Huawei FreeBuds 5i: voordelig en verfijnd

De Huawei FreeBuds 5i zijn zeker niet de eerste true wireless-oordoppen van het bedrijf. We hebben inmiddels al een heel aantal FreeBuds-modellen getest. Zo klonken de FreeBuds Pro 2 dankzij een tuning door het Franse hifi-bedrijf Devialet bijzonder aardig. De FreeBuds 5i zijn nieuwer en een stuk goedkoper. Op meerdere plaatsen zien we ze te koop staan voor amper 90 euro. Dat is niet veel voor een paar draadloze oortjes met noise-cancelling en enkele heel aantrekkelijke eigenschappen.
Met noise-cancelling ingeschakeld kun je zes uur luisteren bijvoorbeeld, wat een gemiddeld resultaat is. Er is echter een indrukwekkende laadfunctie die de oortjes in vijftien minuten voltankt, zodat je weer vier uur kunt luisteren (zonder ANC, dus pakweg 3 uur met). Dat is heel wat sneller dan de meeste goedkope rivalen – als die überhaupt over een snellaadfunctie beschikken.
Huawei heeft als merk altijd een audiofiel kantje gehad, bijvoorbeeld toen ze smartphones met een krachtigere hoofdtelefoonversterker leverden. Ook bij deze oortjes is er aandacht voor audio, al komt er dit keer geen hip Frans audiomerk aan te pas. De FreeBuds pakken wel uit met een codec-ondersteuning die inzet op betere audio. Naast AAC kun je rekenen op LDAC (maar niet op een populaire aptX-variant). Die LDAC-ondersteuning levert claims over hi-res afspelen op.
Chique case bij de Huawei Freebuds 5i
Met een gewicht van 4,9 gram per stuk zijn de FreeBuds 5i aangenaam licht. Het design combineert een dopje dat (lichtjes) in je oor past met een staaf die uit je oor bengelt. Het is dus een hybride vorm die iets minder discreet is. Door de sticks heb je wel meer bedieningsmogelijkheden. De pasvorm is in elk geval bij ons prima. De Huawei-oortjes kun je makkelijk insteken zodat ze blijven zitten. Uiteraard moet je daarvoor wel de juiste dopjes uitzoeken. Zoals gebruikelijk zijn er meerdere paren in verschillende groottes gestuurd.
De case is meestal niet de blikvanger bij draadloze oortjes, maar hier is dat wel echt anders. Onze – zoekt even in de documentatie – Isle Blue-versies zitten in een gespikkelde case die er echt fijn uitziet. Dat de oortjes zelf in een saaier glanzend lichtblauw zijn stelt bijna teleur! Nebula Black (ook met kleurspatjes) en een glanzend Ceramic White zijn je andere opties.
Waar is de app van de Huawei FreeBuds 5i?
Dat Huawei een lastige verhouding heeft met de VS-overheid is inmiddels bekend. Dat heeft ook voor deze oortjes gevolgen. Net zoals bij eerdere recente modellen vinden we in de Play Store geen app om de Huawei FreeBuds 5i in te stellen. Omdat we weten hoe de situatie is, sporen we de app wel snel op. Dat zal voor anderen misschien net wat lastiger zijn, ook omdat de naam van die app – AI Life – niet direct doet denken aan de FreeBuds. Het is vergelijkbaar met de SmartThings-app van Samsung, een soort overkoepelde app voor alle mogelijke smartproducten van het merk die het eigen slimme OS draaien.
Enfin, niet zo relevant als je enkel naar muziek wil luisteren. AI Life kun je als APK-bestand downloaden bij Huawei of via Huawei’s eigen AppGallery-appwinkel. Welke van de twee je ook verkiest, je zal eerst een APK-bestand moeten downloaden en installeren. Aangezien je dat via de browser doet, zal Android dit niet zomaar toelaten. Je moet dit uitdrukkelijk goedkeuren. Op zich allemaal niet erg, als je weet wat je doet. Doe je deze oortjes cadeau aan een vriend of vriendin die minder technisch onderlegd is, dan is dit toch iets om rekening te houden. Sommige mensen aanleren dat ze buiten officiële app-winkels iets mogen installeren kan wel eens slecht uitdraaien als ze geconfronteerd worden met bepaalde phising-berichten.
Je kunt de FreeBuds 5i trouwens zonder app gebruiken, iets waar je sowieso vrede mee moet nemen als je een iPhone bezit. Zonder de app kun je natuurlijk bepaalde zaken niet aanpassen. Ook kan je dan de firmware niet updaten. Heel erg is dat allemaal niet.
Bassen blijven present bij de Huawei Freebuds 5i
Het mag wat pakkender en opwindend zijn bij de Huawei’s, zo kun je het wel stellen als we het hebben over de klank. Het is natuurlijk wat je gewoon bent. Eigenlijk zijn de FreeBuds 5i relatief evenwichtig afgesteld qua klank, met een betere balans tussen laag-midden-hoog dan vaak het geval is. De saxofoon bij de poprocknummers van The Weave kwam er lekker dik tussen, in plaats van naar de achtergrond geduwd te worden. Er is ook wel degelijk separatie tussen instrumentlijnen en zang.
De Huawei’s durven ook wel opzwepende beats die dieper duiken neer te zetten. Toch mist er een tikje impact. Ze presenteerden die Rodrigo y Gabriela-tracks wel snedig en gedetailleerd, maar de basgitaar die bijtreedt bij True Nature maakt niet de indruk die het zou moeten maken. Daardoor heb je misschien de neiging om het volume wat te hoog te zetten.
Wanneer je de Huawei FreeBuds 5i insteekt, checken de oortjes de pasvorm. Het idee is dat de toestellen merken als de oortjes wat losser in het oor zitten en wanneer nodig het laag boosten. Het zijn immers de bassen die snel afzwakken als er geen goede afsluiting is tussen het dopje en je oorkanaal. Deze functie is niet uniek, maar dat ondermijnt de waarde ervan niet. Steek je de oortjes argeloos snel in, dan krijg jetoch een degelijke geluidskwaliteit. Een hele verademing in vergelijking met bijvoorbeeld het gedraai met de JBL Live Flex.
Goede ruisonderdrukking, zeker voor deze prijs
De noise-cancelling op de FreeBuds 5i is niet adaptief. Via drie standen die je instelt in de AI Life-app kun je wel kiezen voor meer of minder ruisonderdrukking. Wij selecteerden meteen de Ultra-stand om daarna onze vaste testvideo te beleven. Dat leverde vergeleken met de vele draadloze oortjes die we hebben getest een acceptabel resultaat op. Het is zelfs wel als 'goed' te omschrijven, als je bedenkt dat ze vergelijkbaar zijn met de Jabra Elite 4 die we ongeveer gelijktijdig testten Zeker gezien het prijskaartje. De Huawei FreeBuds Pro 2 vonden we op dit vlak nog indrukwekkender. Daarbij is het goed te bedenken dat die ondertussen niet zo heel veel méér kosten.
Het belangrijkste is dat de Huawei-oortjes nagenoeg alle lage gerommel elimineren. Dat is het lawaai dat je het meest zal vermoeien tijdens een lange vlucht. Met de FreeBuds 5i kun je wel een vliegtuig of trein in, lijkt ons. Stemmen dempen deze draadloze oordopjes dan weer nauwelijks gedempt. In sommige situaties een voordeel, in andere een nadeel.
Conclusie
We zouden net iets enthousiaster zijn over de FreeBuds 5i als je de app niet via een omweg moest installeren. Ben je wijs en ervaren genoeg om daarmee om te gaan, dan ontdek je een paar oortjes die een verfijnde muziekervaring kunnen bieden. De noise-cancelling is allesbehalve slecht, al kun je op dit vlak beter vinden - zij het alleen door meer geld uit te geven. Voor 90 euro zijn de Huawei Freedbuds 5i gewoon prima.
Huawei FreeBuds 5i in een oogopslag | |
KLeuren | Nebula Black, Isle Blue, Ceramic White |
Afmetingen & Gewicht |
Per dopje: 30,9 x 21,7 x 23,9 mm, 4,9 g Laadcase: 4,8 x 6,2 x 2,7 cm, 33,9 g |
Drivers | 10 mm dynamische driver 20 - 40.000 Hz frequentiebereik |
ANC | Hybride ANC (42 dB) 3 ANC modi |
Bediening | Touch |
Accu | 55 mAh / dopje 410 mAh - laadcase 7,5 uur spelen (zonder ANC) 6 uur spelen (met ANC) Met case: 28 uur spelen (zonder ANC) 18,5 uur spelen (met ANC) Opladen (USB-C) 110 minutenladen voor laadcase 60 min. laden voor dopjes in case 15 min. laden voor 4 uur spelen |
Verbinding | Bluetooth 5.2 (met Multipoint) Codecs: LDAC / AAC / SBC |
Waterdicht | IP54 stof- en spatwaterdicht |
Adviesprijs | € 99,99 |
Koop bij |