tijdens het streamen eenmaal op de knop drukken om te schakelen van de gebruikte codec (zoals aptX Lossless of Adaptive) naar aptX Low-Latency. Dat kun je ook doen als een stream afspeelt; het overschakelen gebeurt naadloos.

Koppelen van de Creative BT-W6: op twee manieren

Zonder app kan dus, maar het is wel wat behelpen als je de app-loze route kiest. Het pairen met een headset of koptelefoon is heel wat minder makkelijk als je de adapter in een smartphone of PlayStation steekt. De procedure is dan je headset in pairing-modus te plaatsen en dan de ene knop op de BT-W6 twee seconden ingedrukt houden. De adapter zou dan automatisch de koppeling moeten leggen.

Dat lukte ons één keer, maar bij latere pogingen verkoos de BT-W6 om een koppeling te leggen met een van de audiotoestellen in de kamer. Concreet, de Bluesound Node, wellicht omdat dit type apparaten wel vaker in een soort ‘klaar om te koppelen’-modus vertoeft. 

Creative-app bij de BT-W6

Veel praktischer is het om de adapter even in te steken bij een Windows-laptop, en dan de koppeling te leggen met je headset. Daarna kun je de Creative BT-W6 verplaatsen naar het toestel waar je het echt mee wil gebruiken. Precies dat deed ik bij een overstap naar een Samsung-telefoon, een Pixel Fold 9 Pro en een PlayStation 5

Creative-app bij de BT-W6

De Creative-adapter onthoudt bij zo'n wissel alle gelegde koppelingen. In totaal kun je vier Bluetooth-apparaten koppelen. Voeg je een vijfde erbij, dan wordt diegene die je het minst gebruikt uit de lijst van vier verwijdert. Spijtig is dat je in de app niet een gekoppeld apparaat zomaar kunt verwijderen; je kunt enkel heel de lijst van vier wissen.

Voer voor gamers

Dingen instellen via de Windows-app en dan de adapter naar een ander bronapparaat verhuizen (zoals een PS5)? Dat moet je ook doen als je het Gaming Audio Profile (met "ultra-lage" lag) wil gebruiken - of een bepaalde geluidspreset of Sound Mode.

Creative-app bij de BT-W6

Dat is namelijk het andere gebruiksscenario van de BT-W6. Als je in de Creative-app duikt, kun je een Sound Mode kiezen die past bij een bepaalde game(reeks). De lijst mag petieterig tonen, het is wel een lange, met ondersteuning voor veel bekende gametitels.

Je kunt ook eigen Sound Modes definiëren en bewaren. Dat doe je door in de Acoustic Engine te duiken, die je toegang geeft tot vijf variabelen die je van 0 tot 100 kunt instellen. Het gaat dan om Surround, Crystalizer (wat een Creative-feature is die al langer meegaat om ‘ontbrekende’ audiodata aan te vullen), Bass, Smart Volume (een mooi woord voor loudness) en Dialog+ (dat spraak versterkt).

Creative-app bij de BT-W6

Daarnaast heb je ook nog eens een equalizer met tien banden plus drie extra regelaars, met opnieuw presets voor games en genres. Alsof dat allemaal nog niet genoeg is, kun je veel van deze zaken apart instellen voor een hoofdtelefoon en een speakermodus. Wat weer fijn is voor gamers die overdag speakers gebruiken, maar ’s avonds of bij bepaalde games overschakelen op een headset. Aan flexibiliteit geen gebrek!

Uitzenden naar de massa: Auracast op de Creative BT-W6

Auracast op Android-telefoonDe BT-W6 kun je ook op nóg een andere manier gebruiken. Het is namelijk in staat om via Bluetooth LE / Auracast een stream uit te zenden. Daarmee kan je dezelfde audio simultaan naar meerdere hoofdtelefoons sturen, zonder dat dat die toestellen met de Creative-adapter gekoppeld zijn. Je kunt zo bijvoorbeeld de audio bij een video die je op een pc afspeelt naar verschillende mensen in de kamer sturen.

In theorie zou je zo met twee (of meer) mensen met een headset naar een serie of film kunnen kijken. De meeste Bluetooth-adapters kunnen namelijk maar één draadloze headset tegelijk aansturen. Heb je slapende kleine kinderen en wil je toch samen van beter tv-geluid genieten, dan is dit een oplossing. Die werkt in elk geval met een Sony Android tv en ook bijvoorbeeld een Nvidia Shield TV. Met webOS op een LG oled tv werkt het dan weer niet - in zo'n geval moet je een Android streamer of laptop als bron gebruiken. Vooralsnog zijn de meeste Auracast toepassingen buitenshuis, in de openbare ruimte of bijvoorbeeld in musea. 

De functionaliteit werkt in elk geval. Je start via de Creative-app een broadcast die je een naam en eventueel een wachtwoord kunt geven. Deze uitzending ontvangen doe je via de smartphone waarmee je Auracast-compatibele toestellen zijn verbonden. Een alternatieve methode is de knop op de dongle twee keer indrukken, daarmee start je ook de broadcast-modus. Ik ging zo met de JBL Tour Pro 3 en de Samsung Galaxy Buds3 Pro aan de slag.

Het is wel wat zoeken hoe je juist inhaakt op een Auracast-uitzending. Bij JBL moet je in de JBL-app op het kleine Bluetooth-icoontje tikken, waarna je kunt scannen naar Auracast-streams. Bij de Samsung-oortjes (gekoppeld aan een Samsung-telefoon) moest ik bij de Bluetooth-instellingen van Android kijken bij de opties van de Galaxy Buds3 Pro. De technologie werkte, ook met de twee sets oortjes simultaan, zij het met een vrij lage audiokwaliteit. 

Na een moeilijkere start vlot te gebruiken

En dan nu echt aan de slag met het ding. In het testarsenaal van in-ears die aptx Lossless zouden ondersteunen, zitten verschillende toestellen: de Bose QuietComfort Ultra Buds, Cambridge Audio M100, de Denon PerL Pro’s en de Bowers & Wilkins Pi8. Het pairen van die verschillende toestellen met de Creative-adapter verliep zonder noemenswaardige problemen, in elk geval via de app. Met de handmatige modus lukte het enkel met de Cambridge direct. Zoals gezegd heeft dat wellicht meer te maken met de vele audiotoestellen in huis (plus een aantal Bluetooth-apparaten van de buren die soms opduiken) die stoorzender spelen.

Creative BT-W6

De vier geteste toestellen maken allemaal een verbinding met aptX Lossless, met de BT-W6 aangesloten op een Windows-machine. Dit viel te zien in de Creative-app en door de gele kleur van de led op de adapter. Wel opvallend: de Bose en Denon rapporteren eerst aptX Adaptive, pas na zo'n tien seconden wordt er overgeschakeld naar de Lossless-modus. De Cambridge- en Bowers & Wilkins-oordoppen gaan meteen voor geel.

Daarna sloot ik de BT-W6 aan op een Samsung Galaxy S24 Ultra. Een toestel dat maximaal de gewone (en oude) aptX-codec lust, ondanks z’n vlaggenschipstatus. Omdat ik op deze telefoon wat gespecialiseerde audio-apps heb, krijg ik de vraag of ik de Creative-adapter wil toewijzen aan Roon ARC of USB Audio Player Pro. Dit zijn apps die gemaakt zijn om een audiostream rechtstreeks aan een usb audio-oplossing door te sturen, zonder de standaard downsampling van Android. Dergelijke apps zijn niet vereist om de BT-W6 te gebruiken. Het geluid van elke app (zoals in ons geval Apple Music en Qobuz) wordt doorgestuurd en je bedient het volume via de hardwaretoetsen op de telefoon.

Bereik en stabiliteit van aptX Lossless op de Creative BT-W6

Er is vaak gespeculeerd dat aptX Lossless enkel over een heel korte afstand beschikbaar zou zijn. Is de afstand groter dan een meter tussen koptelefoon en bron, dan zou je naadloos op het lossy aptX Adaptive overschakelen, luidde het. Een beetje tot onze verbazing bleek dat niet het geval met de vier geteste set oordoppen. AptX Lossless bleef operationeel op 2-3 meter afstand, zeg maar: zolang je in de kamer blijft.

Creative BT-W6

Ondanks de relatief hoge bitrate van aptX Lossless bleef de verbinding bij de vier TWS’en helemaal stabiel, zowel bij een pc als bij de Samsung-telefoon. De geluidskwaliteit was daarbij prima. Dat is het resultaat waar we op hoopten: een betere audioverbinding via Bluetooth, met (na het instellen) geen gedoe.

Conclusie

Ondanks het minuscule formaat van de BT-W6 valt er verrassend veel over te vertellen. Het zou zuur zijn om te klagen over het heel brede en daardoor wat complexere functie-aanbod. Ook over de werking kun je niet anders dan positief zijn. Het is een makkelijke en zeer betaalbare manier om zeker te zijn dat je aptX Lossless-streams afspeelt op je ongetwijfeld aanzienlijk prijziger hoofdtelefoon of draadloze in-ears. De stabiliteit en geleverde kwaliteit zijn daarbij uitstekend.

Een mobiele app zou het verhaal wel makkelijker maken. Nu moet je toch een Windows-pc erbij halen om bepaalde zaken in te stellen. Daarna kun je gewoon weer verder, dus zo'n groot probleem is het ook weer niet. Onder de streep is de Creative BT-W6 een absolute aanrader voor wie alles uit zijn of haar Bluetooth hoofdtelefoon met aptX Lossless wil halen. Daarnaast biedt het ook gewoon veel moois voor gamers, en de toevoeging van Auracast biedt nóg meer mogelijkheden. 

Uitstekend Februari 2025

Creative BT-W6

Creative BT-W6 in een oogopslag
Kleur Zwart
Afmetingen 2,59 x 1,61 x 0,66 cm
Gewicht 3,2 g
AansluiTing USB-C
Draadloos Bluetooth 5.4

Profielen Bluetooth classic:
A2DP, AVRCP, HFP

Bluetooth LE (Auracast) modi:
Unicast, Broadcast

Profielen Bluetooth LE (Auracast):
GMAP, TMAP, MAC, GATT, PBP, BAP, CAS/CAP

Bluetooth codecs:
LC3 (LE), aptX Lossless, aptX Adaptive HQ, aptX Adaptive LL, aptX-HD, aptX, SBC

Bereik:
tot 50 meter (open ruimte)
Audio USB: 
Stereo 24-bit / 96 kHz

Bluetooth:
Stereo 24-bit / 96 kHz (Classic BT)
Stereo 24-bit / 48 Hz (LE)
Stereo 24-bit / 48 Hz (aptX Lossless)
Fabrikantsinfo Lees meer bij Creative
Adviesprijs € 59,99
Koop bij Creative