Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Xiaomi & Redmi

Redmi Buds 4 Pro

Redmi Buds 4 Pro review

Duur zijn de Redmi Buds 4 Pro’s niet. Toch bieden deze Chinese oordopjes noise-cancelling en ondersteuning voor een betere Bluetooth-codec. LDAC dan, maar niet een aptX variant. AAC is er dan weer voor iPhone-bezitters. De fabrikant pakt in z’n marketing bovendien uit met een geweldige autonomie van 9 uur. Xiaomi onthult alleen in de kleine lettertjes dat dit zonder ANC is én met AAC-streaming. Met ruisonderdrukking en met gebruik van LDAC zit het op naar onze schatting eerder op 6,5 tot 7 uur. Dat mag nog altijd prima genoemd worden. De case is goed voor een ruime vier laadbeurten, en er is een snellaadfunctie. In vijf minuten tank je twee uur luisteren bij. Zonder NC ingeschakeld, uiteraard. Die marketeers toch!

Redmi Buds 4 Pro in de laadcase

Bediening van de Redmi Buds 4 Pro: tik op de stokjes

De ontwerper van de Redmi Buds 4 Pro is naar dezelfde school geweest als die van Apples AirPods Pro. Het zijn dus compacte dingen die met dopjes in je oorkanaal passen, met een vrij lang stokje dat uit je oor bengelt. Op dit stokje tik je om de buds te bedienen. Wat er dan gebeurt, kun je zelf instellen in de bijhorende app. Je kiest beter voor niet al te veel functies, want dan gaat het snel fout. We hadden bijvoorbeeld twee keer tikken om te pauzeren en drie keer tikken om het volume te verhogen. Toen we een podcast iets luider wilden horen, was een van de drie tikjes net te zacht. Gevolg: we sprongen naar de volgende aflevering.

De oordopjes zitten stabiel in ons oor. Je kunt er echt mee rondlopen zonder dat ze loskomen. De Redmi Buds 4 Pro zien er best elegant uit, met (bij de witte uitvoering) een metaalkleurige strook op de stokjes. Bij de zwarte editie heb je dat contrast niet. De case is uitgevoerd in een glanzend plastic. In onze ervaring ziet dit weinig krasbestendige materiaal er na enkele weken al veel minder net uit. Niet in je jaszak bij de autosleutels stoppen, dat is ons advies.

Geen app voor iOS

Er is helaas geen app beschikbaar voor iPhones of iPads. Dat heb je wel vaker bij draadloze oortjes van Chinese smartphonemerken. Ze zien deze immers vooral als een accessoire voor de eigen Android-telefoons. Je kunt de oortjes uiteraard wel met een Apple-toestel gebruiken, maar je mist dan een aantal instellingen en firmware-updates.

Nog een verzuchting: je kunt de oortjes niet zomaar updaten, je moet een Xiaomi-account aanmaken. De Android-app is verder wel prima te gebruiken. Alles wordt helder gepresenteerd, tot je dieper in de instellingen duikt en je opeens Chinese tekens gepresenteerd krijgt. In de app vind je de noise-cancellingopties en de twee transparantie-modi.

Te veel opties voor ruisonderdrukking

Waarom echter zelf de ruisonderdrukking instellen? Schakel gewoon adaptieve ruisonderdrukking in, dat werkt echter prima. Apart is dat je twee transparantiestanden krijgt, waarbij één vooral stemmen doorlaat. Dat werkt uitstekend, al ga je nog altijd amper iemand verstaan als tegelijkertijd je muziek blijft spelen. We vragen ons af waarom je dan nog de andere transparantie-modus zou gebruiken. Het doet alleszins muziek wat scheller en feller klinken, echt aangenaam is het niet om het zomaar doorlopend ingeschakeld te laten.

De ruisonderdrukking produceert zelf wat ruis, wat je merkt bij stillere muziek of sfeervolle video’s. Dit komt wel vaker voor en is niet zo erg. Bij onze testvideo van een treinrit toont de noise-cancelling zich zeer efficiënt – het is een heel goed resultaat op dit prijspunt. Er rest nog wat geruis over en je hoort nog zacht wat rolgeluid, maar zodra je muziek begint te spelen verdwijnt het naar de achtergrond. Prima voor onderweg, denken we dan. Op een winderige dag ervaar je wat extra lawaai, maar de Xiaomi’s hebben er toch niet al te veel last van. Ook bij het bellen niet zo’n probleem, maar onze stem klinkt voor een gesprekpartner wat dun en artificieel.

Redmi Buds 4 Pro

Geluidskwaliteit: imposante techniek leidt niet tot per se beter resultaat

Intern bevat elk oortje twee luidsprekers. Dat komt bij duurdere bekabelde in-ears wel vaker voor (en zelfs tot 18 speakers per toestel!), maar bij een TWS is een multidriver-design toch uitzonderlijk. Xiaomi gebruikt bovendien een dubbele dynamische driver, niet de conventionelere driver plus armature-driver.

Technisch heel boeiend allemaal, maar net als luidsprekergrootte niet per se een garantie voor een betere geluidskwaliteit. Ook hier krijg je niet meteen iets dat boven andere TWS’en uittorent. De Redmi Buds 4 Pro bieden met een S21 Ultra en via Qobuz wel een degelijke geluidskwaliteit, met een tikje meer treble dat een indruk van detail geeft – maar soms ook vermoeiend is. Bij gitaarmuziek hadden we dat vooral. De baservaring is bijna fysiek in de oren, zeker bij tracks als ‘World Turns’ van Rival Consoles. Deze wordt met een vette, meespelende beat opgediend. En je kunt het nog via de app aandikken via de Geluidseffecten-stand.

Redmi Buds 4 Pro: verstandige keuze

Als je zijn prijspunt in acht neemt, kun je niet anders dan de Xiaomi Redmi Buds 4 Pro een verstandige keuze noemen. Er zijn wel wat schoonheidsfoutjes en iPhone-gebruikers kijken best elders, maar de noise-cancelling is bovengemiddeld goed.

Redmi Buds 4 Pro in een oogopslag
Kleuren Moon White, Midnight Black
Gewicht 46 g (case en buds)
Audio Drivers: 
1x 10 mm, 1x 6 mm (per bud)

Hi-Res Audio Wireless, 96kHz/24-bit
ANC Tot 43 dB

Adaptieve ANC (3 modi: Light, Balanced, Deep, plus Adaptive)
Met Transparency modi Regular en Voice
Verbinding Bluetooth 5.3
Multipoint BT ondersteund
Codecs: SBC, AAC, LDAC
Waterdicht IP54 stof- en spatwaterdicht
Accu 9 uur weergave
36 uur incl. oplaadcase
5 min. laden voor 2 uur spelen
Adviesprijs € 99,95