Yamaha TW-E7B: excellente geluidskwaliteit

De Yamaha TW-E7B zien er heel wat anders uit dan een doorsnee draadloze in-ear hoofdtelefoon. Het zijn geen oortjes met staafjes die uit de oren bengelen. Ook zijn het geen discrete koffiebonen die zich in je oorschelp nestelen. Qua design zitten ze wel dichter bij dat laatste. Toch zijn ze anders. De toestellen zijn grote, dikkere cirkels die meer uit je oor steken. Dat komt doordat de buis waarop je de oordop of tip bevestigt vrij lang is. Die buis is trouwens niet recht, maar gekanteld.
Interessant, maar wat betekent dat nu in het gebruik? Vooral dat je even moet wennen aan hoe je de oortjes insteekt. De exacte manier hangt af van de vorm van je oorkanaal. Grofweg gesteld steek je ze in met de kleinere cirkel op de behuizing vooruit gericht. Daarna draai je de toestellen een kwartje naar beneden. De kleine cirkel staat dan op een positie van vier-vijf uur. Althans: bij ons. Zoals Yamaha zelf opmerkt in een goede explainer-video is de hoek bij iedereen anders.
Moeilijkere pasvorm van de Yamaha TW-E7B
De meegeleverde tips zijn van een zacht siliconenrubber. Die zorgen voor een goede afdichting. Schuimdoppen lijken ons minder handig met dit design. Yamaha levert trouwens naast de gebruikelijke drie paar tips in small-medium-large formaat, ook een XS- én XL-versie mee.
Het is altijd belangrijk om per oor de juiste dop te zoeken; dit kan aan elke kant anders zijn. Bij de TW-E7B’s is het echter cruciaal om de juiste pasvorm te kiezen. Omdat het zwaartepunt buiten je oorschelp ligt, vallen ze anders heel snel uit je oor. Kies je de juiste dop en breng je de toestellen juist aan? Dan is de stabiliteit goed. Het is echt wel een ding: het duurde toch even voor we deze oortjes gewoon waren en ze zonder nadenken juist instaken.
De Yamaha-toestellen worden zeker niet als sportoortjes verkocht. Toch hebben ze een IPX5-label, wat een zekere bescherming tegen water en zweet inhoudt. Of ze lang in je oren blijven als je een heftige workout doet… Wellicht niet. Qua batterijleven doen ze het goed: zes uur met noise-cancelling. De grotere meegeleverde case kan de TW-E7B daarna nog twee keer opladen. Op tien minuten tijd kun je voldoende laden om weer uur langer te luisteren.
Yamaha app: Headphone Control - met gehoorbescherming
De Headphone Control-app die bij de TW-E7B hoort, toont heel wat meer opties dan bij de goedkopere E3- en E5-modellen. Toch is het vergeleken met de functieobsessie van Sony en Samsung een sober aanbod. Dat hoeft geen nadeel te zijn. Yamaha zet immers in op technologie die automatisch functioneert. Buiten de equalizer, die je kunt gebruiken om het klankkarakter van de TW-E7B’s te tweaken, kun je bij alle andere functies gewoon kiezen tussen uit aan of uit. Dus als je oortjes zoekt die geen nadenkwerk vereisen, zit je hier goed.
Yamaha biedt twee functies die unieker zijn: Listening Care en Listening Optimizer. Het eerste is een variant op een loudness-functie, die ervoor zorgt dat bij lagere volumes de klank wordt aangepast om vol te blijven klinken. Je mist dus niet bassen wanneer je de muziek niet hard zet. Dat is zorgen voor je oren.
Vandaar Listening Care, in de woorden van Yamaha, waarmee je minder geneigd bent om het volume open te draaien. Heel wat mensen hebben immers die neiging als ze indruk krijgen dat de bassen te stil zijn. Ze zetten de muziek dan luider, waardoor hogere tonen ongezond luid worden. Het is allemaal geen rocket science allemaal, maar wel effectief. Aangezien het WHO weldegelijk ongerust is over te lang en te lang luisteren met hoofdtelefoons, is het wel wijs om Listening Care in te schakelen.
En Listening Optimizer? Dat is een functie die de pasvorm analyseert om te zorgen dat je altijd een vol geluid aangeleverd krijgt. Bij lossere passende oortjes verlies je immers snel bassen. Zoiets zagen we ook bij andere oortjes en is handig. Aangezien de TW-E7B bij een lossere pasvorm snel uitvallen, ga je toch snel automatisch pasvorm zo aansluitend mogelijk maken.
Yamaha TW-E7B: audiofiele oortjes met handige bediening
Onze indruk: deze oortjes zijn in de eerste plaats bedoeld om muziek natuurlijk en authentiek aan te bieden. Audiofiel, zou je kunnen stellen. Zelfs met Listening Care en Optimizer ingeschakeld brengen ze muziekstukken met veel dynamiek en openheid. Meer dan doorsnee draadloze oortjes, durven we te stellen. De Berliner Philharmoniker-versie van ‘The Imperial March’ . De verfijning en aandacht voor het midden laat ook de klezmerwerken van Sirba Orchestra, met hoog spelende, jankende violen, heel mooi klinken.
Ook als je de klassieke muziekhoek verlaat, blijven ze prima presteren. Niets mis met de stevige beatlaag onder ‘replay!’ van Kimbra bijvoorbeeld, al ligt daar net niet de focus op. Bij de metal van Lord Mountain op ‘The Oath’ merken we wel dat Listening Care het rauwere kantje van de gitaren afzwakt. Niet op een manier dat het slecht klinkt – integendeel, wellicht is dit ontspannender. Een beetje spelen met de subtielere equalizer gaf het geheel wat meer impact en agressie. Kortom, op dit vlak scoren de TW-E7B’s goed.
Tijdens het testen vinden we bediening met de kleine knopjes aan de zijkant vinden we heel prettig. Ze steken uit en zijn perfect gelokaliseerd. Bij touchknoppen moet je soms goed mikken of harder drukken. Dat kan de goede pasvorm weer verknoeien. Hier ben je het snel gewoon om het toestel met duim en wijsvinger vast te nemen en ‘klik’ het knopje drukken.
Redelijke ruisonderdrukking van de Yamaha TW-E7B
De noise-cancelling van de TW-E7B’s is redelijk effectief. Het concentreert zich heel sterk op de vermoeide lage frequenties bij onze testvideo. Er blijft nog wel wat van de rolgeluiden van de trein te merken. Als er muziek speelt of het geluid van een film is dat wel acceptabel. Thuiswerkers en ook OV-pendelaars zullen niet klagen. Op een vliegtuig kan het misschien net niet effectief genoeg zijn.
Wat de Yamaha’s heel goed doen, is een egale noise-cancelling bieden. Je hoofd draaien doet weinig aan de onderdrukking en van wind hebben ze in onze tests heel weinig last. De tonaliteit van muziek wordt heel beperkt aangetast.
Conclusie
De Yamaha TW-E7B mag je een buitenbeentje onder de draadloze oordoppen noemen. Ze zijn wat lastiger te dragen, zeker als je ze net hebt en nog moet wennen. Ook steken ze prominenter uit je oren. De noise-cancelling is degelijk, al verwachten we toch iets meer op dit prijspunt.
Waar ze excelleren is in geluidskwaliteit. Ze zijn dynamisch, groots en met een tuning die even goed past bij klassiek als bij pop. Als je net een tikje dofheid merkt bij de gitaren, dan los je dat ook snel op via de app. Het belang van iets als Listening Care mag ook niet onderschat worden. Kortom, als je bereid bent de uitdaging van de pasvorm aan te gaan, kan je er veel voor terugkrijgen.
Yamaha TW-E7B in een oogopslag | |
Kleuren | Dark Blue, Beige, Black, White |
Gewicht | 7,3 g (per bud) |
Audio | Drivers: 10 mm 20 - 20.000 Hz |
ANC | Ja, met Ambient Sound modus |
Verbinding | Bluetooth 5.2 Codecs: SBC, AAC, aptX adaptive |
Waterdicht | IPX5 spatwaterdicht |
Accu | 6 uur weergave 22 uur incl. oplaadcase 2 uur laadtijd (oortjes) 3 uur laadtijd (case) 10 min. laden voor 1 uur spelen |
Adviesprijs | € 249 |
Koop bij |