Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

KEF

KEF Mu3

KEF Mu3 review: authentieke HiFi

De KEF Mu3 is niet de eerste volledig draadloze hoofdtelefoon van een hifi-merk. Wel is het een opmerkelijk product, omdat het een beter geluid én apart design heeft, zonder een overdreven prijskaartje. Goedkope luxe, kan dat?

KEF is een van de grootste namen in de audiowereld. Het Britse merk (zij het eigendom van de Chinese batterijgigant GP)heeft een solide reputatie op vlak van audiotechnologie én design. Het weet als één van de weinigen industrieel design te verenigen met baanbrekend akoestisch onderzoek. Dat huwelijk zien we bij de KEF Mu3 ook terugkeren. Deze toestellen zijn getekend door de designer Ross Lovegrove, terwijl ze op technisch vlak voorzien zijn van actieve noise-cancelling. Qua accuduur breken ze records: 9 uur met ruisonderdrukking ingeschakeld.

Zeer goede balans

Zo nuchtere als de ingenieurs van KEF zijn (het zijn bekende figuren in de audiowereld), zo zweverig is de marketingafdeling van het merk. Maar zelfs als we termen als ‘sculpturaal’ en ‘visionair’ parkeren, moeten we toegeven dat de Mu3 draadloze oordoppen er wel onderscheidend uitzien.

Om met de oplaadcase te beginnen: die is vrij groot, ovaal van vorm en met een grote inkeping bovenaan. Klik je deze open, dan word je begroet door de handtekening van designer Lovegrove. De oortjes zelf zijn minder uitgesproken van vorm, al zijn deze koffiebonen boller dan de meeste draadloze oordopjes. Ook hier zien we een kleine inkeping aan de buitenkant. Deze is wél functioneel: het leidt je vinger naar een naadloos aangebrachte knop.

KEF Mu3

De dopjes ogen zwaar, maar zijn eigenlijk best licht (5,8 gram). Hoewel ze enkel op hun plaats blijven dankzij het dopje, dat in je oorkanaal past, zitten ze consistent goed. KEF levert naast de drie gebruikelijke S-M-L siliconen dopjes ook een ondiepe variant, die sommigen comfortabeler zullen vinden.

Geen app

De nuchtere aanpak zien we terug in de functies. Noise-cancelling is er wel, net als een Aware-modus. Dit is een transparantiestand, waarmee je je veiliger in een drukke omgeving kunt bewegen. Een bijhorende app is er echter niet. Dat is bij draadloze oortjes toch wel uitzonderlijk. Het koppelen met je smartphone verloopt gewoon via de Bluetooth-instellingen van je telefoon of iPhone. Bedienen doe je met de knop op elk oortje. Simpel en to the point, dat is waar KEF op mikt. Mensen die niet houden van complexe apps of veel gedoe zullen het op prijs stellen.

KEF Mu3 draadloze oordopjes bediening

Het ontbreken van een app betekent wel, dat je niets kunt instellen. Geen aanpasbare ruisonderdrukking, geen equalizer, geen firmware-updates. Maar opnieuw: ook geen gedoe. Het is wat je verkiest. In deze prijsklasse hadden we wel graag gezien dat je de case draadloos kon opladen. Dat kan echter niet, alleen via usb-c kan je hem voltanken. Pleister op de wonde: vijf minuten laden volstaat om weer een uur te kunnen luisteren.

Geen bijzonder effectieve noise-cancelling...

De noise-cancelling van de Mu3 ervaren we eerder als gemiddeld dan buitengewoon. Zeker vergeleken met de beste draadloze oortjes, zoals de Apple AirPods Pro 2 en de Samsung Buds 2 Pro. Bij onze testvideo van een treindrit door een sneeuwstorm is het lage geluid, dat het meest vermoeit, grotendeels geëlimineerd. Er blijft wel nog wat over qua turbulentie en rolgeluiden.

KEF Mu3

Baden in stilte doe je niet, met name stemmen blijven goed hoorbaar. De Aware-modus is trouwens goed, maar we hadden hem zelden nodig. De Mu3 lijkt ons daarom eerder voor thuiswerkers en voor gebruik op kantoor. In het vliegtuig zal je nog vrij veel lawaai horen.

...maar wel een natuurlijke en evenwichtige sound

Waar de Mu3 echt op scoren is qua geluidskwaliteit. Het zijn echte KEF’s, die inzetten op een neutrale, evenwichtige weergave. Als je komt van baszware oortjes, klinken ze daardoor eerst misschien wat dun. Toch is dit eigenlijk correcter en aangenamer om naar te luisteren.

Zonder dat de KEF’s scherp klinken, horen we zo alle nuances van het sitarspel van Anoushka Shankar op het mooie ‘Between Us…Live’-album. Het is heel aangenaam en ontspannen luisteren, ook naar meer urban muziek, zoals de rap op ‘Kings & Queens’ van DJ Shadow & Run the Jewels. Ook hier weer die gebalanceerde aanpak, waarbij bassen niet overweldigen, maar wel dieper duiken en best wel wat detail vertonen.

Conclusie

De KEF Mu3 biedt niet het laatste woord op vlak van noise-cancelling, maar levert wel een authentiek hifi-geluid dat muziek natuurlijk presenteert. De accuduur is bovendien bijzonder goed. Dat er geen app is en mede daardoor geen extra functionaliteit, zal mensen die zorgeloos willen luisteren aanspreken. En het design van Lovegrove mag er zijn.

De adviesprijs is vergelijkbaar met die van de luxere oortjes in de markt, zoals de Sony WF-1000XM4 en de Samsung Galaxy Buds 2 Pro. Vergeleken daarmee blijven ze achter op functionaliteit, maar kunnen ze zich prima meten qua geluidskwaliteit. 

Aanrader December 2022

KEF Mu3

KEF Mu3 in een oogopslag
Audio eigenschappen 8,2 mm driver
5mW max. uitgangsvermogen
20-20.000 Hz frequentiebereik
104 dB/1mW @ 1kHz gevoeligheid
16 Ohm impedantie
Afmetingen
&
Gewicht
Oordopjes:
2,45 x 1,75 x 2,63 mm, 5,8 g

Oplaadcase:
3,55 x 6,2 x 5,2 cm, 46,8 g
Kleuren Zwart, grijs
Waterdicht IPx5 spatwaterbestendig
Accu Afspelen: tot 9 uur

I.c.m. oplaadcase:
Afspelen tot 24 uur

5 minuten laden voor 1 uur afspelen

55 mAh (oordopjes)
500 mAh (oplaadcase)

Draadloos Bluetooth 5.0
Codecs: AAC, SBC
ANC ANC, Ambient-modus
Adviesprijs € 229