Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sennheiser Momentum True Wireless 4: aptX Lossless als kers op de taart

Sennheiser Momentum True Wireless 4 review: aptX Lossless als kers op de taart

Sennheiser zit inmiddels aan zijn vierde generatie draadloze oordoppen. De vorige Momentum True Wireless 3 presteerde eigenlijk al bijzonder goed, zowel qua geluidskwaliteit als qua ruisonderdrukking. Waarom dan een Sennheiser Momentum True Wireless 4?

Dat heeft vooral te maken met de opkomst van de beloftevolle aptX Lossless-codec. Die streamt muziek over Bluetooth in cd-kwaliteit zonder verlies. Dat is meteen de grote vernieuwing bij deze Sennheiser. Verder is aan de vorm gesleuteld om de ergonomie te verbeteren. De Momentum True Wireless 4 blijft een draadloze in-ear hoofdtelefoon uit het topsegment. Met 299 euro is het een uitdager voor de Apple AirPod Pro 2, de Bose QuietComfort Ultra Earbuds en de Sony WF-1000XM5. Kan het de strijd aan?

Even lange speeltijd, maar nu met extra bescherming

De Sennheiser-oortjes leggen sterke argumenten op tafel. Naast de goede codec-ondersteuning is er de accuduur van 7 uur met noise-cancelling. Dat is net zo lang als de voorganger en prima. Een enkeling zoals de Sony WF-1000XM5 houdt het nog een uurtje langer vol. De fabrikant claimt ook dat een nieuwe batterijbeschermingsmodus de levensduur van de accu’s zal verlengen. Niet onbelangrijk bij producten waarbij je zelden de batterijen kunt vervangen. Je kunt deze functie uitschakelen, want het heeft ook nadelen. De accu wordt bijvoorbeeld niet tot 100 procent opgeladen en ook het laden zelf duurt langer. 

Design van de Sennheiser Momentum True Wireless 4: nog geraffineerder

De Momentum True Wireless 4 is een chique verschijning. Zeker in de nieuwe uitvoeringen White Silver, Black Copper of Graphite en met het gegraveerde logo ziet het er nog wat luxueuzer uit dan de voorgangers. Die waren eigenlijk ook al vrij premium van uitstraling. Er is ook echt geprobeerd om iets anders te doen dan de meeste rivalen. Net zoals Bowers & Wilkins met z’n PI5 S2 en PI7 S2 slaagt Sennheiser om iets te creëren dat er waardevoller uitziet.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 naast de voorganger

De vorm is lichtjes getweakt om net wat stabieler in het oor te liggen. De Sennheisers blijven vooral via het dopje dat in je oor past op hun plaats. Daarnaast is er een afneembaar steunbandje met een lichte ‘vleugel’, die de toestellen desgewenst wat meer ondersteunen net achter de antitragus. Het draagcomfort is in elk geval goed, net als de stabiliteit. Toch zouden we ze niet zo snel mee naar de sportschool nemen. 

Eigen aan Sennheiser is dat ook de case net iets fraaier is. Als je bedenkt dat dit ding altijd bij je hebt in de jaszak of handtas, en met enige regelmaat tevoorschijnt haalt, is dat niet slecht gezien. Het heeft een soort textielafwerking, die goed bestand is tegen vuil. De case kun je draadloos opladen.

Focus op weergavekwaliteit

De meeste high-end in-ears pakken uit met ruimtelijke audio. Daar doet Sennheiser niet aan mee. We krijgen de indruk dat het merk liever terugvalt op z’n hifi-roots en daar verbeteringen aanbrengt. Daar hoort de codec-upgrade bij, die de Sennheiser Momentum True Wireless 4 slechts de derde tot dusver met aptX Lossless maakt. De Denon PerL Pro en Bose QuietComfort Ultra Earbuds zijn de andere twee. Je moet deze of een andere hi-res aptX Adaptive-modus wel expliciet kiezen in de app. Uiteraard moet ook je smartphone voorzien zijn van een geschikte Snapdragon Sound-compatibele chipset. Het blijft altijd wel wat gissen; tijdens ons testwerk met een Motorola Edge 40 Pro, konden we geen aptX Lossless-verbinding tot stand brengen. 

Ook de Sound Personalization-functie in de goede Smart Control-app laat de hifi-achtergrond doorschemeren. Waar sommige merken (zoals JBL en Teufel) iets aanbieden dat de weergave wil aanpassen aan jouw gehoorkarakteristieken en andere (zoals Bose en Denon) met testtonen gehooreigenschappen willen meten, laat Sennheiser je zelf de klank tunen op basis van je voorkeuren. Als je dat wenst, doorloop je in de app een ongewone test, waarbij je met een volumeregelaar individuele instrumenten ten opzichte van elkaar in balans brengt. Hiermee kun je (onbewust) gehoorterugval compenseren, maar het is even goed een test die je smaak blootlegt. Bijzonder, maar wel een goed idee.

Noise-cancelling van de Momentum True Wireless 4: sterke allrounder 

De Sennheisers slagen er in de meeste situaties in om omgevingslawaai weg te drukken. Ze presteren zeer goed in onze synthetische test, bijna op het niveau van de Bose QuietComfort Ultra’s. Het verschil is behoorlijk klein en niet zo relevant. Dat wil zeggen dat we amper nog iets horen van de rolgeluiden, enkel nog wat hogere frequenties. Met de AirPods Pro is de kloof een tikje groter. De Apple-oortjes hebben weer andere nadelen, met name voor Android-gebruikers. Als we heen en weer vergelijken met de vorige generatie, vinden we de nieuwe versie 4 ongeveer op hetzelfde hoge niveau presteren. 

Sennheiser Momentum True Wireless 4

De noise-cancelling van de Momentum True Wireless 4 is wat ons betreft geschikt voor alle situaties, ook vliegreizen. Er is een Wind-modus die specifiek windturbulentie aanpakt als je (bijvoorbeeld) gaat wandelen terwijl je een podcast beluistert. De actieve ruisonderdrukking werkt dan minder goed in het algemeen, maar je hebt inderdaad minder last van turbulentiegeluid via de microfoons. Bovendien ben je beter gewaar van de omgeving, wat ook niet slecht is als je in een stadsomgeving attent moet zijn voor rinkelende fietsbellen.

Het enige dat echt tegenvalt, is als je Transparency activeert en naar High schakelt, bijvoorbeeld omdat je een gesprek met een collega wil voeren. Dan is er echt te veel ruis, wat best afleidend is. Naar ons gevoel is dat iets dat met een software-update te verhelpen zou moeten zijn. Het is te hopen dat Sennheiser daarmee komt. Dat je deze modus standaard met een druk op het linkeroor inschakelt, hebben we maar snel via de app veranderd. Dat is wel weer positief: de touchcontrols reageren vlot én je kunt ze helemaal personaliseren. Zo moet het!  

Geluidskwaliteit van de Sennheiser Momentum True Wireless 4: echt hifi-geluid

Je hoeft niet lang te luisteren naar de Momentum True Wireless 4 om te merken dat ze op het vlak van geluidskwaliteit hoge toppen scheren. Al is er ook hier weinig verschil met de vorige generatie. Aangezien die Sennheiser-oortjes al bijzonder goed presteerden, is dat zeker niet erg. De klank biedt een heel rijk en gedetailleerd midden: net het gebied waar we als mensen heel sterk op gefocust zijn. De muziek zit ook rond je hoofd, in plaats van tussen de oren.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 boven de voorganger

Toch zijn de Sennheisers niet de meest luchtige, driedimensionale oordoppen die we gehoord hebben. Het zit wat verwijderd van de uitersten, maar de weergave is voldoende open en wijd om je meer een live-gevoel te geven. Ook bij films of een serie als ‘The Brother Sun’, die sterkt leunt op een muzieksoundtrack, geniet je van de betere weergave die deze oordoppen leveren.

Dat je wat dichter bij de muziek staat is niet erg, want strijkers, gitaren en vocalen zet de Momentum TWS 4 vol en met detail neer. De cello’s en strijkers van het jonge Britse orkest 12 Ensemble op ‘Death and the Maiden’ bezitten bijvoorbeeld net het juiste karakter, een hifi-waardig resultaat. Bij dynamische content zoals deze valt de lichte ruis van de noise-cancelling wel op. Het blijft moeilijk voor in-ears om NC te bieden zonder artefacten.

Bellen gaat vrij goed in een kantoor- of thuisomgeving. Buiten heeft de Sennheiser niet enorm last van de wind, maar als er veel omgevingsgeluid is wordt de spraakkwaliteit heel wisselvallig. Dat hebben we beter gezien.

Conclusie

De missie was: maak de al goede Momentum True Wireless 3 nóg beter. Dat is gelukt, al gaat het vooral om incrementele verbeteringen. De ondersteuning van aptX Lossless kan op termijn echt een belangrijke meerwaarde vormen ten opzichte van sommige rivalen. We noteren vooral dat ze steengoed klinken, prima presteren op het gebied van ruisonderdrukking en dat het getweakte design een premiumresultaat oplevert. Goedkoop zijn ze niet, maar bij de Momentum True Wireless 4 heb je wel het gevoel dat je er veel voor terugkrijgt.

Uitstekend Maart 2024

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Sennheiser Momentum True Wireless 4 in een oogopslag
Kleuren Black Graphite, Black Copper, White Silver
Gewicht 6,2 g (buds)
66,4 g (case)
Audio Drivers: 
7 mm, TrueResponse
5 - 21.000 Hz frequentiebereik

Hi-Res Audio Wireless, 96kHz/24-bit
ANC Hybrid Adaptive ANC 
Verbinding Bluetooth 5.4, met Multipoint
Codecs: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive, aptX Lossless, LC3
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP
Waterdicht IP54 stof- en spatwaterdicht
Accu 75 mAh (buds)
820 mAh (case)

Speeltijd 7,5 uur (met ANC)
Speeltijd 30 uur (incl. oplaadcase)
Oplaadtijd 1,5 uur
8 min. laden voor 1 uur spelen
Adviesprijs € 299