Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Apple

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Apple AirPods Pro 2 review: duur, maar het geld waard

Met een prijs van 299 euro zijn de Apple AirPods Pro 2 een stuk prijziger dan nagenoeg alle rivalen. Zeker vergeleken met de draadloze oortjes van Samsung en andere smartphonebouwers is de kloof groot. Apple doet bovendien zelden aan kortingen. De vraag is dus of ze die forse investering rechtvaardigen.

Lees ook onze uitgebreide, aparte review van de Apple AirPods Pro 2!

Bij aanschaf van de nieuwe AirPods Pro, die dezelfde naam hebben als hun voorgangers, is het opletten dat je het juiste product aanschaft. Zeker als je ze voor een opmerkelijk lage prijs vindt. De voorlopers bieden namelijk beduidend minder dan deze tweede generatie. Er schijnen ook namaak-AirPods te bestaan. Bij Apple kun je het serienummer op de case invoeren om hun authenticiteit te checken.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Apple AirPods 2: sterke Apple-integratie

Er zit veel technologie in de nieuwe draadloze oortjes van Apple: noise-cancelling, headtracking en spatial audio. Zoals altijd zet het merk sterk in op integratie met het eigen ecosysteem. De AirPods 2 Pro werken dan ook uitstekend samen met niet alleen de iPhone en iPad, maar ook Macs en zelfs de Apple TV. 

In macOS kan je nagenoeg alle aspecten van de AirPods 2 aanpassen. Ook een Apple Watch maakt automatisch verbinding met de oortjes.

Apple AirPods Pro - instellingen verschijnen na verbinden

In vergelijking daarmee zijn de mogelijkheden met een Android smartphone een stuk beperkter. Verbinden kan, maar er is geen app. Instellingen aanpassen is dus niet mogelijk. Zo kan je bijvoorbeeld niet de headtracking inschakelen. De apps van derden in de Play Store bieden weinig mogelijkheden, afgezien van informatie over het batterijniveau.

Geen bijzonder luxe uiterlijk

Duur als ze zijn, ogen de AirPods Pro 2 niet bijzonder luxe. Ze zijn mooi verpakt, maar er zijn oortjes met een beduidend luxere uitstraling, zoals de Sennheiser Momentum Wireless 3. Het glimmend witte plastic is bij de oplaadcase ook geen pre, zelfs in onze korte testperiode bleek het krasgevoelig. Na langer gebruik zal dat er niet meer zo fraai uitzien, vermoeden we.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

De oplaadcase kan opladen via een Lightning-kabel, maar gelukkig ook draadloos. Dat kan zowel met een Qi-lader als met de draadloze MagSafe- of Apple Watch-laders. Dit laaddoosje bevat in deze tweede generatie Apples U1-chip. Hierdoor kan je het terugvinden in de Vind mijn iPhone-app. Ook kan de case geluid produceren Kortom, mocht je het kwijtraken, dan is de kans wat groter dat je de case van de AirPods Pro 2 terugvindt. 

Niet altijd stabiel in de oren

De AirPods Pro 2 steken met dopjes in je oorkanalen, maar bengelen ook met een stokje of steeltje aan je oor. Apple levert oordoppen in vier maten mee, in plaats van de gebruikelijke drie. Door de oordoppen voel je ze wel meer zitten dan de 'gewone' AirPods, maar vergeleken met die oortjes en gelijkaardige bud-designs zitten ze zeker niet slecht. De stabiliteit is goed.

Toch zitten de bijzonder lichte (minder dan 6 gram) oortjes ze in onze ervaring niet altijd even lekker. Het is subjectief, maar er zijn toch draadloze oortjes waar we dat gevoel nooit hebben. Misschien vergt het meer gewenning. Heel waterbestendig zijn de AirPods Pro 2 niet: ze hebben een IPX4-certificering. Dat houdt in dat ze tegen wat zweet en wat regendruppels moeten kunnen, maar een intensieve sportsessie of plensbui zouden we vermijden. Afspoelen onder de kraan is, in tegenstelling tot sommige andere in-ears, uit den boze.

Redelijke accuduur, matige touchbediening...

De AirPods Pro 2 gaan ongeveer zes uur mee met noise-cancelling ingeschakeld. Dat is een goed, maar niet uitzonderlijk. Het is bovendien zonder features als spatial audio en headtracking, waarover je meer lees in onze uitgebreide review.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Bedienen kan, naast op je mobiele toestel, door middel van aanraken. Heel geweldig werkt het niet. Dat is vaak bij draadloze oordopjes, maar er zijn modellen die je daadwerkelijk met een lichte aanraking kunt bedienen. Bij de de AirPods Pro 2 moet je precies het juiste kleine oppervlak op het steeltje vrij hard aanraken. Dat werkt alleen als je ze tegelijk stabiliseert door een duim onder het steeltje te houden. Op dit vlak hadden we meer verwacht van Apple, dat gebruiksgemak doorgaans zo benadrukt.

...en uitstekende noise-cancelling

De AirPods Pro 2 bieden actieve ruisonderdrukking (ANC) van topkwaliteit. Ze filteren het geluid van een tv-serie bijna helemaal weg, alleen stemmen blijven zachtjes hoorbaar. Als je zelf ook nog wat beluistert, verdwijnt ook dat restgeluid.Ook in onze vaste testprocedure filteren deze oortjes vrijwel alle lawaai weg. Bovendien, vermeldenswaard: er is ook nagenoeg amper ruis van de noise-cancelling te bespeuren. Dat is bij veel andere oortjes met ANC wel anders.

Apple AirPods Pro (2e generatie)

Ook met wind gaat de ruisonderdrukking van deze Apple-oordoppen goed om. Bij het bellen zijn wind en omgevingslawaai lastiger, al rapporteren gesprekspartners wel een goede kwaliteit in een stille omgeving.

Uitstekende, niet aanpasbare geluidsweergave

De AirPods Pro heel goed. Ze presenteren muziek krachtig en vol, relatief in balans met iets meer bassen en iets nadrukkelijkere hoge tonen. Daardoor is het beed wat rijker aan detail dan oortjes die de zogenaamde Harman Curve aanhouden. Het is een geluidsprofiel dat even goed de pop op ‘Unity’ van Nina Hagen als de fusionjazz van The Bad Plus weergeeft, al vonden we het bij symfonische werken wat ruimtelijkheid missen. Maar toch, een van de betere resultaten (en bedenk dat de verschillen qua klank eerder met keuzes van de ontwerper dan met kwaliteit te maken hebben).

Er is geen equalizer om de tuning zelf aan te passen. Dat hadden we ook niet verwacht van Apple. De AirPods zijn verder ook prima voor podcasts.

Vermeldenswaard is dat de AirPods Pro heel consistent klinken. Dat komt door Adaptive EQ, een functie die met microfoons aan de binnenkant van de oortjes meet of wat je hoort overeenkomt met het geluidssignaal. Deze functie compenseert voor situaties waarbij een oortje wat losser komt te zitten. En inderdaad, als we een oortje iets lostrekken, valt het laag niet weg. Dat is meestal bij in-ear hoofdtelefoons wél het geval.

Conclusie

De Apple AirPods Pro 2 zijn duur, maar leveren dan ook noise-cancelling op het hoogste niveau en degelijke audioprestaties voor de investering. Voor Apple-gebruikers is de uitstekende integratie in het Apple ecosysteem een groot pluspunt. Daarmee zijn de AirPods Pro 2e generatie voor Apple afficionado's een uitstekende keuze. Dat de prijs wat hoger ligt, tsja, daar zal die doelgroep niet van wakker liggen.

Ben je geen die-hard Apple-gebruiker of vind je het niet erg om wat meer moeite te doen qua instellingen? Dan denken we dat je beter voor even goede, maar duidelijk minder prijzige TWS in-ears kiest. In dit dossier zijn daarvan genoeg voorbeelden te vinden, maar je kan bijvoorbeeld denken aan de Sony WF-1000XM4 of de Samsung Buds 2 Pro.

Uitstekend December 2022

Apple AirPods Pro 2

 

Apple AirPods Pro (2e generatie) in een oogopslag
Afmetingen 3,09 x 2,18 x 2,4 cm (oortje, HxBxD)
4,52 x 6,06 x 2,17 cm (case, HxBxD)
Gewicht 5,3 g (oortje)
50,8 g (oplaadcase)
Accu 6 uur speeltijd (zonder headtracking of spatial audio)
5,5 uur speeltijd (met headtracking of spatial audio)

30 uur luistertijd (met case)
24 uur gesprekstijd (met case)

5 min. laden is goed voor 1 uur luisteren/gesprekken

Opladen via Lightning, Qi of MagSafe
Verbinding Bluetooth 5.3
Bijzonderheden Apple H2-koptelefoonchip
Apple U2-chip in MagSafe oplaadcase
Headtracking
Spatial audio
Huiddetectiesensor
2 versnellingsmeters
Adaptieve EQ
Waterdicht IPx4 spatwaterbestendig
ANC Adaptieve ruisonderdrukking
Adaptieve transparantie
Adviesprijs € 299
Koop

Bol.com

Coolblue