Samsung Galaxy Buds3 Pro: fraai geluid en heel veel functies

Je zou kunnen stellen dat het nieuwe ontwerp van de Samsung Galaxy Buds3 Pro heel wat dichter dan voorheen bij de AirPods Pro 2 van Apple zit. Dat zijn, samen met andere vlaggenschepen van Bose, Bowers & Wilkins, Sony en anderen, de voornaamste concurrenten voor deze draadloze oordoppen van Samsung.
Meer weten? Lees dan onze uitgebreidere review van de Samsung Galaxy Buds3 Pro!
Het design mag anders zijn, de aanpak van Samsung is niet veranderd. De Galaxy Buds3 Pro zijn scherp geprijsd vergeleken met vele high-endrivalen. Vooral als je kijkt naar de reële winkelprijs, want die ligt vaak een stuk lager dan het geadviseerde 239 euro (oorspronkelijk 249 euro). Maar ook dat bedrag is lager dan bijvoorbeeld het officiële prijskaartje van 279 euro die je voor Apples beste oortjes betaalt.
Er zit heel wat technologie in deze draadloze oordoppen, waaronder adaptieve noise-cancelling en 360 Audio (ruimtelijke audio). De Buds3 Pro haken ook in op het Galaxy AI-offensief van Samsung, onder meer door je live vertalingen te bieden recht in je oren. Op vlak van accuduur scoren ze middelmatig: zes uur met ingeschakelde ruisonderdrukking. Dat doen sommige rivalen beter. De case ondersteunt wel draadloos laden en snelladen, dat maakt veel goed.
Galaxy Buds3 Pro: werkt met bijna alles
Veel oordoppen van smartphonemerken werken eigenlijk enkel goed met een telefoon van dezelfde fabrikant. Zie: Apple. Het is een sterke reden om juist voor een naam als JBL of Sony te gaan. Samsung is gelukkig wel opener dan Apple. Ja, er zijn een paar functies die je enkel kunt gebruiken in combinatie met een recente Samsung Galaxy-telefoon. Maar er is wel een Galaxy Wear-app, die je kunt installeren op Android-apparaten van andere merken. Die app is er echter niet voor iOS.
Alleen op een Samsung-telefoon krijg je ondersteuning voor de SSC-codec. Via de UHQ-modus biedt het zelfs ondersteuning voor (lossy) hi-resaudio. Maar deze Ultra High Quality Audio-modus is enkel beschikbaar op recente Samsung-toestellen met One UI 6.1.1 of hoger. Op andere telefoons zijn enkel SBC en AAC ondersteund, terwijl aptX-versies of LDAC niet beschikbaar zijn. Ze ondersteunen wel Auracast.
Ander design van de Galaxy Buds3 Pro
Zowel de Buds3 als de Buds3 Pro hebben nu het vertrouwde staafje dat uit je oren bengelt. Beide komen ook met een laadcase met een transparant deksel en dat je op het staafje knijpt om ze te bedienen. Dat is niet zo handig omdat het knopje dat je indrukt vooraan staat. Vegen is wel effectief, onder andere om het volume aan te passen.
Het verschil is dat de Buds3 Pro nog met een dopje in je oor passen, de Buds3 hebben een losser design – ook dat doet sterk aan Apples aanpak denken. Het voordeel aan een dopje is dat je een betere pasvorm krijgt, bassen voller klinken en dat noise-cancelling effectiever wordt. De Samsung-oortjes
De Buds3 Pro zijn er in het koelkastwit of een strak zilver. Die laatste gaat vermoedelijk op langer termijn krassen en vuil minder tonen dan de hoogglans witte uitvoering. Het IP57-label maakt de Samsung-oortjes geschikt voor sportactiveiten (maar de strand vermijd je misschien beter).
Ruimtelijke audio met sommige tv's
De Galaxy Buds3 Pro zijn de eerste van Samsung die per toestel twee speakertjes of drivers bevatten, een voor het laag/midden en een voor het hoog. Dit is een technische keuze die je ook elders ziet (vooral bij bekabelde in-ears) met voor- en nadelen.
Ruimtelijke audio is een feature die je op een high-end TWS verwacht. Bij Samsung heet het 360 Audio, met optioneel headtracking waarbij de geluidsbron in de ruimte gefixeerd wordt. Echt interessant wordt het als je weet dat deze functie ook kan werken met bepaalde tv’s. Van Samsung uiteraard, specifiek Neo QLED 8K- en 4K-toestellen en de OLED-modellen van de Zuid-Koreanen.
Goede muzikale prestaties van de Galaxy Buds3 Pro
Dankzij de inbreng van de overgenomen Harman-groep (dat onder meer AKG en JBL omvat) en het eigen Audio Lab weten de Samsung-audioproducten vaak indruk te maken qua geluidskwaliteit. Dat is ook hier het geval. Standaard zijn de Samsungs ingesteld op ‘Balans’, een treffende beschrijving voor een klank die wellicht niet ver zit van de Harman-doelcurve (een wetenschappenlijk bepaalde sound die door een meerderheid van bevraagden als aangenaam werd gezien).
Negen frequentiepunten kun je via de equalizer in de Wear-app aandikken of afzwakken, wat een behoorlijk fijne afregeling van de klank toelaat. Er zijn ook een aantal presets die prima werken. Zoals Duidelijk, dat stemmen helderder maakt, wat handig is bij podcasts niet zo goed geproducete zijn. Bassboost bewijst ook de kwaliteit van de drivers in de Buds3 Pro, want ook deze aanpassing werkt goed zonder wolligheid of verlies van controle te introduceren. Zelfs bij een bonkende beat zoals bij Damon Locks ‘List of Demands’, dat dan zelfs z’n ruimtelijke karakter behoudt. Dat is een mooi resultaat, al zouden we voor langer luisteren en videocontent toch eerder voor de Balans-preset kiezen.
Redelijke noise-cancelling
De noise-cancelling is vrij effectief, met name als je in de Wearable-app bij Geluidskwaliteit en effecten de functie ‘Geluid naar wens inschakelen’. Deze functie compenseert automatisch voor de pasvorm, wat ook de noise-cancelling beter doet werken. Dat is niet zo duidelijk gecommuniceerd, dus waarschijnlijk gaan veel gebruikers deze functie niet spontaan inschakelen. Het werkt goed én selectief, en filtert bijvoorbeeld de herrie van een vliegtuig weg terwijl de stem van de stewardess nog verstaanbaar bleef. Toch is het verre van de beste noise-cancelling die we al getest hebben, op dat vlak blijven Apple, Bose en Sony toch voortrekkers. En ook de Buds2 Pro, die ik voor de gelegenheid opnieuw bovenhaalde om even met de nieuwe versie te vergelijken.
Bellen met de Buds3 Pro gaat vrij thuis of in een kantooromgeving met wat lawaai in de achtergrond. Is er echt luid kabaal, dan hoor je de stem nog vrij goed maar ook het storend geluid. Hier lijkt er dus geen algoritme aan de slag te gaan om de stem te isoleren uit het rumoer. Dat klinkt als een nadeel, maar je krijgt ook niet kunstmatige effecten die net verstaanbaarheid tegenwerken. Kortom, middenin een verbouwing kun je niet echt bellen, maar bij luid straatlawaai kom je er nog mee weg.
Conclusie
De Samsung Galaxy Buds3 Pro zijn een goede keuze als je op zoek bent naar betaalbare oordopjes met een goede geluidskwaliteit. Ze zijn vooral een aanrader voor Samsung-telefoonbezitters, omdat je dan optimaal profiteert van de extra functies en de beste geluidskwaliteit. Ook met andere Android-telefoons is het geen slechte keuze. Wel is het zo dat de accuduur niet heel bijzonder is en de noise-cancelling niet altijd even goed werkt.
Meer weten? Lees dan onze uitgebreidere review van de Samsung Galaxy Buds3 Pro!
Samsung Galaxy Buds3 Pro
Samsung Galaxy Buds 3 Pro in een oogopslag | |
Afmetingen & gewicht |
Dopje: 1,81 x 1,98 x 3,32 cm, 5,4 g Case: 5,9 x 4,9 x 2,4 cm, 46,5 g |
Drivers | 10,5 mm Dynamic 6,1 mm Planar |
Geluidskwaliteit | 24-bit / 96 kHz Hi-Fi 360 Audio met Direct Multi-Channel |
ANC | ANC met 3 microfoons + Voice Pickup Unit Ambient sound modus Stemdetectie |
Accu | 53 mAh (dopje) 515 mAh (case) 6 / 26 uur speeltijd met ANC 7 / 30 uur speeltijd zonder ANC 4,5 / 20 uur spreektijd met ANC 5 / 22 uur spreektijd zonder ANC |
Verbinding | Bluetooth 5.4, Auto Switching Codecs: Samsung Seamless Codec (SSC), SSC UHQ, AAC, SBC |
Sensoren | Versnelling, Hall, Touch, Voice Pickup Unit |
Waterdicht | IP57 |
Adviesprijs | € 249 |
Koop bij |