Denon
Denon PerL Pro review
Op Kickstarter wisten de oortjes van Nura heel wat fans te sprokkelen. Nu zit de innovatieve AAT-technologie die objectief je oren meet verpakt in nieuwe topmodellen van Denon.
Denon bracht enige tijd geleden pas vrij laat zijn eerste draadloze in-ears uit, de betaalbare AH-C830NCW. Voor een audiogrootmacht leek het bedrijf verder niet zo geïnteresseerd in dit type hoofdtelefoon. Toch zijn het wel heel populaire producten. De achterstand haalt het Japanse merk nu in met de release van de Denon PerL Pro van 329 euro en de reguliere PerL van 199 euro. Het prijsverschil tussen die twee zit hem vooral op functievlak. Qua design zijn deze modellen nagenoeg identiek. Beide komen met AAT, en het is met deze functie dat Denon zich wil onderscheiden van Bose, JBL, Sony en de vele andere aanbieders van in-ears.
AAT en aptX Lossless
AAT, oftewel Masimo Adaptive Acoustic Technology, optimaliseert wat je hoort aan wat je kunt horen. Persoonlijk geluid, zoals deze functie ook bij anderen wordt genoemd, is bedoeld om de klank aan te passen aan jouw gehoor. Dat is immers bij iedereen anders, door de eigenschappen van je lichaam, je leeftijd en eventueel door gehoorschade. Omdat de som van dit alles toch de luisterervaring sterk kan vertekenen, vind je bij veel merken tegenwoordig zo'n persoonlijke geluidsfunctie in de app. Bijvoorbeeld JBL, Nothing en Teufel doen dit. Zo’n functie werkt meestal met een soort gehoortest, zoals je ook bij de oorarts meemaakt. Je geeft zelf aan wanneer je testtonen hoort.
AAT werkt anders. Het stuurt testtonen uit en meet zelf de respons van je trommelvlies en gehoorgang. Een helemaal automatisch proces dus, dat objectieve resultaten zou moeten opleveren. Deze technologie komt eigenlijk van de startup Nura, die recent door Denon-moederschip Masimo werd overgenomen.
Naast AAT hebben de PerL Pro’s alles aan boord om hun status als topmodel te rechtvaardigen. Adaptieve noise-cancelling, spatial audio (geleverd door Dirac, niet Dolby), draadloos laden en multipoint-compatibele Bluetooth 5.3. Deze Denons behoren ook tot de eerste in-ears die aptX Lossless ondersteunen, naast AAC en andere aptX-variaties. Er zijn al smartphones die deze codec ondersteunen. Snapdragon Sound is een feature op recente Qualcomm Snapdragon 8-chipsets. Onder meer de Motorola Edge 40 Pro en de Razer 40 Ultra zouden dus compatibel moeten zijn. Er is echter een software-update nodig om de codec te activeren, die vooralsnog niet beschikbaar is; wij hebben dus maximaal kunnen testen met aptX Adaptive.
Denon PerL Pro design: geluidscirkels
Ook met hun design doen de PerL Pro’s het net wat anders. De trend bij draadloze in-ears is richting heel kleine toestellen, min of meer in de vorm van koffiebonen. Al dan niet met een staafje dat uit je oor bengelt. De Denons zijn juist betrekkelijk grote cirkels, met daarachter het eigenlijke toestel. Klinkt dat opzichtig? Door de kleur en afwerking hebben de PerL Pro’s toch iets elegants en sieraadachtig. De grote schijf aan de buitenkant maakt de touchcontrols bovendien heel toegankelijk en makkelijk te bedienen.
Belangrijk is dat de toestellen aan de oorzijde ergonomisch gevormd zijn, onder meer met een optioneel vleugeltje dat meer stabiliteit geeft. Een aanrader, want dan blijven de PerL Pro’s heel goed zitten. In de doos vind je doppen in het formaat XS, S, M en L.
App verplicht
Bij deze oortjes moet je echt wel de bijhorende Denon Headphones-app installeren. Je wordt dan meteen geconfronteerd met AAT. Na het uitvoeren van de test, die je kunt bewaren in één van drie slots, zie je grafisch waar er gecompenseerd wordt. Interessant aan AAT is dat het niet enkel terugval detecteert, maar ook een gevoeligheid. Dat laatste heb je niet bij klassieke tests bij de concurrentie. Een en ander wordt weergegeven op een cirkel die het ideale gehoor voorstelt; een deuk stelt een terugval voor en een piek buiten de rand een frequentie waar je gevoelig voor bent. Je wordt niet lastiggevallen met frequentiewaarden en dergelijke. De cirkel begint met de laagste tonen op twaalf uur en loopt zo de klok rond tot de hoogste tonen. Je snapt het meteen. Je twee oren zijn zelden gelijk, en daarom kun je swipen om twee cirkels te zien – een per oor.
Om de impact van AAT te horen kun je schakelen tussen Standaard en Gepersonaliseerd. Daarnaast is er een slider om de intensiteit van de Immersie Modus te bepalen. Dit heeft niets met ruimtelijke audio te maken, wel met het toevoegen van energie aan de bassen. Dit blijft Denon, een merk dat wel gelooft in de kracht van bastonen. Spatiale audio schakel je dan weer in met een icoontje rechts, terwijl een ander klein icoontje links je laat schakelen tussen noise-cancelling en ’social mode’. Tik hierop en je hoort behoorlijk natuurlijk je omgeving, terwijl je muziek iets stiller speelt. Opvallend: om de noise-cancelling uit te schakelen, moet je echt in de instellingen duiken.
De app is sober, zeker als je hem vergelijkt met die van Sony of JBL. We krijgen de indruk dat Denon verwacht dat je gauw de beste optie gaat ontdekken en daarna niet echt in de app zal willen duiken. Dat is geen vreemde gedachte. Een AAT-profiel wordt namelijk in de PerL Pro zelf opgeslagen en blijft dus actief, ook als je met een ander apparaat verbinding maakt. Je kunt ook de touchcontrols helemaal aanpassen, bijvoorbeeld om spatiale audio in- en uit te schakelen aan één kant en de social mode aan het andere oor.
Muziekweergave: beter met AAT, en verrassend goede ruimtelijkheid met Dirac
De Denon PerL Pro speelt muziek standaard als een echte Denon. Het is een andere sound dan bij JBL of Sony, strakker en met een goed gedefinieerde baslaag. Mét AAT vonden we meteen een stuk beter, een stuk voller en meer in balans. We zochten naar scherpte bij snaarinstrumenten of stemmen die meer naar de achtergrond worden geduwd, maar daar was geen sprake van. Wel moet je echt die AAT-meting correct uitvoeren. We deden hem drie keer en kregen drie keer net iets andere resultaten. Onder meer je houding en vermoeidheid beïnvloeden de resultaten, vermoeden we.
Verrassend was de Dirac Virtuo-spatiale audio. Meestal is Dolby de leverancier van deze technologie bij draadloze oortjes. Vaak vinden we het resultaat bij stereomuziek tegenvallen. Dat is hier anders. De functie werkt prima met muziek en zorgt ook bij video en games voor een ruimtelijkere ervaring, die niet kunstmatig overkomt. Dat is zeldzaam. De AirPods Pro zijn de uitzonderingen die ruimtelijke audio wel goed doen (met name icm met een Apple TV), de Denons zitten in de buurt – weliswaar met een minder grootse surroundervaring én zonder headtracking.
Ruisonderdrukking op de Denon PerL Pro: prima
De noise-cancelling bij de Denons is goed. Bij onze synthetische test verdwijnt het hinderlijke geluid van de trein grotendeels en blijft nog een stukje van het rolgeluid over. De WF-1000XM5 doet hier nog net iets meer van weg en ook Apple is nog effectiever. Maar de Denon PerL Pro doet wel heel veel, en als je muziek beluistert of een film bekijkt blijft er weinig omgevingsgeluid over.
Stemmen van mensen rond je laat de Denon wel nog betrekkelijk goed horen. De sociale mode doet dat nog meer, op een heel natuurlijk aanvoelende wijze. Je kunt dus bijvoorbeeld op kantoor deze modus ingeschakeld laten zonder dat je daar last van hebt. De transparantiemodus bij goedkopere TWS’en versterkt vaak te veel bepaalde geluiden, waardoor je het enkel tijdelijk comfortabel kunt dragen.
Telefoneren gaat ook vlot met deze dopjes. Je stem klinkt wel wat dun en we hadden de indruk dat de oortjes door hun omvang zelf wat wrijvingsgeluiden produceerden bij het wandelen. Maar wat wind is niet zo’n probleem.
Conclusie
We vinden het wel slim dat Denon het topsegment bestormt met toestellen die net even anders zijn. Dan hebben we het niet alleen over het design, dat we eigenlijk best kunnen waarderen. Noise-cancelling doen de PerL Pro’s op een goed, maar niet het allerbeste niveau. Het is de combinatie van AAT met de goedwerkende spatiale audio van Dirac, spraakkwaliteit en de muziekweergave die deze in-ears intrigerende uitdagers maakt voor de allerbeste draadloze in-ears op de markt.
Denon PerL Pro
Denon PerL Pro in een oogopslag | |
KLeur | Zwart |
Afmetingen & Gewicht |
Per dopje: 26,2 x 26,2 x 25,3 mm, 8,6 g Laadcase: 7,2 x 3,02 x 3,5 cm, 55,5 g |
Drivers | 10 mm titanium dynamic driver Frequentiebereik: 20 Hz - 40 kHz |
ANC | Adaptieve actieve noise-cancelling |
Bediening | Touch |
Accu | 8 uur spelen 32 uur spelen (met case) Opladen (USB-C) 5 min laden voor 1 uur spelen 1 uur laden voor dopjes in case |
Verbinding | Bluetooth 5.3, Multipoint Codecs: aptX Lossless, Adaptive, Classic / AAC / SBC |
Waterdicht | IPX4 spatwaterdicht |
Bijzonderheden | Masimo Adaptive Acoustic Technology (AAT) Dirac Virtuo ruimtelijke audio |
Adviesprijs | € 349,99 |