Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Sennheiser

Spring direct naar: Momentum TWS 3, Momentum TWS 4

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Sennheiser Momentum True Wireless 4 review

Met zijn Momentum True Wireless-oortjes vaart Sennheiser een eigen koers. Veel aandacht besteden aan geluidskwaliteit hoort daarbij, net als een design met een luxetoets en ruisonderdrukking op een hoger niveau. Generatie 4 voegt aptX Lossless toe.

Sennheiser zit inmiddels aan zijn vierde generatie draadloze oordoppen. De vorige Momentum True Wireless 3 (zie onze review verderop op deze pagina) presteerde eigenlijk al bijzonder goed, zowel qua geluidskwaliteit als qua ruisonderdrukking. Waarom dan een nieuwe, vierde generatie? Dat heeft vooral te maken met de opkomst van de beloftevolle aptX Lossless-codec. Die streamt muziek over Bluetooth in cd-kwaliteit zonder verlies. Dat is meteen de grote vernieuwing bij deze Sennheiser. Verder is aan de vorm gesleuteld om de ergonomie te verbeteren. De Momentum True Wireless 4 blijft een draadloze in-ear hoofdtelefoon uit het topsegment. Met 299 euro is het een uitdager voor de Apple AirPod Pro 2, de Bose QuietComfort Ultra Earbuds en de Sony WF-1000XM5. Kan het de strijd aan?

Even lange speeltijd, maar nu met extra bescherming

De Sennheiser-oortjes leggen sterke argumenten op tafel. Naast de goede codec-ondersteuning is er de accuduur van 7 uur met noise-cancelling. Dat is net zo lang als de voorganger en prima. Een enkeling zoals de Sony WF-1000XM5 houdt het nog een uurtje langer vol. De fabrikant claimt ook dat een nieuwe batterijbeschermingsmodus de levensduur van de accu’s zal verlengen. Niet onbelangrijk bij producten waarbij je zelden de batterijen kunt vervangen. Je kunt deze functie uitschakelen, want het heeft ook nadelen. De accu wordt bijvoorbeeld niet tot 100 procent opgeladen en ook het laden zelf duurt langer. 

(Nog) geraffineerder design van de Sennheiser Momentum TWS 4

De Momentum True Wireless 4 is een chique verschijning. Zeker in de nieuwe uitvoeringen White Silver, Black Copper of Graphite en met het gegraveerde logo ziet het er nog wat luxueuzer uit dan de voorgangers. Die waren eigenlijk ook al vrij premium van uitstraling. Er is ook echt geprobeerd om iets anders te doen dan de meeste rivalen. Net zoals Bowers & Wilkins met z’n PI5 S2 en PI7 S2 slaagt Sennheiser om iets te creëren dat er waardevoller uitziet.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 naast de voorganger

De vorm is lichtjes getweakt om net wat stabieler in het oor te liggen. De Sennheisers blijven vooral via het dopje dat in je oor past op hun plaats. Daarnaast is er een afneembaar steunbandje met een lichte ‘vleugel’, die de toestellen desgewenst wat meer ondersteunen net achter de antitragus. Het draagcomfort is in elk geval goed, net als de stabiliteit. Toch zouden we ze niet zo snel mee naar de sportschool nemen. 

Eigen aan Sennheiser is dat ook de case net iets fraaier is. Als je bedenkt dat dit ding altijd bij je hebt in de jaszak of handtas, en met enige regelmaat tevoorschijnt haalt, is dat niet slecht gezien. Het heeft een soort textielafwerking, die goed bestand is tegen vuil. De case kun je draadloos opladen.

Focus op weergavekwaliteit

De meeste high-end in-ears pakken uit met ruimtelijke audio. Daar doet Sennheiser niet aan mee. We krijgen de indruk dat het merk liever terugvalt op z’n hifi-roots en daar verbeteringen aanbrengt. Daar hoort de codec-upgrade bij, die de Sennheiser Momentum True Wireless 4 slechts de derde tot dusver met aptX Lossless maakt. De Denon PerL Pro en Bose QuietComfort Ultra Earbuds zijn de andere twee. Je moet deze of een andere hi-res aptX Adaptive-modus wel expliciet kiezen in de app. Uiteraard moet ook je smartphone voorzien zijn van een geschikte Snapdragon Sound-compatibele chipset. Het blijft altijd wel wat gissen; tijdens ons testwerk met een Motorola Edge 40 Pro, konden we geen aptX Lossless-verbinding tot stand brengen. 

Ook de Sound Personalization-functie in de goede Smart Control-app laat de hifi-achtergrond doorschemeren. Waar sommige merken (zoals JBL en Teufel) iets aanbieden dat de weergave wil aanpassen aan jouw gehoorkarakteristieken en andere (zoals Bose en Denon) met testtonen gehooreigenschappen willen meten, laat Sennheiser je zelf de klank tunen op basis van je voorkeuren. Als je dat wenst, doorloop je in de app een ongewone test, waarbij je met een volumeregelaar individuele instrumenten ten opzichte van elkaar in balans brengt. Hiermee kun je (onbewust) gehoorterugval compenseren, maar het is even goed een test die je smaak blootlegt. Bijzonder, maar wel een goed idee.

Sterke noise-cancelling allrounder 

De Sennheisers slagen er in de meeste situaties in om omgevingslawaai weg te drukken. Ze presteren zeer goed in onze synthetische test, bijna op het niveau van de Bose QuietComfort Ultra’s. Het verschil is behoorlijk klein en niet zo relevant. Dat wil zeggen dat we amper nog iets horen van de rolgeluiden, enkel nog wat hogere frequenties. Met de AirPods Pro is de kloof een tikje groter. De Apple-oortjes hebben weer andere nadelen, met name voor Android-gebruikers. Als we heen en weer vergelijken met de vorige generatie, vinden we de nieuwe versie 4 ongeveer op hetzelfde hoge niveau presteren. 

Sennheiser Momentum True Wireless 4

De noise-cancelling van de Momentum True Wireless 4 is wat ons betreft geschikt voor alle situaties, ook vliegreizen. Er is een Wind-modus die specifiek windturbulentie aanpakt als je (bijvoorbeeld) gaat wandelen terwijl je een podcast beluistert. De actieve ruisonderdrukking werkt dan minder goed in het algemeen, maar je hebt inderdaad minder last van turbulentiegeluid via de microfoons. Bovendien ben je beter gewaar van de omgeving, wat ook niet slecht is als je in een stadsomgeving attent moet zijn voor rinkelende fietsbellen.

Het enige dat echt tegenvalt, is als je Transparency activeert en naar High schakelt, bijvoorbeeld omdat je een gesprek met een collega wil voeren. Dan is er echt te veel ruis, wat best afleidend is. Naar ons gevoel is dat iets dat met een software-update te verhelpen zou moeten zijn. Het is te hopen dat Sennheiser daarmee komt. Dat je deze modus standaard met een druk op het linkeroor inschakelt, hebben we maar snel via de app veranderd. Dat is wel weer positief: de touchcontrols reageren vlot én je kunt ze helemaal personaliseren. Zo moet het!  

Geluidskwaliteit van de Sennheiser Momentum TWS 4: echt hifi-geluid

Je hoeft niet lang te luisteren naar de Momentum True Wireless 4 om te merken dat ze op het vlak van geluidskwaliteit hoge toppen scheren. Al is er ook hier weinig verschil met de vorige generatie. Aangezien die Sennheiser-oortjes al bijzonder goed presteerden, is dat zeker niet erg. De klank biedt een heel rijk en gedetailleerd midden: net het gebied waar we als mensen heel sterk op gefocust zijn. De muziek zit ook rond je hoofd, in plaats van tussen de oren.

Sennheiser Momentum True Wireless 4 boven de voorganger

Toch zijn de Sennheisers niet de meest luchtige, driedimensionale oordoppen die we gehoord hebben. Het zit wat verwijderd van de uitersten, maar de weergave is voldoende open en wijd om je meer een live-gevoel te geven. Ook bij films of een serie als ‘The Brother Sun’, die sterkt leunt op een muzieksoundtrack, geniet je van de betere weergave die deze oordoppen leveren.

Dat je wat dichter bij de muziek staat is niet erg, want strijkers, gitaren en vocalen zet de Momentum TWS 4 vol en met detail neer. De cello’s en strijkers van het jonge Britse orkest 12 Ensemble op ‘Death and the Maiden’ bezitten bijvoorbeeld net het juiste karakter, een hifi-waardig resultaat. Bij dynamische content zoals deze valt de lichte ruis van de noise-cancelling wel op. Het blijft moeilijk voor in-ears om NC te bieden zonder artefacten.

Bellen gaat vrij goed in een kantoor- of thuisomgeving. Buiten heeft de Sennheiser niet enorm last van de wind, maar als er veel omgevingsgeluid is wordt de spraakkwaliteit heel wisselvallig. Dat hebben we beter gezien.

Conclusie

De missie was: maak de al goede Momentum True Wireless 3 nóg beter. Dat is gelukt, al gaat het vooral om incrementele verbeteringen. De ondersteuning van aptX Lossless kan op termijn echt een belangrijke meerwaarde vormen ten opzichte van sommige rivalen. We noteren vooral dat ze steengoed klinken, prima presteren op het gebied van ruisonderdrukking en dat het getweakte design een premiumresultaat oplevert. Goedkoop zijn ze niet, maar bij de Momentum True Wireless 4 heb je wel het gevoel dat je er veel voor terugkrijgt.

Uitstekend Maart 2024

Sennheiser Momentum True Wireless 4

Sennheiser Momentum True Wireless 4 in een oogopslag
Kleuren Black Graphite, Black Copper, White Silver
Gewicht 6,2 g (buds)
66,4 g (case)
Audio Drivers: 
7 mm, TrueResponse
5 - 21.000 Hz frequentiebereik

Hi-Res Audio Wireless, 96kHz/24-bit
ANC Hybrid Adaptive ANC 
Verbinding Bluetooth 5.4, met Multipoint
Codecs: SBC, AAC, aptX, aptX Adaptive, aptX Lossless, LC3
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP
Waterdicht IP54 stof- en spatwaterdicht
Accu 75 mAh (buds)
820 mAh (case)

Speeltijd 7,5 uur (met ANC)
Speeltijd 30 uur (incl. oplaadcase)
Oplaadtijd 1,5 uur
8 min. laden voor 1 uur spelen
Adviesprijs € 299
Koop

Coolblue

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Sennheiser Momentum True Wireless 3 review

Sennheiser had drie pogingen nodig om zijn draadloze doppen op punt te zetten. Maar heeft het bekende Duitse audiomerk nu eindelijk de volmaakte TWS gebouwd? 

De True Wireless 3 zijn de derde draadloze oordoppen die Sennheiser op de markt bracht. Vergeleken met de eerste twee generaties zijn dit heel andere apparaten. Het design is strakker en hipper geworden. Ook op specificatievlak is deze laatste uitvoering verbeterd. 

Zoals het officiële prijskaartje van 249 euro aangeeft, betreft het hier oortjes uit de hoogste klasse. Dat weerspiegelt zich in de geboden functies: goede Bluetooth-codec-ondersteuning, een bovengemiddeld batterijleven, de belofte van een uitstekende noise-cancelling én nog wat extra zaken. Zo is er multipoint-ondersteuning voor twee simultane Bluetooth-verbindingen. 

De voornaamste reden om de Sennheisers te overwegen, is echter hun hifi-voorouderschap. Sennheiser is een zeer gerespecteerd merk op vlak van audio (al is de consumentenafdeling nu deel van het gehoorapparaatimperium van Sonova). Dat zou zich moeten vertalen naar een uitmuntende geluidskwaliteit. Is dat ook zo?

Sennheiser True Wireless 3 design: hip, maar vooral degelijk

De meeste draadloze oortjes huizen in functionele cases uit kunststof. Op zich niets erg mee, zolang ze maar slijtvast zijn. Sennheiser ziet het toch anders. De compacte case van de True Wireless 3 is (strak) bedekt met textiel. Er zijn drie kleurversies, dus het kan hier gaan om een zwart, donkergrijs of wit-beige uitvoering. Het is een stofje in Scandinavische stijl, met lichtere draden er doorheen gewoven. Best hip dus, en met een beperkt ‘technisch’ gevoel.

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Het zou niet een bepalende factor mogen zijn bij de aankoop van een TWS… maar we kunnen ons inbeelden dat mensen zich hier wel door laten overtuigen. Niet onterecht vinden we. Terwijl we hier meer dan dertig TWS’en naast elkaar leggen, blijven de True Wireless 3 opvallen met net iets meer klasse. Het stofje lijkt in elk geval heel goed bestand tegen vuil en beschadigingen. Zelfs na maanden gebruiken met de case argeloos in de jaszak bij sleutels en andere rommel ziet het er heel net uit. 

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Met een meer vierkantige vorm zijn de oortjes zelf qua design eveneens onderscheidend. Wel op een rustige, discrete manier. De True Wireless 3-toestellen zijn klein en licht (5,8 gram). Ze hangen vooral via het dopje vast, al rusten de toestellen ook lichtjes tegen je oorschelp. Een goed draagcomfort en stabiliteit betekenen dat de Sennheiser goed blijven zitten als je rondloopt. Een IPX4-label levert wat zweet- en regenbescherming op. Aanhouden tijdens het sporten? Moet wel lukken, maar ze achteraf afspoelen mag niet. Dat kan wel met sommige sport-oortjes. 

Sennheiser True Wireless 3 app: Smart Control

Net zoals anderen werkt Sennheiser voor één app die bij alle audioproducten past. Deze Smart Control-app is er voor de soundbars, hoofdtelefoons en ja, ook voor de True Wireless 3. Het moet gezegd worden: er is goed nagedacht over Smart Control. Er zijn veel opties, toch presenteren de menu’s en keuzes zich op een heldere wijze. Je krijgt ook voldoende uitleg. Dat je onderaan via de ‘Discover’-knop reclame over andere Sennheiser-producten opgedrongen krijgt, tja, dat moeten we er maar bij nemen.

Sound Check in de app vinden we een heel slim idee van Sennheiser. Meer hoofdtelefoons komen met een functie die probeert te bepalen hoe het zit met jouw gehoor. Een aantal factoren, waaronder leeftijd en fysologie, zorgen ervoor dat iedereen net anders hoort. Zelfs een tuning op basis van een grootschalige bevraging, zoals de Harman Curve, is daarom niet gegarandeerd ‘goed’.

Een optie is je een soort gehoortest met testtonen te laten doorlopen. Sound Check doet het anders: je zoekt de beste klank met een zelfgekozen liedje. Je speelt het af, waarna de app je een aantal keren drie keuzes geeft die je kunt uitproberen. Na het doorlopen van Sound Check krijg je een persoonlijke equalizerpreset die je kunt gebruiken. Daarnaast kun je zelf een preset creëren (beperkt, op drie punten) of kiezen uit een genrepreset. In tegenstelling tot equalizerpresets bij vele anderen, zijn de veranderingen hier behoorlijk subtiel.  

Een groot nadeel: je moet inloggen bij Sennheiser om deze functie te gebruiken. We snappen dat bij Sound Zone, een functie die naargelang je locatie andere instellingen kiest. Dan worden er immers locatiegegevens bewaard. Bij Sound Check lijkt het gevaar op een privacyschending toch eerder beperkt.

Goede ondersteuning met updates

De True Wireless 3 hebben we al langer in ons bezit. Hierdoor hebben we kunnen vaststellen dat Sennheiser consequent updates uitrolt voor zijn oortjes. Excellent! Een goede software-support vinden we cruciaal, zeker voor dure producten zoals deze.

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Een van de toevoegingen in een recente update was betere multipoint-management en een High Resolution Audio-mode. Deze streamt muziek in 96 kHz / 24-bit kwaliteit door, via aptX Adaptive. Je smartphone moet het dus ondersteunen én de Bluetooth-verbinding moet goed genoeg zijn. Het blijft trouwens lossy, zelfs de AptX Lossless kan enkel cd-kwaliteit zonder verlies doorsturen. De accuduur wordt hierdoor wellicht wel negatief beïnvloed. 

Autonomie is trouwens een van de sterke punten van de True Wireless 3. En dat terwijl de eerste oortjes van Sennheiser juist heel zwak waren op dit punt. De Sennheiser-oortjes gaan echter 7 uur mee met noise-cancelling ingeschakeld. Er is bovendien een snellaadfunctie, zodat je in 10 minuten een uur extra luistertijd toevoegt. De case ondersteunt overigens draadloos laden.

Voorzien op windturbulentie

De True Wireless 3 doet de hifi-naam van Sennheiser eer aan. Hoewel het bedrijf niet altijd consequent is qua huisgeluid – een HD 650 klinkt bijvoorbeeld heel anders dan een HD 800 – maken de Duitsers meestal wel goede keuzes. In het geval van deze oortjes krijg je een heel vol bereik, met een goede basextensie en hogere frequenties (zoals het getik op een hi-hat) die iets prominenter worden aangeleverd. Vocalen worden ook wat opgetild uit de mix.

Wat deze oortjes audiofieler maakt, is dat ze een bredere soundstage neerzetten. Dat geeft een ruimtelijkere ervaring, met instrumenten die verder links en rechts liggen. Het hangt natuurlijk wel van de productie af. Bij sommige popnummers merk je het niet zo, bij singer-songwriters, jazz, rock en klassiek valt het echt op. Bij films die je op je smartphone en tablet bekijkt is die ruimtelijkere weergave ook wel een plus. Het is geen poging om surround te leveren, maar wel meeslepender en ontspannender kijken.

Sennheiser Momentum True Wireless 3

De noise-cancelling haalt net niet het niveau van de AirPods Pro. Toch mag het een zeer goede prestatie genoemd worden. Bijna al het lawaai bij onze testvideo verdwijnt, op wat hoge tonen na. Er is ook een aparte wind-modus. De ruisonderdrukking is dan iets minder efficiënt, maar windturbulentie heeft nagenoeg geen effect. Handig op de fiets – al zouden we je toch niet aanraden om met noise-cancelling te gaan bollen. 

Conclusie

Met de True Wireless 3 laat Sennheiser heel weinig steken vallen. De elegante afwerking, de uitmuntende geluidskwaliteit, veel nuttige functies, een goede batterijleven en degelijke noise-cancelling: er blijft weinig over om op te schieten. De Sennheiser True Wireless 3 is zonder twijfel een uitstekende keuze – als je bereid bent om iets meer te betalen.

Uitstekend Mei 2023

Sennheiser Momentum True Wireless 3

Sennheiser Momentum True Wireless 3 in een oogopslag
Kleuren Black, Graphite, White
Gewicht 5,8 g (buds)
66,4 g (case)
Audio Drivers: 
7 mm, TrueResponse
5 - 21.000 Hz frequentiebereik

Hi-Res Audio Wireless, 96kHz/24-bit
ANC Hybrid Adaptive ANC 
Verbinding Bluetooth 5.2, met Multipoint
Codecs: SBC, AAC, aptX, aptX adaptive
Profielen: A2DP, AVRCP, HFP
Waterdicht IPX4 spatwaterdicht
Accu 77 mAh (buds)
850-950 mAh (case)

Speeltijd 7 uur (met ANC)
Speeltijd 28 uur (incl. oplaadcase)
Oplaadtijd 1,5 uur
10 min. laden voor 1 uur spelen
Adviesprijs € 259
Koop

Bol.com

Coolblue