Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

SteelSeries Arctis GameBuds: om te gamen in de trein

SteelSeries Arctis GameBuds mini review: gaming oortjes voor in de trein

Gaming-headsets leven doorgaans in een ander universum dan draadloze hoofdtelefoons waarmee onderweg muziek wordt beluisterd. Andere doelgroepen en andere gebruiksscenario’s, weet je wel. Hetzelfde gaat iets minder op voor draadloze oordoppen die mikken op gamers, zoals deze SteelSeries Arctis GameBuds aantonen.

Lees ook onze uitgebreide review van de SteelSeries Arctis GameBuds

Ze hebben veel functies voor gamers, maar door hun compacte formaat en noise-cancelling kun je ze ook op de tram of trein gebruiken. Aan 169 euro kosten ze bovendien niet meer dan een reguliere TWS uit de middenklasse. Er zijn twee versies van de Arctis GameBuds beschikbaar: voor de PlayStation (beschikbaar in wit en zwart) of voor de Xbox. Beide kun je daarnaast gebruiken met je pc, en natuurlijk met smartphones, tablets en andere Bluetooth-apparaten.

SteelSeries Arctis GameBuds: speciaal voor gamers

Om meer te weten over de gamingfeatures, verwijzen we je naar de uitgebreide review van de Arctis GameBuds die eerder verscheen. Belangrijk om sowieso te weten is dat deze oortjes dual-mode zijn. Via Bluetooth verbind je met je smartphone, terwijl een meegeleverde USB-adapter een tweede 2,4-GHz verbinding met een console of pc mogelijk maakt. De adapter is heel klein en als je hem niet gebruikt kan het mee in de laaddoos.

SteelSeries Arctis GameBuds

Zo’n dual-mode-aanpak kom je wel vaker tegen bij gaming-headsets, onder meer omdat je niet zomaar met Bluetooth een verbinding kunt maken met een PlayStation 4 of 5. Bovendien heeft de tweede connectie veel minder last van lag. Dat is natuurlijk heel belangrijk voor gamers. Daarnaast vind je in de mobiele app ook meer dan 180 geluidspresets, de meeste daarvan afgestemd op specifieke games.

Draagcomfort van de SteelSeries Arctis GameBuds: goed voor uren gebruik

Hun lage gewicht en vorm maakt dat je deze klein oortjes lang kunt dragen. Aangezien een gamesessie uren aan een stuk kan duren, moet dat ook.

Het is een eigenschap die ook wel goed uitkomt voor wie oortjes heel de dag op kantoor wil dragen. Hun design is relatief subtiel, maar de SteelSeries-logo op de toestellen en de laadcase verraadt wel hun gaming-wortels. Best groot mag je die laadcase wel noemen, wat wellicht komt door die extra USB-adapter. De case kun je draadloos laden.

Fysieke knoppen zijn effectief

De Arctis GameBuds zijn geen losse buds, maar driehoekige apparaten die eindigen in een dopje. Als je het gepaste dopje monteert (S-M-L-formaat meegeleverd), dan kun je rekenen op een heel stabiele pasvorm. Het uiteinde van elk toestel is een fysieke knop die je een of meerdere keren moet drukken om een functie te gebruiken. Niet mijn favoriete manier om een TWS te bedienen, want door al dat drukken kan een toestel weer losser komen te zitten. Bij de SteelSeries-oortjes gaat het nog wel omdat de knoppen gevoelig zijn.

SteelSeries Arctis GameBuds

Zo klinken de SteelSeries Arctis GameBuds: rijk aan detail én tunebaar

De Arctis GameBuds bieden een gedetailleerde geluidsweergave, wat bijdraagt aan een ruimtelijke ervaring. Dat doen deze oortjes goed, wat zich vertaalt in een luisterervaring die iets meer uit je hoofd treedt. Occassioneel kwam een nummer net iets te fel binnen, bijvoorbeeld bij het ijle (dat aspect zat wél goed) ‘Lipstick on the Glass’ van Wolf Alice. Gelukkig is via de EQ-presets makkelijk om de geluidservaring te optimaliseren. Dit is vooral handig bij racegames met schrille motoren of bij het luisteren naar muziek waarbij een diepere bas gewenst is.

Voor muziek zijn de Arctis GameBuds soms net een tikje agressief – naargelang je smaak – maar bij games en ook films ervaar je wel een mooie geluidsbubbel rond je hoofd. De beklemmende, opgesloten sfeer van het tweede seizoen van ‘Silo’ op Apple TV overbrengen doen ze excellent, daar zijn die gaming-invloeden duidelijk ook een plus.

Weg lawaai, hallo ruis

Bij het inschakelen van de ruisonderdrukking is er een merkbare ruis hoorbaar, zelfs wanneer er geen audio wordt afgespeeld. Kijken je een film of ben je aan het gamen, dan is het minder merkbaar, tenzij in heel stille passages. Met sidetone op High hoor je je eigen stem beter, maar wel met meer ruis. In de Transparency-modus hoor je omgevingsgeluid, zodat je verbonden blijft met je omgeving, maar ook hier is er best wat ruis. We zouden het niet per se een probleem noemen. Maar als je heel gevoelig bent voor afleidende geluiden, kan het misschien wel op je zenuwen werken.

De ruisonderdrukking zelf is effectief in het elimineren van omgevingsgeluiden, maar laat nog wel wat midden en hoge frequenties door. Het is geschikt voor gebruik thuis (bijvoorbeeld bij het gamen) en in het openbaar vervoer, maar is minder effectief in lawaaierige omgevingen zoals vliegtuigen. De spraakkwaliteit (via Bluetooth) is goed in stille omgevingen, maar neemt snel af in lawaaierige omgevingen of als er wind is. Het lijkt wel alsof een overijverige algoritme te fel ingrijpt.

Conclusie

Het interessants zijn de Arctis GameBuds voor gamers die ook buitenshuis via draadloze oortjes willen luisteren. Voor zo’n dubbelleven zijn ze prima geschikt. Tijdens het gamen krijg je een goede onderdompeling in het spelgeluid, zonder dat je meteen een accurate surroundervaring krijgt. Op een PS5 werken ze wel goed samen met Tempest 3D, om die omhulling nog beter te krijgen. De Steelseries-oortjes leggen vooral veel detail bloot en plaatsen effecten goed in de ruimte. Wil je enkel een stel oortjes om onderweg muziek te beluisteren? Dan ben je wellicht beter af met een model puur voor muziek.

Lees ook onze uitgebreide review van de SteelSeries Arctis GameBuds

Aanrader December 2024

SteelSeries Arctis GameBuds

SteelSeries Arctis GameBuds in een oogopslag
Gewicht Buds: 5,3 g
Case: 48,7 g
Audio 20-20.000 Hz frequentiebereik
360-graden audio (Tempest 3D, Sonar Spatial)
4 microfoons
ANC Ja, 3 modi
transparantiemodus
Accu 10 uur speeltijd (dual-mode, ANC uit, 100% volume)
40 uur speeltijd (incl. case)
Snelladen: 15 min. voor 3 uur speeltijd
Draadloos laden
0-100%: 90 min.
Verbinding Bluetooth 5.3 (codec: SBC)
2,4 GHz
Bijzonderheden Draagdetectie
Simultaan gebruik 2,4 GHz USB en Bluetooth
Equalizer
Werkt met Windows en macOS PC, PlayStation 4/5, Switch, smartphones, tablets
Adviesprijs € 169,99
Koop bij

Amazon.nl

Bol.com

Coolblue

MediaMarkt