Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Jabra

Spring direct naar: Elite 4 - Elite 5 - Elite 8 Active - Elite 10

Jabra Elite 4

Jabra Elite 4 review

De Elite 4’s van Jabra zijn draadloze oortjes die zeer discreet in je oor zitten. Met hun ingetogen maar fraai design lonken deze betaalbare TWS’en op geslaagde wijze naar een breed publiek.

Jabra is een merk dat al jaren zijn strepen verdient in callcenters en kantoren. Onder meer de knappe Elite 5-oortjes bewezen dat het merk ook voor de consument veel te bieden heeft. Dat gaat ook op voor de Elite 4’s. Het zakelijke wordt hier niet echt uitgespeeld, maar ze zijn wel ontworpen om onopvallend gedragen te worden. Geen opvallende staafjes die uit de oren bengelen dus, wel kleine driehoekjes die bijna helemaal in je oorschelp verdwijnen.

Jabra Elite 4

De Elite 4’s mogen waterbestendig zijn met een IP55-etiket, verwar ze niet met de Elite 4 Active. Dat is de sportuitvoering. Die deelt weliswaar veel eigenschappen met de gewone Elite 4, maar is toch net iets beter sportschoolklaar.

Officieel kosten de Elite 4’s 120 euro, maar we zien ze op veel plaatsen voor 99 euro. Inclusief, als we dit schrijven, bij Jabra zelf. Dat is niet veel voor een paar draadloze oordoppen met noise-cancelling, ondersteuning voor aptX en Bluetooth multipoint-functionaliteit. Ook handig: voor bellen kan je ook een enkel oortje gebruiken. Qua batterijduur zitten ze in de middenmoot: 5,5 uur met NC ingeschakeld. Stop je ze tien minuten in de case, dan kun je wel weer een uur verder.

Licht en discreet design van de Jabra Elite 4

De Elite 5-oortjes van een tijdje terug vonden we prima afgewerkt - bijna op het luxueuze af. Ook de Elite 4’s komen waardevoller over dan doorsnee draadloze oortjes. Wel lijkt de gebruikte kunststof in dit geval net iets minder riant dan bij de duurdere Elite 5. Bij ons blauw testtoestel vonden we de case bijvoorbeeld relatief snel vuile vingerafdrukken tonen. Je kunt de Elite 4 ook krijgen in donkergrijs, lila en een lichtbeige met een fraai lichtgoudkleurig accent. Ze zijn lekker licht (4,6 gram), waardoor je ze lang kunt dragen.

Jabra Elite 4

Hun min of meer driehoekige vorm eindigt aan de buitenkant in een touchoppervlakte dat lichtjes verzonken is. Nadere inspectie leert dat dit geen aanraakgevoelig oppervlak is, maar een echte fysieke knop. Je moet dus iets harder drukken om deze knop te gebruiken. Het werkt wel altijd, ook als je een handschoen draagt. Het probleem van accidentele aanrakingen heb je bij deze Jabra’s heel wat minder.

Handige equalizer

Jabra heeft een prima app voor zijn draadloze in-ears, Sound+, met een slimme aanpak. Op het hoofdscherm word je niet overvallen door de vele functies, maar krijg je enkel de essentie te zien. Noise-cancelling in/uitschakelen en een equalizer met presets, meer zie je niet. Duik je dieper in de instellingen, dan ontdek je andere nuttige dingen. Zo kun je de ruisonderdrukking personaliseren met een paar sliders, waarna je met en zonder personalisatie kunt uitproberen.

De Elite 4 ondersteunt Spotify Tap. Zelf vinden we die functie niet zo handig, maar anderen vallen vast wel voor het ‘een tik en je luistert naar muziek’-gegeven. Je kunt echter niet Spotify Tap en de stemassistent combineren – het is een of het andere. Het enige minpunt – nou ja – is dat je aanvankelijk onder de Discover-tab heel veel verzoeken vindt, waaronder ook een aantal marketingdingen. Even alles wegswipen brengt weer kalmte in de app.

Jabra Elite 4: geen basmonsters

Dat de roots van Jabra wat meer aan de zakelijke kant liggen, merk je een beetje aan de tuning van de Elite 4’s. Vocalen en spraak, maar gewoonweg het hele midden, presenteren heel prominent en met veel detail. De gitaren van Rodrigo y Gabriela klinken hierdoor bijzonder authentiek en vliegensvlug, met de nodige nuances.

Jabra Elite 4

De Bass Boost-preset vonden we wel nodig om percussie of het geklop op de klankkast van de gitaren meer aanwezig te maken. Dat was ook echt nodig bij ‘Alive’ van Kx5 (deadmau5 en Kaskade). Zelfs met die versterking gaan bassliefhebbers toch een beetje op hun honger blijven zitten, misschien wel omdat de gebruikte driver klein is. Bij andere genres, rock en jazz bijvoorbeeld, krijg je een gedetailleerde en open weergave opgediend.

Ruisonderdrukking zonder ruis

De noise-cancelling van de Elite 4 opereert heel stil. De lichte ruis die je bij sommige TWS’en tussen tracks door kunt bespeuren is hier volledig afwezig. Niet dat die ruis meestal een probleem is, maar de Jabra’s bieden hierdoor een beetje meer rust. Dit is vooral fijn als je ze gebruikt om zonder muziek gewoon rust te krijgen, bijvoorbeeld om een tukje te doen op het vliegtuig.

Qua demping van lawaai rondom je doen de Elite 4’s het goed, zonder uit te blinken. Ze halen het vermoeiendste deel van het geraas van onze testvideo weg en ook tijdens een echte treinrit wordt het beluisteren van muziek aan een normaal luistervolume mogelijk. Vergeleken met sommige premium-oortjes blijft er echter nog wat herrie over. Maar goed, oortjes als de Bowers & Wilkins Pi7 S2 of de Apple AirPods Pro kosten een heel stukje meer dan de Elite 4’s. In de eigen prijscategorie presteert de Jabra Elite 4 hoogstaand.

Conclusie

De Jabra Elite 4’s weten te verleiden met een slim samengesteld lijstje van eigenschappen. Je krijgt heel veel voor 99 euro, incluis degelijke NC-prestaties, multipoint-ondersteuning en een goede app. Bij muziek en films krijg je stemmen en snaarinstrumenten knap aangeleverd, een eigenschap die ook zorgt voor goede verstaanbaarheid tijdens het bellen.

Het opwindend gevoel ontbreekt wel wat bij sommige muziekstijlen, maar aan de andere kant krijg je wel een meer ontspannen luistersessie. Wat vooral verleidt is hun design. De Elite 4’s zijn klein en discreet, en dat spreekt echt aan. Onder de streep zijn dit aanraders in hun prijsklasse.

Aanrader Mei 2023

Jabra Elite 4

Jabra Elite 4 in een oogopslag
Kleuren Goud-beige, titanium-zwart
Afmetingen
&
Gewicht
Dopje:
2,01 x 2,08 x 2,72 cm, 4,6 gram

Oplaadcase:
6,42 x 2,85 x 3,5 cm, 33,4 gram
Audio 6 mm luidspreker
Frequentiebereik
Muziek: 20-20.000 Hz
Spraak: 100-8.000 Hz

4 microfoons
Frequentiebereik: 100-8.000 Hz
Ruis-
onderdrukking
Hybride ANC
Instelbare HearThrough
Accu 7 uur speeltijd (zonder ANC)
5,5 uur speeltijd (met ANC)
Inclusief oplaadcase:
28 uur speeltijd (zonder ANC)
22 uur speeltijd (met ANC)

Standby-tijd: 75 dagen
Oplaadtijd: 3,5 uur
10 minuten laden voor 1 uur spelen
Software
&
Apps
Werkt met:
Jabra Sound+

Spotify Tap
Amazon Alexa, Google Assistant, Siri
Verbinding Bluetooth 5.2 (met multipoint)
Codec: SBC

Profielen:
A2DP, AVRCP, HFP, HSP

Bereik: tot 10 m
Bijzonderheden Bluetooth Multipoint
Swift Pair, Fast Pair
Waterdicht IP55 stof- en spatwaterdicht
Adviesprijs € 99,99
Koop

Bol.com

 

Jabra Elite 5

Jabra Elite 5 review

In zoverre dat draadloze oortjes ‘mooi’ kunnen zijn, is de Jabra Elite 5 best geslaagd. De vorm van deze Jabra’s is origineel en opvalled. Dat geldt zeker voor de beige uitvoering, met een min of meer driehoekig touchgedeelte in een goudkleur. Kies je voor de Elite 5 in het zwart, dan is dit deel titaniumgrijs. Ook mooi! Beide uitvoeringen hebben wel klasse, vinden we.

Overigens: we spreken daarnet van een ‘touchgedeelte’ op de behuizing, maar eigenlijk bezitten de Elite 5’s echte drukknoppen. Je moet er wel hard op drukken, waardoor je de oortjes kunt doen bewegen.

Door hun vorm lijkt het misschien dat een pasvorm vinden uitdagend zal zijn. Dat is niet zo, de Elite 5’s nestelen zich meteen goed in onze oren. In de milieuvriendelijke verpakking vind je, zoals gebruikelijk, een aanbod dopjes in verschillende maten. De marketingafdeling zegt dat deze dopjes, Eargels, een betere afdichting bieden. Eerlijk gezegd lijken ze ons niet echt anders dan standaard silicondopjes.

Jabra Elite 5

Goede accuduur

De accuduur met ruisonderdrukking ingeschakeld is goed: 7 uur (9 uur zonder). Met herlaadbeurten in de oplaadcase kom je aan 28 uur. Ook op vlak van laden scoren deze Jabra’s. Tien minuten in de case en je kunt alweer een uur luisteren. Bovendien kan je de case ook draadloos laden. Daar heb je echt wel iets aan.

Sound+ app: een sterk punt van de Jabra Elite 5

Bij de Elite 5 hoort de Sound+-app, die ook voor andere Jabra-modellen dienst doet. Het is een van de sterke punten van het merk. Niet alleen omdat de app fraai oogt, maar vooral omdat deze net de juiste mix van functionaliteit en gebruiksgemak biedt. De eerste keer dat je Sound+ opent, verschijnt er bijvoorbeeld een aantal snelkoppelingen om de zaken helemaal op punt te stellen. Best handig. Nadat je dit hebt gedaan (of niet, het is niet verplicht) kom je op een hoofdscherm waarop de belangrijkste zaken meteen toegankelijk zijn.

Vlug een geluidpreset kiezen of de noisecancelling minder effectief instellen, je doet het heel snel. Een leuk extraatje zijn de soundscapes. Dit zijn ingebakken geluiden die je moeten helpen concentreren of ontspannen. Denk aan dingen die in de categorie ‘ruis’ vallen (zoals een waterval) tot meer natuurlijke soundscapes zoals donder en regen, zingende vogels of het geluid van een grote mensenmenigte. Heb je er iets aan? ASMR-liefhebbers wellicht. Of gewoon als je wat rust zoekt, bijvoorbeeld om beter in slaap te vallen. Iets dat ook echt kan, want de Elite 5’s steken niet echt ver uit de oren.

Jabra richtte zich lange tijd vooral op de zakelijke markt. Dat merk je in de app, met een link naar videoconferencing en speciale instellingen voor het bellen. Het stoort niet, je kunt deze draadloze oordoppen gerust gebruiken om casual naar muziek te luisteren. Deze draadloze oortjes ondersteunen trouwens Spotify Tap. Een keer tikken volstaat en een gepersonaliseerde playlist begint te spelen.

Noise-cancelling: meer voor op kantoor dan in het vliegtuig

De noise-cancelling is eerder degelijk dan zeer goed. Wat kan helpen is de persoonlijke NC-test te doorlopen. Tijdens deze test kun je de ruisonderdrukking tunen om bijvoorbeeld een imbalans tussen je linker- en rechter oor op te vangen. Bij onze vaste testvideo van een treinrit door een sneeuwstorm doet de Elite 5 op maximale noise-cancelling de lage rolgeluiden en wind verdwijnen. Van de hogere frequenties blijven we nog relatief veel horen. Het is niet al te storend, maar we zouden de Elite 5’s eerder in een kantoor- of thuiswerksetting gebruiken dan in een vliegtuig. Mensen die in de achtergrond praten ga je wel nog lichtjes horen, zeker als de muziek niet speelt.

De HearThrough-functie is dan wel weer heel goed. Stemmen klinken gewoon natuurlijk en de verstaanbaarheid is prima. Je zou de functie in een open kantoor geactiveerd kunnen laten, wat bij andere draadloze oordopjes zelden een goed idee is, vanwege vervorming en ruis.

Bij het bellen prijzen onze gesprekspartners de geluidskwaliteit van de microfoons op de Elite 5’s. Ook als er wind is, is de verstaanbaarheid uitstekend, luidt het.

Jabra Elite 5

Draadloze oordopjes om ontspannen te luisteren

De Elite 5’s geven muziek aangenaam meer met Qobuz en de Samsung S21 Ultra als bron en streaming via de aptX-codec. AAC en SBC zijn de andere opties. Een volwassen geluid gedragen door redelijke bassen zet de pop van Pussy Riot of techno van Rival Consoles goed neer. Overvette bassen noch ultradiepe subbassen hoef je niet te verwachten, maar dit is wel accurater. Tracks zoals ‘Eventually’ op ‘Now Is’ hebben een ruimtelijk karakter, wat het luisteren ontspannen maakt. Niet verbazend gegeven Jabra’s focus op bellen, staan stemmen echt wel centraal.

Via de geluidspresets of de vrije equalizer kun je trouwens de Elite 5’s makkelijk bijregelen om de geboden sound naar smaak aan te passen. Dat aanpassen gaat vlot, zonder vervorming in het laag of hoog. Een echt basmonster maak je er nooit van, maar extreme bassen leiden sowieso snel naar vermoeidheid. Uiteindelijk kun je stellen dat de Jabra’s echt wel van alle markten thuis als het gaat om genres. We luisterden bijvoorbeeld naar stukje uit het eerste deel van Wagners ‘Siegfried’, een oude opname uit Stockholm, en hadden een knap concertzaalgevoel – incluis gekucht in het publiek. Bij films en games is zo’n ruimtelijkere weergave ook wel fijn. Het is niet helemaal hetzelfde als gevirtualiseerd surround, maar trekt je in de content.

Wat vinden we onder de streep van de Jabra Elite 5?

De Elite 5 van Jabra is geen draadloze in-ear die in elke situatie perfect is. Reizigers in het bijzonder zullen elders (iets) betere noise-cancelling vinden. Op veel andere vlakken presteert de Elite 5 echter goed tot zeer goed. Zolang je geen overtuigde basfanaat bent, zal je de verfijnde muziekweergave op prijs stellen. Een heldere app, goede spraakkwaliteit en een mooi design: de Jabra Elite 5 heeft veel om deze oortjes aan te bevelen.

Aanrader November 2022

Jabra Elite 5

Jabra Elite 5 in een oogopslag
Kleuren Goud-beige, titanium-zwart
Afmetingen
&
Gewicht
Dopje:
2,0 x 2,01 x 2,7 mm, 5 gram

Oplaadcase:
2,6 x 3,9 x 6,41 cm, 40 gram
Audio 6 mm luidspreker
Frequentiebereik
Muziek: 20-20.000 Hz
Spraak: 20-8.000 Hz

6 microfoons
Frequentiebereik: 100-8.000 Hz
Ruis-
onderdrukking
Hybride ANC
Instelbare HearThrough
Accu 9 uur speeltijd (zonder ANC)
7 uur speeltijd (met ANC)
Inclusief oplaadcase:
36 uur speeltijd (zonder ANC)
28 uur speeltijd (met ANC)

Standby-tijd: 275 dagen
Oplaadtijd: 3 uur
10 minuten laden voor 1 uur spelen
Draadloos opladen mogelijk
Software
&
Apps
Werkt met:
Jabra Sound+
MyControls

Spotify Tap
Amazon Alexa, Google Assistant, Siri
Verbinding Bluetooth 5.2

Profielen:
A2DP, AVRCP, HFP, HSP

Bereik: tot 10 m
Bijzonderheden Bluetooth Multipoint, Google Fast Pair, Microsoft Swift Pair

Muziek automatisch pauzeren, automatisch in- en uitschakelen
Waterdicht IP55 stof- en spatwaterdicht
Adviesprijs € 149,99
Koop

Bol.com

Jabra Elite 8 Active

Jabra Elite 8 Active review

Met de Elite 8 Active creëert Jabra opnieuw draadloze in-ears die helemaal afgestemd zijn op sportfanaten. In tegenstelling tot vele andere in-ears voor sporters zijn dit modellen met bovengemiddeld specificaties, waaronder een unieke IP68-certificering.

De Active-modellen van Jabra zijn traditiegetrouw uitdrukkelijk voor sporters bedoeld, maar ze waren altijd sterk gerelateerd aan de 'gewone' Elite-modellen. Dat is nu anders. De kloof tussen de Elite 8 Active en de gelijktijdig uitgebrachte Elite 10 is heel wat groter. Toch is de vorm van de toestellen grotendeels hetzelfde. Het zijn kleine apparaten, die bijna helemaal in je oorschelp verdwijnen.

Sportief afgewerkt

Jabra geeft je naast zwart en wit nog twee leuke kleuropties: marineblauw of karamel. Zwart en grijs zijn dan weer de conservatievere keuzes. Bij de Elite 8 Active gebruik je een siliconendop die betrekkelijk diep in je oorkanaal steekt. Opvallend is de afwezigheid van extra klemmetjes of haakjes om ze vast in de oren te houden. Volgens Jabra is na uitgebreid testen gebleken dat die bij de gekozen vormgeving niet nodig zijn. Het moet gezegd, afgezien van een enkel moment waarin we even twijfelden, zijn ze bij ons geen een keer uit de oren gevallen.

Jabra Elite 8 Active

De in-ears zijn geheel bekleed met een rubberachtig materiaal. Dat helpt deze oortjes om een felbegeerde en voor in-ears behoorlijk unieke IP68-certificering te krijgen. Hierdoor kunnen ze heel goed tegen stof en mag je ze zelfs onderdompelen in het water. Ze zijn echter niet geschikt om mee te zwemmen, voornamelijk omdat Bluetooth-transmissies niet lukken in een bad vol water. Met de case moet je wel iets meer oppassen, want die is slechts IP54. Deze ondersteunt overigens wel draadloos laden.

Afgezien hiervan is vermeldenswaard dat het draadloze bereik van de Elite 8 Active heel indrukwekkend is. Verbonden met een Motorola Edge 40 Pro konden we een verdieping dalen in het huis, naar de achterkant lopen van het gebouw en de tuin in. De Sony WF-1000XM5 bijvoorbeeld, hield er een aantal meter eerder mee op.

Fysieke bediening

Jabra kiest op de Elite 8 Active voor ‘echte’ knoppen. Dat is ook zo bij de andere in-ears van het merk. Bij een sportief model is het extra handig. Als je handen echt bezweet zijn, reageren touchcontrols niet altijd goed. Hard hoef je niet te drukken bij de Elite 8 Active, maar als je het met één vinger probeert, verplaatst je het oortje wel snel. Je kunt beter met je wijsvinger de behuizing bovenaan stabiel houden, terwijl je met de duim de knop indrukt. Zeker als je op hetzelfde moment aan het lopen bent. Even wennen, dus.

Jabra Elite 8 Active

Regen in de app

Ook bij de Elite 8 Active gebruik je de Sound+-app van Jabra. Deze loopt niet over van de opties, maar dat hoeft ook niet. Het hoofdscherm kun je zelf organiseren met widgets. Daar zijn er vijf van (bijvoorbeeld de soundmodi of de equalizer), dus de mogelijkheid zelf in te delen voelt wat overbodig. Wellicht worden het er later meer, en het blijft handig dat je overbodige zaken kunt verwijderen en de volgorde kan aanpassen. Een ongewone optie zijn de Soundscapes, loops van rustgevende geluiden. Zo’n regenbui of een bos vol fluitende vogels, het kan nog fijn zijn om in slaap te vallen.

Niet enkel voor de gym

Omdat we met de Elite 8 Active aan de slag gingen na de duurdere Elite 10’s, hadden we qua noise-cancelling iets minder goede prestaties verwacht van deze sportieve oortjes. Onterecht, want zowel in de praktijk als met onze synthetische test is de Elite 8 Active bijna net zo goed. En dat is dus heel goed, want qua ruisonderdrukking presteerde de Elite 10 uitmuntend. Voor de Jabra Elite 8 Active geldt hetzelfde. Ook deze in-ears zijn daardoor geschikt voor gebruik op een vliegtuig of trein.

De HearThrough-functie is geslaagd: het geluid dat het doorlaat klinkt natuurlijk en irriteert niet. Maar sommige zaken worden te veel benadrukt. In deze modus konden we in de tuin opeens een warmtepomp bij de buren heel goed horen. Het was lawaaieriger dan als we de oren uitnamen. Een ander nadeel is dat overschakelen naar deze modus niet instantaan ging, maar met een merkbare pauze.

Net zoals vele bekendere merken heeft Jabra een eigen sound. Die is eerder neutraal te noemen, met een voorliefde voor middentonen. De Elite 8 Active dient daardoor even vlot The Black Keys als de vijfde van Beethoven op. Je kunt er ook uren naar luisteren. Basliefhebbers zullen wellicht toch die Bass Boost-preset moeten inschakelen om het wat meer pakkend te maken.

Word je opgebeld terwijl je sport? Dan zal je gesprekspartner je relatief goed verstaan. De Jabra’s doen het gedegen bij gesprekken, ook als je buiten staat in een lawaaierige omgeving met wat wind. Het is iets waar eigenlijk alle Jabra in-ears goed presteren, dus het is prettig dat het ook opgaat voor deze sport editie.

Conclusie

De Elite 8 Active heeft heel wat troeven, waaronder een fijne, heldere sound en een verrassend goede noise-cancelling. Waar het echt om draait is dat je deze oortjes ook mee naar de gym kunt nemen. Hun kleine formaat, licht gewicht en uitzonderlijke IP68-label maken dat ook echt mogelijk. Lopen door een regenstorm of de toestellen onder de kraan afspoelen: het kan. Hoewel ze bij ons soms een losser gevoel in de oren gaven, bleven ze bovendien uiteindelijk wel altijd goed zitten. Een echte aanrader voor sporters, dus.

Aanrader Oktober 2023

Jabra Elite 8 Active

Jabra Elite 8 Active in een oogopslag
Kleuren Zwart, grijs, karamel, marineblauw
Afmetingen
&
Gewicht
Dopje:
1,97 x 1,97 x 2,9 mm, 5 gram

Oplaadcase:
2,44 x 4,7 x 6,54 cm, 46,4 gram
Audio 6 mm luidspreker
Frequentiebereik
Muziek: 20-20.000 Hz
Spraak: 100-8.000 Hz

6 microfoons
Frequentiebereik: 100-8.000 Hz
Ruis-
onderdrukking
Adaptive Hybride ANC
Instelbare HearThrough
Accu 14 uur speeltijd (zonder ANC)
8 uur speeltijd (met ANC)
Inclusief oplaadcase:
56 uur speeltijd (zonder ANC)
32 uur speeltijd (met ANC)

Standby-tijd: 315 dagen
Oplaadtijd: 3 uur
5 minuten laden voor 1 uur spelen
Draadloos opladen mogelijk
Software
&
Apps
Werkt met:
Jabra Sound+

Spotify Tap
Amazon Alexa, Google Assistant, Siri
Verbinding Bluetooth 5.3

Profielen:
A2DP, AVRCP, HFP, PBP, TMAP

Bereik: tot 10 m
Bijzonderheden Bluetooth Multipoint, Google Fast Pair, Microsoft Swift Pair

Muziek automatisch pauzeren, automatisch in- en uitschakelen
Waterdicht IP68 stof- en spatwaterdicht
Adviesprijs € 199,99
Koop

Bol.com

 

Jabra Elite 10

Jabra Elite 10 review

De Elite 10 is het topmodel op vlak van TWS’en bij Jabra in 2023. Een nieuw ‘halfopen’ design, spatial audio van Dolby en een prijskaartje dat lager ligt dan Apple en Sony moet het verschil maken.

De Elite 10 verscheen net na de zomer, samen met de Elite 8 Active. Jabra brak hiermee zijn eigen traditie van eerst een reguliere Elite te lanceren en daarna een hierop gebaseerde Elite Active-versie. Het verschil tussen de twee was nooit zo groot, op waterbestendigheid na. Dat is nu anders. Hoewel het design van veraf op elkaar lijkt, is dit keer de basis echt anders.

De Elite 10 oortjes zijn heel klein en compact. Dat zorgt ervoor dat ze bijna onzichtbaar in je oren zitten. Al hangt dat wel een beetje af van welke van de vijf kleuruitvoeringen je kiest. Het zijn wel elegante kleurkeuzes – en die beschrijving gaat ook voor de oortjes op. De case zelf is wat anoniemer, maar kan wel draadloos opladen. De oortjes zelf kun je zes uur aan een stuk gebruiken met noise-cancelling ingeschakeld.

Lees ook onze uitgebreide review van de Jabra Elite 10.

Goede pasvorm

Ondanks hun kleine formaat zitten de Elite 10-toestellen stevig en comfortabel in het oor. Jabra koos hier voor doppen met een schuine kant. Als je ze insteekt, heb je daardoor minder het gevoel dat je iets in je oor zit te proppen. Het is een mooie tussenweg tussen hele losse buds en oortjes met doppen die diep in je oorkanaal moet. Jabra houdt vast aan een fysieke knop in plaats van touch, maar dat lijkt eerder een voordeel. De stabiliteit komt er niet mee in gedrang.

Jabra Elite 10

De Elite 10’s zien er chique uit en lijken niet te willen uitpakken met veel technische snufjes. Toch zit er aardig wat technologie aan boord, waaronder door Jabra zelf ontwikkelde noise-cancelling. Ook is de fabrikant trots op de spatiale audio-modus met inschakelbare headtracking, die afkomstig is van Dolby. Bij films en muziek in Dolby Atmos werkt de spatiale audio-modus zeer goed, met nummers in stereo klinkt het toch wat kunstmatig en minder aangenaam. Headtracking is met muziek ook geen aanrader; het begint snel te irriteren en komt onrealistisch over.

Goed voor spraak, goede ruisonderdrukking

De microfoontjes in de Elite 10 werken zeer goed, ook buiten. Omgevingslawaai pikken ze soms wel mee op, maar van wind heb je weinig last. Je kunt er vlot mee bellen, niet slecht voor zulke kleine toestellen. Overigens presteert de Elite 10 op dit vlak een stuk beter dan de Elite 8 Active, die we gelijktijdig getest hebben. Jabra is natuurlijk begonnen als leverancier van zakelijke headsets, dus de liefde voor goede spraakkwaliteit verrast ons niet. Dat geldt trouwens ook voor de weergave. Deze oortjes zijn geweldig om podcasts mee te beluisteren.

Tijdens het thuiswerken is de ruisonderdrukking heel geschikt. De gemeentewerkers die iets verder in de straat wat mechanisch snoeiwerk verrichten, verdwenen grotendeels naar de achtergrond. Op straat rondlopen liet ook weinig invloed van windgeluiden horen. Ook in onze synthetische test slaagt de Jabra Elite 10 met glans. Zo stil als een over-ears hoofdtelefoon worden in-ears nooit. Toch bleef van de loeihard afgespeelde video van een treinrit door een sneeuwstorm bij de Elite 10 naar draadloze in-ears-normen heel weinig lawaai over. Deze in-ears zullen in trein en vliegtuig dus zeker goede diensten bewijzen.

Conclusie

De Elite 10 ligt voor 249 euro in de winkel. Niet weinig, maar hiermee is dit topmodel van Jabra toch wat gunstiger geprijsd dan die van de meeste concurrenten. In elk geval als je kijkt naar de adviesprijzen.  De Jabra Elite 10 heeft veel te bieden, waarbij vooral die zachtere en minder indringende pasvorm voor sommigen de doorslag zal geven. De noise-cancelling is bovendien bovengemiddeld goed en ze zijn een goede keuze om mee te bellen. De Dolby Atmos-modus is minder overtuigend, maar de gewone geluidskwaliteit is helder en ontspannen. 

Meer weten? Lees dan nog eens onze uitgebreide review van de Jabra Elite 10.

Uitstekend Augustus 2023

Jabra Elite 10

Jabra Elite 10 in een oogopslag
Kleuren Matte Black, Gloss Black, Titanium Black, Cocoa, Cream
Audio 10 mm driver

6 microfoons

Dolby Spatial Sound, Dolby Atmos
Ruis-
onderdrukking
Jabra Advanced ANC
Instelbare HearThrough
Accu 6 uur speeltijd (met ANC)
Inclusief oplaadcase:
27 uur speeltijd (met ANC)

10 minuten laden voor 1 uur spelen
Draadloos opladen mogelijk
Software
&
Apps
Werkt met:
Jabra Sound+
MyControls

Spotify Tap
Amazon Alexa, Google Assistant, Siri
Verbinding Bluetooth 5.3
Codecs: 
SBC, AAC, (LC3, LC3 Plus via firmware update)

Profielen:
A2DP, AVRCP, HFP, HSP

Bereik: tot 10 m
Bijzonderheden Bluetooth Multipoint, Google Fast Pair, Microsoft Swift Pair

Muziek automatisch pauzeren, automatisch in- en uitschakelen
Waterdicht IP57 stof- en spatwaterdicht
Adviesprijs € 249,99
Koop

MediaMarkt