Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Yamaha

Spring direct naar: TW-E3B, TW-E3C, TW-E7B

 

Yamaha TW-E3B

Yamaha TW-E3B review: No-nonsense oortjes voor thuis

Yamaha bouwt fijne muziekinstrumenten, snelle motors en echte Japanse hifi. Maar ook draadloze oordoppen zoals de kleurrijke TW-E3B die minimalisme huwen met enkele unieke functies, zoals gehoorbescherming. En duur zijn ze ook niet.

De Yamaha TW-E3B zijn goedkope draadloze oortjes zonder noise-cancelling. Voor sommigen een reden om ze links te laten liggen, zelfs met hun bescheiden prijs van circa 65-70 euro. Zeker omdat je tegenwoordig rond dat bedrag, in elk geval in de winkel, ook oordoppen met noise-cancelling kunt vinden. Zoals de JBL Tune 230NC of de Samsung Galaxy Buds 2

Yamaha TW-E3B

Daar staat tegenover dat de no-nonsense Yamaha’s volledig op muziekweergave inzetten. Met de Listening Care-functie van het merk presenteren ze muziek op elk volumeniveau in balans. Dat lijkt op een loudness-functie, maar is meer gericht op het goed weergeven van muziek bij lagere volumes. Het moet ervoor zorgen dat je minder geneigd bent om het volumeniveau naar boven te draaien.

Groen, paars of roze?

Van het eerbiedwaardige Yamaha verwacht je het misschien niet, maar er is ook gedacht aan een hipper publiek. De TW-E3B’s zijn verkrijgbaar in zes kleuren, waaronder een extravert paars en een hip muntgroen. Het zijn meestal lifestylemerken als Happy Plugs en Fresh ’n Rebel die inzetten op kleurtjes. Fijn dat dan ook een ‘serieus’ merk je wat opties biedt. Het is in elk geval iets anders dan altijd saai zwart of koelkastwit.

Yamaha TW-E3B

Los van hun kleur zijn de Yamaha TW-E3B kleine en lichte toestellen, die vooral via de dopjes in je oren rusten. De meegeleverde kunststof dopjes zorgen voor een goede afsluiting. Ze blijven ook bij heftige bewegingen op hun plaats. Mochten de oortjes toch losser zitten, in de doos zitten ook twee hoesjes die over de toestellen passen. Die hebben kleine vinnen, die de apparaten in je oorschelp stabiliseren.

Een IPX5-label betekent dat de Yamaha’s wel tegen wat vloeistoffen kunnen. Onder de douche moet je er niet mee kruipen, mee naar de sportschool moet kunnen. Wees wel voorzichtig als je ze uitneemt na een zweetsessie. Dit type dopjes kan zich een beetje vastzuigen, waardoor ze met een luide ‘plop’ loskomen.

Bediening en gesprekskwaliteit

Er is een app bij de Yamaha TW-E3B: Yamaha Headphones Controller. Bij deze oortjes valt er echter niet veel in te ontdekken. Je kunt het batterijniveau zien (maar dat kan ook bij je Bluetooth-instellingen) en Listening Care in- en uitschakelen. De power-off timer instellen en firmware-updates, verder is er niets te zien. Het versterkt enkel het no-nonsensegevoel.

Yamaha TW-E3B appDe toestellen zelf zijn versierd met een klein Yamaha-logo. Hierop kun je (hard) drukken om bijvoorbeeld muziek te pauzeren of een oproep aan te nemen. Het zijn fysieke knoppen, geen touchpads, wat bediening met handschoenen mogelijk maakt.

Bij het bellen kun je rekenen op een degelijke kwaliteit. We bleven verstaanbaar voor gesprekspartners, zelfs met wat wind. Maar het kan beter.

Detailrijk en in balans

De TW-E3B’s bewijzen dat volledig concentreren op geluidskwaliteit mooie resultaten kan opleveren. Ook met hun lagere prijs leveren de Yamaha-oordoppen mooie prestaties. De geluidskwaliteit is goed, met iets meer focus op detail dan veel mainstream-merken. Dat is ook typisch voor het merk. Toch leveren de TW-E3B’s degelijke bassen, zonder echt te domineren.

Bij ‘Lavender Haze’ op Taylor Swifts ‘Midnights’ zijn het de vocalen die uit de mix springen – dat is ook de bedoeling; de onderliggende beats zijn present, maar niet ultradiep. Listening Care zit daar ook tussen, want al die diepe, overheersende bassen waar bassheads op kicken zijn natuurlijk niet zo goed voor je oren.

Yamaha TW-E3B

De meer op het midden en detail gefocuste aanpak van deze Yamaha’s is wel aangenaam bij akoestische muziek en ook het werk van gitaarhelden. Overigens blijkt de afwezigheid van noise-cancelling minder een probleem in thuis- en kantooromgevingen. Passief weren de TW-E3B’s veel geluid. Zelf naar iets te kijken op een tablet, terwijl iets luidruchtig op tv speelt, kan dus wel.

Conclusie

De Yamaha TW-E3B bewijst dat je niet veel hoeft te betalen om goed geluid te krijgen. Voor de vele functies moet je het niet doen, maar puur qua sound hebben ze veel bieden. In een rustige omgeving zal je niet struikelen over het gebrek aan ruisonderdrukking. Pendelaars of reizigers daarentegen kunnen beter verder kijken, naar een model mét ANC.

Yamaha TW-E3B in een oogopslag
Kleuren Purple, Green, Gray, Blue, Pink, Black
Gewicht 5 g (per bud)
Audio Drivers: 
6 mm 
20 - 20.000 Hz
ANC -
Verbinding Bluetooth 5.0
Codecs: SBC, AAC, aptX
Waterdicht IPX5 spatwaterdicht
Accu 6 uur weergave
24 uur incl. oplaadcase
2 uur laadtijd
Adviesprijs € 65
Koop

Bol.com

 

Yamha TW-E3C

Yamaha TW-E3C review: goed geluid met een scherpe prijs

De TW-E3C zijn draadloze oordoppen volgens het vertrouwd Yamaha-recept. Het legt de nadruk op een goede klank en een scherp prijskaartje. En dat is zeker geen slechte keuze.

De TW-E3C volgt de B-versie op, die we hierboven al reviewden. Ogenschijnlijk is er niet zoveel veranderd. Het blijft een heel betaalbare TWS van Yamaha, beschikbaar in een reeks hippe kleuren. Zes om exact te zijn, waaronder een donkerrood en donkerblauw. Wat extra originele keuzes, dat is altijd mooi meegenomen.

Ook weer van de partij is Listening Care, een Yamaha-functie die bedoeld is om je gehoor te beschermen. Dat doet het door frequenties die extreem luid zijn af te zwakken. Listening Care is daarmee anders dan de harde volume limiting-beperking die je bij veel andere oortjes vindt. Vaak betreft dat een inschakelbare optie die het maximale volume sterk beperkt (wat bij heel lang luisteren wel een goede zaak is). Hier wordt er subtieler ingegrepen, waardoor je er niet zoveel van merkt.

Geen ruisonderdrukking, wel betaalbaar

De speelduur van de TW-E3C is goed: 9 uur. Dat lijkt zelfs vergelijkbaar met draadloze in-ears uit de topklasse. Deze kleine, lichte oordoppen zijn wel een stuk eenvoudiger. Ze beschikken niet over stroomslurpende noise-cancelling. De kracht van de Yamaha TW-E3C is de geluidskwaliteit voor een scherpe prijs. Officieel kosten ze 99 euro, maar met wat rondshoppen zijn ze voordeliger te vinden.

Opvallend bij deze nieuwe C-generatie is de verbreding van de doelgroep. Yamaha mikt traditioneel op muziekliefhebbers, maar nu ook op gamers. Die bedient het met een Gaming Mode, met een lagere latentie. Zo’n modus zie je steeds vaker bij de luxere in-ears. Je moet er wel aan denken om dit te activeren voordat je gaat spelen. Wij vergaten het wel eens, maar misschien omdat de verbinding toch via aptX Adaptive ging, leek vertraging niet echt een probleem.

Verrassende features

De afwezigheid van ruisonderdrukking vinden we op dit prijspunt niet zo gek. Bijzonder is dat Yamaha wel een aantal andere geavanceerde functies levert, die eerder bij duurdere toestellen horen. We denken hierbij aan ondersteuning voor de betere aptX Adaptive Bluetooth-codec en multipoint. Hiermee kun je de TW-E3C tegelijkertijd verbinden met je telefoon en je laptop, bijvoorbeeld. Ze hebben ook een snellaadmodus, die met tien minuten laden een uur luisteren toevoegt.

Yamha TW-E3C

Hoewel Yamaha deze oortjes niet in de markt zet voor sporters, dragen ze wel een IPX5-label. Een regenbui of even gaan joggen, dat moeten ze wel overleven. Al moeten we opmerken dat hun klein formaat en vorm niet gemaakt zijn voor heftige sessies in de sportschool. De Yamaha’s zitten wel heel comfortabel en stabiel bij gewoon gebruik. Als je gaat hardlopen of roeien, komen ze wellicht wel snel los.

Zoals altijd bij in-ears met doppen is het belangrijk dat je per oor de juiste maat van dop neemt. Positief is dat Yamaha vier paar meelevert, eentje meer dan de norm. Naast de gebruikelijke S-M-L-doppen, zitten er ook XS-modellen in de doos. Dat maakt ze voor meer mensen en voor oudere kinderen bruikbaarder. Bij die laatste groep heeft Listening Care trouwens ook echt een meerwaarde.

Design van de Yamaha TW-E3C: functioneel, maar wel hip

De TW-E3C’s zijn kleine toestellen, die voornamelijk met de dop in je oor hangen. Een lichte welving op de behuizing raakt de binnenkant van je oorschelp aan. Deze ergonomische ingreep is trouwens nieuw, en laat de E3C’s beter zitten dan de E3B’s. Met een gewicht van 6 gram per stuk zijn het nog altijd vrij lichte toestellen. In combinatie met de beperkte contactoppervlakte zorgt dat ervoor dat je snel vergeet dat je oortjes in hebt.

Yamha TW-E3C

Zowel de oortjes als de bijhorende case zijn in dezelfde kleur en materiaal uitgevoerd. Het is een hard plastic, echt een premium gevoel heb je er niet bij. Niets mee mis, functioneel design noemen ze dat. Het lijkt wel duurzaam. Ook de case in dezelfde kunststof lijkt goed bestand tegen krassen en vuil.

Touchbediening is aanwezig en werkt effectief. Muziek bedienen of een oproep accepteren, het allemaal gaat vrij vlot. Je kunt ook drukken om een spraakassistent in te schakelen. Het volume veranderen doe je door een vinger te rusten op een van de toestellen. Dat is ongebruikelijk, maar werkt wel.

App met weinig franje

In de bijhorende Headphones Control-app ontdek je niet al te veel instelmogelijkheden. De app-ervaring is vergelijkbaar met die van de TW-E3B: gericht op de essentie. Er is wel een equalizer met een vijftal vooraf bepaalde presets, en twee die je zelf kunt instellen door vijf schuifregelaars te bewegen. Verder kun je Ambient Sound, Listening Care en Gaming Mode in- of uitschakelen. Daarna houdt het op.

Bij het gebruik van de TW-E3C’s kwamen we nooit gekke dingen tegen. Het voordeel van basale oordoppen is dat er ook weinig mis kan gaan. Het enige dat te melden valt, is dat macOS bij het verbinden met een Macbook Air aangaf dat de oortjes helemaal opgeladen waren – maar dat ze even later toch leeg waren. Daar liep iets fout in de communicatie. Voor het overige toonden de Yamaha’s zich heel betrouwbaar.

Geluidskwaliteit van de Yamaha TW-E3C: nadruk op detail en evenwicht

Als je eerst oortjes van pakweg JBL insteekt en dan die van Yamaha, dan zal je het verschil meteen merken. De TW-E3C heeft een veel evenwichtigere balans, met meer detail. Je hoeft niet in de equalizer te duiken om de akoestische gitaar bij ‘Right Behind You’ van J Mascis bijvoorbeeld heel authentiek mee te maken. De Yamaha’s bieden een rustigere, neutralere weergave met een aangename portie detail. Mooi ook hoe de fluitende volgens in de achtergrond bij ‘All This Time’ van Norah Jones echt loskomen van de muziek en een ruimtelijke toets toevoegen.

Zaken als ruimtelijke audio vind je echter niet op deze goedkope oortjes. Hun evenwichtige klank blijkt wél goed te passen bij de Dolby Atmos-functie op de Motorola Edge 40 Pro die we voor audiotests inzetten. Het is niet echt spatial audio zoals je bij de AirPods Pro krijgt, maar je muziek wordt wel iets ruimer en groter weergegeven – en met de Yamaha’s blijft het natuurlijk klinken.

Deze kwaliteiten maken de TW-E3C ook goed voor podcasts en films waar dialogen primeren. Bij games zoals Real Racing 3 vonden we het wel de moeite waard om de Energy-geluidsmodus in te schakelen, dat maakte de ervaring wel wat voller en spannender.

Bellen met de Yamaha’s lukt aardig goed. Onze stem klinkt wat afstandelijk en omgevingslawaai pikken de oortjes wel wat op. Dus eerder voor videomeetings en telefoontjes bij het thuiswerken, dan voor gesprekken buiten op straat, lijkt ons.

Conclusie

Het is duidelijk dat Yamaha met de TW-E3C’s mikt op een bepaald publiek. Meer bepaald muziekliefhebbers die gewoon betaalbare oordoppen willen met weinig features, maar wel een uitstekende klank. Op een trans-Atlantische vlucht zal je ruisonderdrukking missen, maar thuis op de bank of tussen de lessen door leveren de Yamaha-oortjes je playlists in goede audiofiele kwaliteit. Listening Care biedt bovendien extra bescherming voor je oren, zonder meteen het volume te beperken op een heel laag niveau.

Yamaha TW-E3C in een oogopslag
Kleuren Grey, Black, Red, Beige, Green, Blue
Gewicht 6 g (per bud)
Audio Drivers: 
6 mm 
20 - 20.000 Hz
ANC -
Verbinding Bluetooth 5.2
Codecs: SBC, AAC, aptX Adaptive
Waterdicht IPX5 spatwaterdicht
Accu 9 uur weergave
24 uur incl. oplaadcase
10 min laden = 1 uur spelen
Adviesprijs € 99
Koop

Bol.com

 

 

Yamaha TW-E7B

Yamaha TW-E7B review

De TW-E7B zijn de beste draadloze oortjes met noise-cancelling van Yamaha. Die naam doet denken aan ronkende motoren, maar ook aan excellente instrumenten. Dat laatste zorgt voor een muzikale tuning én een functie om het gehoor te sparen.

De TW-E7B zien er heel wat anders uit dan een doorsnee draadloze in-ear. Het zijn geen oortjes met staafjes die uit de oren bengelen. Ook zijn het geen discrete koffiebonen die zich in je oorschelp nestelen. Qua design zitten ze wel dichter bij dat laatste. Toch zijn ze anders. De toestellen zijn grote, dikkere cirkels die meer uit je oor steken. Dat komt doordat de buis waarop je de oordop of tip bevestigt vrij lang is. Die buis is trouwens niet recht, maar gekanteld.

Interessant, maar wat betekent dat nu in het gebruik? Vooral dat je even moet wennen aan hoe je de oortjes insteekt. De exacte manier hangt af van de vorm van je oorkanaal. Grofweg gesteld steek je ze in met de kleinere cirkel op de behuizing vooruit gericht. Daarna draai je de toestellen een kwartje naar beneden. De kleine cirkel staat dan op een positie van vier-vijf uur. Althans: bij ons. Zoals Yamaha zelf opmerkt in een goede explainer-video is de hoek bij iedereen anders.

Moeilijkere pasvorm van de Yamaha TW-E7B

De meegeleverde tips zijn van een zacht siliconenrubber. Die zorgen voor een goede afdichting. Schuimdoppen lijken ons minder handig met dit design. Yamaha levert trouwens naast de gebruikelijke drie paar tips in small-medium-large formaat, ook een XS- én XL-versie mee.

Yamaha TW-E7B

Het is altijd belangrijk om per oor de juiste dop te zoeken; dit kan aan elke kant anders zijn. Bij de TW-E7B’s is het echter cruciaal om de juiste pasvorm te kiezen. Omdat het zwaartepunt buiten je oorschelp ligt, vallen ze anders heel snel uit je oor. Kies je de juiste dop en breng je de toestellen juist aan? Dan is de stabiliteit goed. Het is echt wel een ding: het duurde toch even voor we deze oortjes gewoon waren en ze zonder nadenken juist instaken. 

De Yamaha-toestellen worden zeker niet als sportoortjes verkocht. Toch hebben ze een IPX5-label, wat een zekere bescherming tegen water en zweet inhoudt. Of ze lang in je oren blijven als je een heftige workout doet… Wellicht niet. Qua batterijleven doen ze het goed: zes uur met noise-cancelling. De grotere meegeleverde case kan de TW-E7B daarna nog twee keer opladen. Op tien minuten tijd kun je voldoende laden om weer uur langer te luisteren.

Yamaha app: Headphone Control - met gehoorbescherming

De Headphone Control-app die bij de TW-E7B hoort, toont heel wat meer opties dan bij de goedkopere E3- en E5-modellen. Toch is het vergeleken met de functieobsessie van Sony en Samsung een sober aanbod.  Dat hoeft geen nadeel te zijn. Yamaha zet immers in op technologie die automatisch functioneert. Buiten de equalizer, die je kunt gebruiken om het klankkarakter van de TW-E7B’s te tweaken, kun je bij alle andere functies gewoon kiezen tussen uit aan of uit. Dus als je oortjes zoekt die geen nadenkwerk vereisen, zit je hier goed.

Yamaha biedt twee functies die unieker zijn: Listening Care en Listening Optimizer. Het eerste is een variant op een loudness-functie, die ervoor zorgt dat bij lagere volumes de klank wordt aangepast om vol te blijven klinken. Je mist dus niet bassen wanneer je de muziek niet hard zet. Dat is zorgen voor je oren.

Vandaar Listening Care, in de woorden van Yamaha, waarmee je minder geneigd bent om het volume open te draaien. Heel wat mensen hebben immers die neiging als ze indruk krijgen dat de bassen te stil zijn. Ze zetten de muziek dan luider, waardoor hogere tonen ongezond luid worden. Het is allemaal geen rocket science allemaal, maar wel effectief. Aangezien het WHO weldegelijk ongerust is over te lang en te lang luisteren met hoofdtelefoons, is het wel wijs om Listening Care in te schakelen.

En Listening Optimizer? Dat is een functie die de pasvorm analyseert om te zorgen dat je altijd een vol geluid aangeleverd krijgt. Bij lossere passende oortjes verlies je immers snel bassen. Zoiets zagen we ook bij andere oortjes en is handig. Aangezien de TW-E7B bij een lossere pasvorm snel uitvallen, ga je toch snel automatisch pasvorm zo aansluitend mogelijk maken. 

Yamaha TW-E7B: audiofiele oortjes met handige bediening

Onze indruk: deze oortjes zijn in de eerste plaats bedoeld om muziek natuurlijk en authentiek aan te bieden. Audiofiel, zou je kunnen stellen. Zelfs met Listening Care en Optimizer ingeschakeld brengen ze muziekstukken met veel dynamiek en openheid. Meer dan doorsnee draadloze oortjes, durven we te stellen. De Berliner Philharmoniker-versie van ‘The Imperial March’ . De verfijning en aandacht voor het midden laat ook de klezmerwerken van Sirba Orchestra, met hoog spelende, jankende violen, heel mooi klinken.

Yamaha TW-E7B

Ook als je de klassieke muziekhoek verlaat, blijven ze prima presteren. Niets mis met de stevige beatlaag onder ‘replay!’ van Kimbra bijvoorbeeld, al ligt daar net niet de focus op. Bij de metal van Lord Mountain op ‘The Oath’ merken we wel dat Listening Care het rauwere kantje van de gitaren afzwakt. Niet op een manier dat het slecht klinkt – integendeel, wellicht is dit ontspannender. Een beetje spelen met de subtielere equalizer gaf het geheel wat meer impact en agressie. Kortom, op dit vlak scoren de TW-E7B’s goed.

Tijdens het testen vinden we bediening met de kleine knopjes aan de zijkant vinden we heel prettig. Ze steken uit en zijn perfect gelokaliseerd. Bij touchknoppen moet je soms goed mikken of harder drukken. Dat kan de goede pasvorm weer verknoeien. Hier ben je het snel gewoon om het toestel met duim en wijsvinger vast te nemen en ‘klik’ het knopje drukken.

Redelijke ruisonderdrukking

De noise-cancelling van de TW-E7B’s is redelijk effectief. Het concentreert zich heel sterk op de vermoeide lage frequenties bij onze testvideo. Er blijft nog wel wat van de rolgeluiden van de trein te merken. Als er muziek speelt of het geluid van een film is dat wel acceptabel. Thuiswerkers en ook OV-pendelaars zullen niet klagen. Op een vliegtuig kan het misschien net niet effectief genoeg zijn.

Yamaha TW-E7B

Wat de Yamaha’s heel goed doen, is een egale noise-cancelling bieden. Je hoofd draaien doet weinig aan de onderdrukking en van wind hebben ze in onze tests heel weinig last. De tonaliteit van muziek wordt heel beperkt aangetast.

Conclusie 

De Yamaha TW-E7B mag je een buitenbeentje onder de draadloze oordoppen noemen. Ze zijn wat lastiger te dragen, zeker als je ze net hebt en nog moet wennen. Ook steken ze prominenter uit je oren. De noise-cancelling is degelijk, al verwachten we toch iets meer op dit prijspunt.

Waar ze excelleren is in geluidskwaliteit. Ze zijn dynamisch, groots en met een tuning die even goed past bij klassiek als bij pop. Als je net een tikje dofheid merkt bij de gitaren, dan los je dat ook snel op via de app. Het belang van iets als Listening Care mag ook niet onderschat worden. Kortom, als je bereid bent de uitdaging van de pasvorm aan te gaan, kan je er veel voor terugkrijgen.


 

Yamaha TW-E7B in een oogopslag
Kleuren Dark Blue, Beige, Black, White
Gewicht 7,3 g (per bud)
Audio Drivers: 
10 mm 
20 - 20.000 Hz
ANC Ja, met Ambient Sound modus
Verbinding Bluetooth 5.2
Codecs: SBC, AAC, aptX adaptive
Waterdicht IPX5 spatwaterdicht
Accu 6 uur weergave
22 uur incl. oplaadcase
2 uur laadtijd (oortjes)
3 uur laadtijd (case)
10 min. laden voor 1 uur spelen
Adviesprijs € 249
Koop Bol.com