Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Conclusie

Wat de beste oordopjes zijn, zal deels per gebruiker verschillen. Dat begint met zoiets persoonlijks als pasvorm, voorkeur voor de vorm van de oortje (in het oorkanaal of hangend in de oorschelp) en natuurlijk je smaak in geluid. Veel bas of juist neutraal, bijvoorbeeld.

Daarnaast speelt budget een rol, zij het minder dan je zou denken. Dat komt vooral doordat oortjes van sommige merken weinig prijsvast zijn. Daardoor kunnen duurdere in-ears het modellen in het lagere segment behoorlijk lastig maken. Toch geldt overwegend dat je méér krijgt, als je méér besteedt. Deels functionaliteit (Hi-res audio codecs, hippe extra mogelijkheden, snelladen, enzovoorts), deels (betere en/of veelzijdigere) ruisonderdrukking en ja, toch ook wel vaak betere geluidskwaliteit.

Hoewel duurder zeker niet altijd beter klinkt, en omgekeerd goedkoper soms echt weet te verrassen op dit vlak, zorgen luxere materialen en modernere technieken vaak wel voor de betere weergave. Zie daar de Sony WF-1000XM5, Jabra Elite 10 en Apple AirPods Pro. De traditionele audiomerken met een achtergrond in geluid leggen weten ook vaak qua geslaagd eigen klemtonen te leggen qua muziekweergave. De Bowers & Wilkins Pi7 S2, de Sennheiser Momentum True Wireless 3, de KEF Mu3 of de Yamaha TW-E7B zijn daar goede voorbeelden van.

Het beste geluid betekent niet automatisch de beste oordopjes. Uiteindelijk is het een balans van heel veel zaken. Hieronder noemen we de oortjes die ofwel de beste balans bieden, ofwel dermate uitblinken op één punt of meer punten, dat we ze alsnog warm aanbevelen.

Onze favoriete draadloze oordopjes van dit moment: allrounders met een scherper prijskaartje

Met all-round doelen we op in-ears die een goede balans bieden tussen alle zaken die van belang zijn voor dit type hoofdtelefoon: draagcomfort, accuduur, ruisonderdrukking, geluidskwaliteit en nuttige functies.

De beste allround draadloze oordopjes in dit dossier zijn toch wel de Sony WF-C700N. Met hun draagcomfort, lange autonomie en zeer goede ruisonderdrukking weten ze zich echt te onderscheiden als betaalbare keuze waar je niet te veel inlevert. Alternatief: de Teufel Real Blue TWS 3 is regelmatig met een scherpe korting te koop en koppelt een goede autonomie van 8 uur met noise-cancelling aan een dynamisch geluid en redelijk goede noise-cancelling.

Onze favoriete draadloze oordopjes van dit moment – sterk presterende allrounders

Als je geen rekening houdt met het prijskaartje is de Sennheiser Momentum True Wireless 4 een uitstekende keuze. Deze kan zich meten met alle genoemde modellen, maar voegt daar nog eens een zeer luxe afwerking en aptX Lossless aan toe. 

Sennheiser Momentum True Wireless 3

JBL mikt vaak op een scherpe prijs, wat zich vertaalt naar oortjes die eerder gemiddeld (maar niet slecht voor die lage prijs) presteren. Dat is anders met de Tour Pro 3. Dit topmodel is wat duurder dan je gewend bent van JBL, maar je krijgt er wel zeer goede noise-cancelling en een prima allround geluidskwaliteit voor. De blikvanger hier is de case met het touchscreen scherm. Misschien zegt je dat niets, maar het is soms wel handig. Zeker als je een wilt luisteren op een laptop of tv. De JBL Live 3-modellen bieden veel van hetzelfde (incluis smart case), maar zijn goedkoper. Fijn is dat je hier kunt kiezen uit drie pasvormen, naargelang wat je comfortabel vindt: Live Beam 3, Live Buds 3 en Live Flex 3.

JBL Tour Pro 3

Scoren over de volle lijn doen Sony’s WF-1000XM5’s. Deze opvolger van de uitstekende WF-1000XM4 heeft topklasse ruisonderdrukking, een geweldige accuduur en biedt een goede kwaliteit bij het bellen. Muziek en films klinken ook zeer impactvol en meeslepend. Enkel de drukte in de app staat wat tegen, maar dat kun je negeren.

Sony WF-1000XM5 hero teaser

Specifiek voor de sportschool vermelden we de Jabra Elite 8 Active. Deze oortjes zijn licht, blijven goed zitten ondanks de afwezigheid van extra haakjes, en bieden goede noise-cancelling. Omdat ze waterdicht zijn, kan je ze zelfs onder de kraan afspoelen. Dat is uitzonderlijk voor dit type hoofdtelefoon.

De draadloze oortjes met de beste geluidskwaliteit

Voor een echt HiFi-geluid kunnen we allereerst de KEF Mu3 aanraden. Deze draadloze oortjes zitten in het wat hogere segment, maar missen afgezien van actieve ruisonderdrukking extra features: er zit zelfs geen app bij. Puur goed geluid en redelijke ruisonderdrukking, ideaal voor wie een zo simpel mogelijke ervaring wil, zonder op kwaliteit in te leveren.

KEF Mu3 Bowers & Wilkins Pi5 S2 en Pi7 S2

Een goed alternatief zijn de Bowers & Wilkins Pi6. Ook deze blinken uit met een open en brede weergave, die ook bij langere luistersessies niet gaat vermoeien. Ongeacht het genre laten ze je details horen, die met veel andere in-ears onopgemerkt zullen blijven. De ruisonderdrukking is beter dan bij de Mu3. De duurdere Pi8-versie biedt extra's als aptX Lossless, maar is wel fors duurder. De accuduur is hier het zwakkere punt.

Denon Perl Pro

De Denon PerL Pro is heel prijzig, maar bevat wel unieke technologie die de weergave aanpast aan de eigenschappen van je gehoor. Waar andere merken werken met een soort gehoortest op basis van jouw reacties, meten de Denons zelf en detecteren ze frequenties waar je overgevoelig voor bent. Er is ook de spatiale audio van Dirac, die zeker voor muziek superieur presteert aan de Dolby-variant van de concurrentie. De PerL Pro-oortjes hebben niet de ultieme noise-cancelling, maar presteren op dit vlak ruimschoots voldoende.

Als je puur op geluidskwaliteit gericht bent, heb je wel wat meer keuzes. De Teufel Real Blue TWS 3, Huawei FreeBuds 4 Pro en de Yamaha TW-E3C zijn dan ook het overwegen waard. De Yamaha TW-E7B mogen evenmin onvermeld blijven, al zal de lastige pasvorm voor sommigen een obstakel vormen. Als je niet houdt van het afgesloten gevoel bij het dragen van in-ears, moet je de Sony LinkBuds WF-L900 eens uitproberen. Het is echt iets anders.

De beste noise-cancelling

Moeten oortjes voor jou vooral sterk zijn in noise-cancelling? Dan is de Sony WF-1000XM5 de beste keuze voor alle situaties: thuiswerken, open kantoren, forenzen en lange vluchten. Op dit niveau is er maar één uitdager, en dat is de Apple AirPods Pro.

Bose is de derde optie, met de QuietComfort Ultra Earbuds. Met de Pixel Buds Pro 2 heeft Google nu eindelijk ook een topmodel dat die naam waardig is.

De voorsprong die Sony heeft op de rest van het speelveld verkleint wel, onder meer door de opkomst van betere chipsets van Qualcomm en – oh, ironie – Sony zelf. Ook het eigen aanbod van Sony bedreigt namelijk het topmodel. De WF-C700N presteert eveneens heel sterk.

De Sennheiser Momentum True Wireless 4 houdt zich goed staande in deze categorie; ook de JBL Tour Pro 3 mag vermeld worden.

De beste oortjes om te bellen en te Zoomen

De Huawei FreeBuds Pro 4 vallen echt op met hun onderdrukking van wind- en andere omgevingsgeluiden bij het bellen. Wie veel bellend over straat loopt, moet alleen om die reden deze oortjes overwegen - ook al valt de accuduur wat tegen.

Sommige oortjes zijn echt gemaakt voor bellen en videovergaderingen bijwonen. Misschien is het niet verbazend dat de Poly Voyager Free 60+ UC op dit vlak uitblinkt. Het is echt een headset gemaakt voor thuiswerkers of kantoorgebruik.

Voor onderweg is, alweer, de Sony-WF1000XM5 goed bewapend tegen omgevingsgeluid en wind.

De beste oortjes voor Apple

Specifiek voor wie diep in het Apple ecosysteem zit, zijn de 2e generatie Apple AirPods Pro aanbevolen. Ze zijn verre van goedkoop, maar hun uitstekende ruisonderdrukking en geluidsweergave, in combinatie met bijzondere en handige functies als headdtracking, spatial audio en Adaptive EQ, maken ze voor Apple-gebruikers tot de eerste keuze. Dit ook dankzij de naadloze werking met iPhones, iPads, Apple Watch, Mac-computers en de Apple 4K TV.