Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Bose

Spring snel naar: QuietComfort Earbuds II, QuietComfort Ultra Earbuds

Bose QuietComfort EarBuds II

Bose QuietComfort Earbuds II review: AirPods Pro uitdagers

De QuietComfort Earbuds II zijn high-end draadloze oordopjes, met een prijs van 299 zijn het rechtstreekse tegenhangers van de AirPods Pro en andere topmodellen. Daarmee zijn ze fors duurder dan veel andere modellen. De hogere kostprijs moet gerechtvaardigd worden door superieure techniek, waaronder een recordbrekende vier microfoons per oortje. Om met een minpunt te beginnen: de accuduur valt met zes uur niet echt mee - als kan het slechter. Bovendien is 20 minuten laden goed om weer vier uur te kunnen luisteren.

Lees ook onze (nog) uitgebreide(re) review van de Bose QuietComfort EarBuds II!

Bose QuietComfort EarBuds II

Opvallend, en teleurstellend voor high-end in-ears: de QuietComfort EarBuds II doen alleen de SBC en AAC codecs. Lichtpuntje is dat Bose heeft toegezegd in het voorjaar van 2023 ook aptX Lossless te gaan ondersteunen. Dat moet met een firmware update mogelijk worden. Deze codec belooft verliesvrije weergave in 'cd-kwaliteit'. Daarvoor is wel een smartphone vereist, die hier ook mee overweg kan. 

Aangenaam in het oor

De EarBuds II wegen 6 gram per stuk, maar zijn iets groter dan veel draadloze in-ears. Dat geldt ook voor de oplaadcase. De pasvorm is vertrouwd, al zijn ze lichter en anders gevormd dan de eerste generatie QuietComfort EarBuds. De toestellen hangen ondiep in je oorkanaal én rusten met een extra bandje of opzetstuk achteraan in je oorschelp. 

Bose QuietComfort EarBuds II

Met het juiste formaat dopje en bandje rusten de Bose-toestellen heel aangenaam in je oor. Comfort is iets waar het merk dan ook om bekend staat. De dopjes steken niet heel diep, wat in de smaak zal vallen bij iedereen die daarvoor gevoelig is. Ondanks de lossere pasvorm is er altijd een goede geluidskwaliteit, inclusief vollere bassen. 

CustomTune

De reden daarvoor is een techniek van Bose, CustomTune geheten. Vergelijkbaar met de AirPods Pro gebruiken deze oortjes een interne microfoon om de weergave te sturen op basis van de pasvorm en de vorm van je oorkanaal. Hiervoor moet je in de bijhorende app een kleine test uitvoeren.

Bovendien voeren de oortjes een kleine test uit, telkens wanneer je de QuietComfort EarBuds II uit de case neemt en insteekt. Deze heeft de vorm van een kort deuntje, waarmee de weergave weer geoptimaliseerd wordt voor hoe je de oortjes hebt ingestoken.

App voor Android en iOS

De Bose Music-app is er voor Android en iOS en werkt zonder dat je een account aanmaakt: uitstekend. Ondanks een aanvankelijk sober uiterlijk bevat de app heel wat mogelijkheden om de draadloze oortjes aan te passen. Een daarvan is ‘Modi’. Hierop tikken brengt je naar de simpele keuze ‘Stil’ (noise-cancelling aan) of ‘Geen NC’. Die laatste modus betekent echter niet dat de ruisonderdrukking echt is uitgeschakeld.  

Bediening van de Bose QuietComfort EarBuds II

Je bedient de Bose-oordoppen bedien je het snelst door te tikken of te vegen. Dat werkt opmerkelijk goed, wat zeker niet altijd zo is. Ook met dunnere handschoenen aan reageert de bediening prima.

Meestal zijn we niet zo dol op transparantie-modi, maar de 'Aware' stand van de QC EarBuds II is zowaar bruikbaar. Het maakt de Boses een uitstekende keuze als je bijvoorbeeld in een open kantoor werkt waar je regelmatig met je collega's praat én toch ook muziek wil beluisteren. Wat we missen is een functie die de ruisonderdrukking uitschakelt als je begint te praten. Diverse (goedkopere) concurrenten beschikken daar wel over.

Bose QuietComfort EarBuds II

Goede noise-cancelling en gesprekskwaliteit

De noise-cancelling van de QuietComfort EarBuds II bevestigt de reputatie van Bose op dit vlak. Deze is ronduit uitstekend. De ruisproductie is bovendien minimaal. Toch blijft de ruisonderdrukking achter op wat Apple, Samsung en Sony tegenwoordig presteren. Het verschil merk je vooral bij wegfilteren van hogere tonen. Gezien het prijskaartje mocht het dus nog wel wat beter zijn. Dat gezegd zijnde elimineren de QuietComfort EarBuds II het meest vermoeiende, lage lawaai gewoon goed. 

De Boses presteren ook prima bij het bellen. Stemmen komen helder door en gesprekspartners geven aan dat de kwaliteit goed is. Ook als er veel wind en lawaai geproduceerd wordt blijft de verstaanbaarheid redelijk - beter dan bij de meeste draadloze oortjes.

Andere sound, maar toch een eigen richting

De klank van de EarBuds II is anders dan de typische 'Bose sound'. Er is veel bas, maar zonder heel diep te duiken, waardoor de beats 'The Sellout' van Macy Gray toch wel body hebben.  Er is ook wel genoeg hoogdetail en aandacht voor het midden. De alt-rock op ‘How Do You Burn’ van The Afghan Whigs klonk daardoor boeiender dan gelijkaardige gitaarrock op de vorige EarBuds. Sommige hoge tonen in de gitaarsolo’s kwamen wel wat hard binnen, net als tikken op de rand van de snare drum. 

In de app biedt Bose een equalizer aan met een originele insteek. Je kunt laag-midden-hoog zelf hoger of lager slepen. Of je tikt op knoppen zoals ‘Meer laag’ of ‘Minder hoog’. Het is de moeite waard om hiermee te experimenteren. 

Bose QuietComfort EarBuds II

Conclusie

Veel draagcomfort, de CustomTune-functie en de prima transparantiemodus zijn de sterke punten van de Bose QuietComfort EarBuds II. Op andere vlakken presteren ze in elk geval bovengemiddeld. Zo is de noise-cancelling behoorlijk goed. Alleen: net niet goed genoeg om de hogere prijs te rechtvaardigen. Voor een iets lagere prijs en met aptX Lossless zouden ze al aantrekkelijker zijn, dus wellicht even wachten tot voorjaar 2023.

Bose QuietComfort EarBuds II in een oogopslag
Afmetingen 1,72 x 3,05 x 2,24 cm (earbuds)
5,94 x 6,63 x 2,67 cm (oplaadcase)
Gewicht 6,24 g (per earbud)
59,8 g (oplaadcase)
Accu 6 uur speeltijd
1 uur oplaadtijd (dopjes)
3 uur oplaadtijd (case)
20 minuten laden voor 2 uur spelen
 
ANC Ja, 4 microfoons
Verbinding Bluetooth 5.3
Codecs: SBC, AAC
Adviesprijs € 299
Koop

Bol.com

Coolblue

 

Bose QuietComfort Ultra EarBuds

Bose QuietComfort Ultra Earbuds review

De QuietComfort Ultra Earbuds zijn de nieuwste draadloze in-ears met noise-cancelling van Bose. Als de uitvinder van ruisonderdrukking heeft Bose zijn eer hoog te houden, maar is deze TWS dan ook echt de beste?

Hoewel het merk zeker niet uit de markt is verdwenen, is het merkbaar stiller rond Bose de laatste jaren. Daar kwam recent wel wat verandering in, met een reeks lanceringen van nieuwe producten die telkens ‘Ultra’ in de naam droegen. Om maar aan te geven dat dit de nieuwe topmodellen waren bij het Amerikaanse bedrijf. Daarmee weet je meteen dat de QuietComfort Ultra Earbuds bedoeld zijn als premiumproducten. Met een prijs van 280 euro zijn ze relatief duur, ongeveer op het niveau van de referenties in het segment, Sony’s WF-1000XM5 en de Apple AirPod Pro.

Bose QuietComfort Ultra EarBuds oplaadcase

Er zijn daarnaast heel wat draadloze oordoppen die veel minder kosten. De nieuwe Boses moeten dus wel iets op tafel gooien om het verschil te maken. Dat is in de eerste plaats een noise-cancelling die – hopelijk – superieur is. Daarnaast zijn de QuietComfort Ultra Earbuds voorzien van ruimtelijke audio, CustomTune (een functie die de weergave automatisch aanpast aan draagstijl en oorkarakteristieken) en een redelijke maar niet spectaculaire speelduur van zes uur met NC ingeschakeld. Nog een blikvanger: de ondersteuning voor aptX Lossless, naast aptX Adaptive. Hiervoor moet je wel een geschikte (nieuwe) smartphone bezitten.

Lees hier onze uitgebreide review van de QuietComfort Ultra Earbuds.

Vertrouwd, stabiel design

Qua design zijn de Ultra Earbuds heel vergelijkbaar met de QuietComfort Earbuds II, die we ook getest hebben. Ze lijken er zelfs zo sterp op, dat we een paar keer tijdens het testen de verkeerde instaken en het pas na een blik op de app realiseerden. Je krijgt dus een vertrouwd ontwerp, met een toestel met een ovale oordop dat in je oor past met een klein maar breed staafje dat uit het oor hangt. Ze zijn heel licht. De Ultra’s bewijzen dat je Bose over draagcomfort geen lessen hoeft te leren. Wil je toch iets meer, dan kun je een van de drie paren stabiliteitsbanden aanbrengen – een vaste waarde bij Bose. Dat is een klein extra vleugelhoesje dat het toestel laat steunen op de binnenkant van je oorschelp. Bij ons zaten de Ultra’s bijzonder goed. Je kunt ze echt heel lang dragen. Ook lekker duurzaam: je kunt doppen en stabiliteitsbanden achteraf bijbestellen. Een vervanglaadcase aanschaffen kan eveneens.

Bose QuietComfort Ultra EarBuds

Het is moeilijk om draadloze in-ears echt luxueus te maken. Door de aard van het beestje heb je niet veel om mee te werken. Bose heeft z’n best gedaan, onder meer door het staafje te voorzien van een chiquere metaalachtige afwerking. Bij de zwarte uitvoering niet enorm opvallend, maar bij de witte springt dit meer in het oog en zorgt het voor een streepje klasse. Als we dit schrijven is er ook net een nieuwe Moonstone Blue-versie verschenen.

Snel dingen aanpassen

Bij de QuietComfort Ultra Earbuds gebruik je de vertrouwde Bose Music-app. Met z’n strakke interface die de belangrijkste opties overzichtelijk presenteert is het makkelijk te gebruiken. Bij Modi vind je bijvoorbeeld drie standen (Stil, Geen NC en Immersie) die je kunt aanvullen met eigen geluidsmodi. Het idee erachter is dat je dat doet per situatie, bijvoorbeeld een geluidsmodus voor de gym en eentje voor op de bus. Je kunt de goed werkende touchcontrols op de toestellen aanpassen zodat je door een andere modi kunt kiezen zonder de app erbij te nemen.

In de app vind je ook een eenvoudige drietraps-equalizer die het uitproberen waard is, zeker als je net iets meer detail wil. Als Bose iets deelt met Sony, dan is het wel dat het updaten van hun oortjes heel lang kan duren. “Tot 45 minuten”, waarschuwt de app. Gelukkig kun je ze wel voor het merendeel van de tijd blijven gebruiken.

CustomTune

Bij wel meer true wireless in-ears zie je in de app een soort gehoortest die je doorloopt om de weergave aan te passen aan je werkelijk gehoor. Een minderheid van producten gebruikt een automatisch methode. Daarbij worden er testtonen afgespeeld en meet de software via microfoons wat de respons is. Boses CustomTune zit in dat laatste kamp, maar houdt het wel nog relatief simpel. Als je de oortjes uit de case neemt en insteekt, speelt er heel kort een tsjilp-geluid in beide oren. Op basis daarvan wordt het geluid aangepast. 

Aangezien de functie niet kan worden uitgeschakeld, konden we niet echt bepalen hoe groot de impact is. Theoretisch heeft het wel nut, dus we zien het toch als een plus. Wel gek: de test gebeurt enkel als je ze uit de case haalt. Neem je de Boses even uit zonder weer in de case te leggen, dan is er geen tsjilp als je ze weer insteekt. Nochtans kan de pasvorm ook dan weer lichtjes anders zijn. En ook: je moet de toestellen tegelijkertijd in beide oren steken, of de test gebeurt maar aan één kant.

Effectieve ruisonderdrukking

Waar we bij de QuietComfort Buds II niet het enthousiasme van vele reviewers deelden over de kwaliteit van de noise-cancelling, is dat bij de Ultra’s wel anders. Bose haalde met de Buds II niet het niveau van Sony op de WF-1000XM4 en XM5. Nu komt het daar wel echt dicht bij in de buurt. Er is wel merkbaar ruis als er even geen muziek speelt, dat verrast een beetje. Bij audioboeken of klassieke muziek met veel dynamiek kan dat licht irriterend zijn. Het is wel heel wat subtieler dan bij de Buds II.

Over de effectiviteit van de noise-cancelling kan er absoluut niet geklaagd worden. Het filtert zowel bij onze synthetische videotest als in real-life-omstandigheden heel veel lawaai weg. Bose presteert hiermee in de topklasse, op hetzelfde niveau als Sony’s topmodellen. De vier microfoons per oor (wat één meer is dan bij veel concurrenten) lijken hier een grote rol te spelen. De NC-prestaties van de Earbuds waren soms zelfs beter dan bij de (over-ear) Ultra Headphones, wat tegen de stroom ingaat. Meestal zijn over-ears hoofdtelefoons beter in ruisonderdrukking dan in-ears.

Ook op het vlak van geluidskwaliteit zet Bose stappen. Het merk staat bekend voor een uitgesproken (en vaak bekritiseerde) tuning, maar neigt de laatste tijd toch naar een evenwichtigere sound. Vooruitgang is er op vlak van de bassen, die nu met meer controle worden neergezet. Dat doet met name elektronische muziek en filmgeluid indrukwekkender klinken, al duiken de QuietComfort Ultra’s niet enorm laag. Middentonen blijven een prioriteit voor het merk. Daardoor komen stemmen en instrumenten als piano’s en trompetten net wat meer uit de mix. Het is bewust een andere klank dan Sony, JBL of Apple.

Geslaagde ruimtelijke audio

De Ultra-oortjes pakken trouwens uit met Immersieve audio (Boses versies van spatial audio). Spatial audio wordt sterk gehypet bij duurdere oortjes, maar het is niet altijd zo geslaagd. Al te vaak voegt het kunstmatigheid toe, wat vooral bij muziek geen meerwaarde is. De Bose-versie is echter wel goed, zowel bij muziek als bij films en games. Zelfs de piano bij ‘You Know Me!’ van The Smile bleef met deze functie (relatief) natuurlijk klinken, terwijl het geheel van de muziek wel grootser klonk.

Bose QuietComfort Ultra EarBuds naast Apple AirPods Pro 2

De sleutel tot de beste ervaring is de functie even via de app kalibreren. Dat is vooral belangrijk bij films en games, liefst op een groter tabletscherm. In tegenstelling tot de AirPods Pro weten de Ultra’s namelijk niet waar het scherm zich bevindt. Je kunt trouwens kiezen uit een Statische en Dynamische versie van Immersieve Audio; bij het eerste blijft de geluidsbron op één plek als je jouw hoofd draait, bij het tweede beweegt het mee met jou. Dat maakt het gebruik van spatial audio terwijl je rondloopt heel wat aangenamer.

Conclusie 

De Bose QuietComfort Ultra Earbuds behoren tot de beste draadloze oordoppen met actieve ruisonderdrukking. Aan de goede prestaties hangt wel een hoofdprijs. Die investering zijn ze waard, vooral als je echt streeft naar een stille achtergrond terwijl je muziek luistert of een podcast meepikt. Ook de Immersieve audio is heel goed, mocht je dat goed vinden, en de ondersteuning voor aptX Lossless is baanbrekend. Aan de minzijde is de accuduur eerder gemiddeld en missen we een paar zaken die andere toprivalen bezitten, zoals draadloos laden van de case. Toch zijn dat zaken die vaak geen dealbreakers zullen zijn. Een foute keuze maak je niet als je voor deze Bose-oortjes gaat.

Uitstekend November 2023

Bose QuietComfort Ultra Earbuds

Bose QuietComfort Ultra EarBuds in een oogopslag
Kleuren Wit, Zwart
Afmetingen
&
Gewicht
Oordopjes:
1,72 x 3,05 x 2,25 cm, 6,24 g

Oplaadcase: 
5,94 x 6,63 x 2,67 cm, 59,8 g
Accu Speelduur: tot 6 uur (24 uur met case)
Oplaadtijd oordopjes: 1 uur
Oplaadtijd case: 3 uur
Snelladen: 20 minuten voor 2 uur spelen
ANC Ja, met transparantiemodus
4 microfoons per oortje
Verbinding Bluetooth 5.3
Codecs: AAC, SBC, AptX Adaptive, Lossless
Bijzonderheden Immersive Audio
CustomTune
Adviesprijs € 349
Koop

Coolblue

MediaMarkt