Huawei
Spring direct naar: FreeClip, FreeBuds 5i, FreeBuds Pro 2
Huawei FreeClip review: sieraad aan je oor
Zijn het draadloze oordoppen of sieraden? Bij de FreeClip van Huawei is die vraag echt op z’n plaats. De meeste draadloze oordoppen lijken op elkaar, maar dat is zeker niet het geval bij deze oortjes met losse pasvorm.
Wel meer draadloze oordoppen komen met een instructievideo om uit te leggen hoe je de toestellen precies in je oren plaatst. Meestal negeren we dat, want zo moeilijk is het nu ook weer niet om zoiets te pluizen. ‘Meestal’, dus. Als je de case van de FreeClip opent, is je eerste reactie wellicht: “Hoe draag je dit?”. Hadden wij ook, dus voor een keer keken we aandachtig naar de uitleg die Huawei je biedt. We durven te wedden dat de meeste mensen die ze kopen dat ook zullen doen.
Op het vlak van accuduur pronkt de FreeClip met 8 uur, wat prima is. Deze 199-euro kostende oortjes komen natuurlijk zonder ruisonderdrukking, waardoor de accu sowieso minder belast wordt. De afwezigheid van noise-cancelling past bij het concept, dat toch afwijkt van klassieke draadloze oordoppen die mikken op mensen die forenzen of het storend lawaai op kantoor willen inperken.
Een brug rond je oorlel
Niet dat deze oortjes echt zo complex zijn om in te steken, maar het is totaal anders dan wat je normaal tegenkomt. Elk toestel bestaat namelijk uit een kleine bol, die via een flexibele halve cirkel verbonden is met een tweede toestel met de vorm en grootte van koffieboon. Huawei noemt het C-bridge Design, de C verwijst naar die halve cirkel.
Het design zorgt ervoor dat de bol in je oorschelp ligt, terwijl de boon zich verstopt achter je oorlel. De halve cirkel – de clip, dus – loopt rond de rand van je oor, idealiter net boven je oorlel. Dat is even wennen, al is het zeker niet oncomfortabel. Integendeel, de clip knijpt helemaal niet hard en het geheel weegt heel weinig (5,6 gram). Je vergeet snel dat je ze draagt.
Dat komt ook door het akoestische design. De bol met het speakertje ligt immers lichtjes tegen de opening van je gehoorgang. Het sluit het echter niet af; er is ook geen dop die je in je gehoorgang moet persen. De FreeClip voelt daardoor heel vrij aan, terwijl je ook qua geluid in contact blijft met je omgeving.
Op dat vlak hoort de Huawei thuis in het rijtje waar de Sony LinkBuds of de JBL Soundgear Sense eveneens in zitten. Het design daarvan mag dan helemaal anders zijn, ze proberen net zoals de FreeClip audio af te spelen zonder je af te zonderen van je collega’s of medebewoners.
De Huawei FreeClip oortjes zoeken het zelf uit
De eerste keren dat we de oortjes instaken, was het wel wat sukkelen. Net zoals bij oordoppen met oorhaken of andere onconventionele ontwerpen wen je er wel aan. Een voordeel bij de FreeClips: er is geen links of rechts. De twee oortjes zijn identiek. Beide kan je aan elke kant insteken. Zolang de ‘Auto-switch’-optie in de app ingeschakeld is, zullen deze draadloze oordopjes zelf wel detecteren aan welke kant ze zitten.
Slim gedaan, en ook een teken dat het ongewone design meer dan een gimmick is. Er is over nagedacht. Op andere vlakken maakt Huawei conservatievere keuzes. De Bluetooth codec-ondersteuning is bijvoorbeeld beperkt tot SBC en AAC. We hadden hier eigenlijk ook L2HC verwacht, gegeven dat Huawei deze codec zelf mede in de wereld zette.
Voor thuis, maar ook sport
Gezien het open ontwerp zal duidelijk zijn dat dit oortjes zijn voor thuis of op het werk. Planes, trains and automobiles? Het open design én de afwezigheid van noise-cancelling maken onderweg luisteren vrijwel onmogelijk. Huawei zet ze niet in de markt als sportoortjes, maar we vonden ze op dit vlak wel het overwegen waard. Zo is er de IP54-rating, die een zekere zweetbestendigheid inhoudt. Maar ook de lichte pasvorm en dat je gewaar bent wat er rond je gebeurt zijn plussen in de sportschool of bij het joggen.
In alle situaties blijven de FreeClip-toestellen heel goed op hun plaats zitten. In elk geval bij ons. Huawei van zijn kant zegt dat ze voor hun C-bridge Design heel veel oren hebben bestudeerd. Dat ze goed zitten zou dus niet enkel aan onze oorlellen liggen.
Bij ons lag de bol met de driver aan elke kant wel wat verder van de ingang van de gehooringang. Misschien zijn die oorlellen toch wat groter dan de norm? Hoe dan ook, hierdoor hoorden we veel van de omgeving en was de basextensie echt wel beperkt. Lage tonen zijn immers de eerste om uit te doven als ze door lucht reizen. In de AI Life-app pakte de optie ‘Verheffen’ in de equalizer dat wel iets aan, maar echt diep laag kwam er nog altijd niet uit.
"Wat draag je?"
Een ding is zeker: hun design en pasvorm maken de FreeClips aandachttrekkers. Dat ze bovendien een nogal glossy afwerking hebben, versterkt de blitse uitstraling enkel nog meer. Net zoals de Denon PerL Pro’s zijn het toestellen die iemand anders misschien zal aanzien als een sieraad of body enhancement. Een gespreksonderwerp zijn ze zeker, hebben we tijdens het testen gemerkt.
De C-vormige clips rond je oren dubbelt ook als aanraakbediening. Door er (meermaals) op te tikken, kun je muziek pauzeren en springen in een playlist. Dat tikken kan niet overal op de clip. Enkel waar de boog verbindt met de bol in je oor heeft het nut. Dat moet je echt door hebben, anders zit je heel de tijd te tikken zonder resultaat.
Het helpt niet dat de touchcontrols soms sloom reageren. Meermaals moesten we een paar keer tikken voordat de muziek gepauzeerd werd, bijvoorbeeld. Hoewel je de controls deels kunt instellen via de app, is er geen manier om het volume te veranderen. Dat moet via de hardwareknoppen op je smartphone. Wel een plus: het werkt met handschoenen.
De bijhorende case is in dezelfde kleur (paars of zwart) en is niet zo groot. Je kunt hem draadloos opladen, dat vinden we altijd wel handig bij draadloze oortjes.
Op zoek naar de app
De FreeClips sukkelen met hetzelfde probleem als andere Huawei-producten: de app. Niet dat de app slecht is, je moet enkel aardig wat moeite doen om het te vinden. Huawei is nog altijd geen vriendjes met de Amerikaanse overheid, waardoor de AI Life-app niet aanwezig is in de app-winkels van Google. Bij een Android-toestel moet je de Android-app handmatig downloaden bij Huawei. Voor iOS vind je de app door te zoeken naar 'huawei ai life' in de App Store. Zonder app kan je geen instellingen aanpassen of de software updaten.
Uiteraard ga je bij die Android-telefoon of -tablet bij het downloaden en installeren van een APK-installatiebestand altijd een paar vensters zien verschijnen die deze handeling afraden. Handmatige app-installaties zijn immers een veelvoorkomende attack-vector voor malware. Je kunt natuurlijk wél de FreeClips gewoon gebruiken met zowel Apple- als Android-apparaten, en met andere Bluetooth-apparaten.
Voor deze test hebben we de FreeClip vooral gebruikt met een Motorola Edge 40 Pro, onze vast-telefoon die uitblinkt in Bluetooth-codec-ondersteuning. Het toeval wil dat we in een lade nog een MatePad Pro-tablet van Huawei hebben liggen. Zonder Play Store, maar wel met ingebakken ondersteuning voor Huawei-oortjes. Best handig, hier zie je de instellingen voor de FreeClips gewoon verschijnen als overlay bij de systeeminstellingen.
Helder en spraakzaam
Hoe zijn de FreeClip-oortjes nu in het gebruik? Even wennen dus qua dragen, maar als het over het over geluidskwaliteit gaat komen ze gedetailleerd en fris uit de hoek. De scherpere synth bij het begin van ‘Girl With No Face’ van Allie X heeft veel karakter, en als deze track na een paar seconden ruimtelijker wordt, krijgen we die shift heel goed mee. Omdat de bolletjes wat verder van de gehoorgang liggen, krijg je een gelijkaardig ruimtelijk effect als bij over-ears met schuin geplaatste drivers. De keerzijde van die verdere positie is dat bassen in de standaardmodus wat flauw zijn. De Verheffen-geluidmodus schenkt inderdaad meer body aan de tracks van Metronomy die langskomen bij het testen, maar een bonkende JBL-sound moet je hier niet verwachten. De vele nerveuze elektronische klanken bij pakweg ‘The End Of You Too’ komen dan wel heel aanstekelijk binnen.
De FreeClips legt dus wel hun sonische klemtonen. De oortjes presenteren bijvoorbeeld dialogen bij video en spraak als je belt heel helder (maar soms wat dun). Dat is heel overtuigend bij een intimistisch gesprek met Michelle Yeoh dat overgaat in Eric Satie’s Gnossienne op de piano bij de (helaas geannuleerde) Netflix-serie ‘The Brothers Sun’. Bij een actiescène even later krijg je echter een meer afstandelijk gevoel, wat weer met dat laag te maken heeft.
Bij het bellen presteren de FreeClip-oortjes goed. Van wind hebben ze matig last, omgevingslawaai filteren ze heel goed weg. Dat merkten we als we belden terwijl we een wandeling maakten in een drukke stadsomgeving voorbij een speelplein met joelende kinderen. Van al dat kabaal viel bij de gesprekspartner niets te merken. Als er rond je echt veel herrie is, zal je gesprekspartner je wellicht beter horen dan jij hem. Want dat open ontwerp blijft enkel in een stille omgeving echt bruikbaar.
Conclusie
De FreeClip is zonder twijfel een bijzondere draadloze hoofdtelefoon. Het in het oog springend design is een ding. Misschien té opvallend voor sommigen, maar op zich zitten ze wel heel comfortabel en stabiel. Ze zijn een aanrader als je er niet van houdt om dopjes in je oren te proppen. Of als je bij het muziek beluisteren of videomeeten toch nog iets van je omgeving wil horen. Kortom, je moet rekening houden met de beperkingen van het design. Kun je daarmee leven, dan ontdek je unieke oortjes die best wel goed klinken.
Huawei FreeClip
Huawei FreeClip in een oogopslag | |
KLeuren | Zwart, Paars |
Afmetingen & Gewicht |
Per dopje: 26,7 x 22 x 25,4 mm, 5,6 g Laadcase: 6 x 5,2 x 2,7 cm, 45,5 g |
Drivers | 10 mm dynamische driver 20 - 40.000 Hz frequentiebereik |
ANC | - |
Bediening | Touch |
Accu | 55 mAh (dopje) 510 mAh (case) 8 uur spelen, 36 uur met case Opladen (USB-C) 40 min. laden voor dopjes in case 60 min. laden voor case (zonder dopjes) Opladen (draadloos) 150 min. laden voor case zonder dopjes |
Verbinding | Bluetooth 5.2 (met Multipoint) Codecs: SBC / AAC / L2HC (alleen Huawei smartphones) |
Waterdicht | IP54 stof- en spatwaterdicht (alleen oortjes) |
Adviesprijs | € 199,99 |
Koop bij | Huawei |
Huawei FreeBuds 5i review
Met z’n smartphones valt Huawei minder op dan voorheen. Het Chinese merk bouwt echter ook verdienstelijke in-ears, waarvan deze goedkope FreeBuds 5i de nieuwste zijn.
De FreeBuds 5i zijn zeker niet de eerste true wireless-oordoppen van Huawei. We hebben inmiddels al een heel aantal FreeBuds-modellen getest. De laatste was de FreeBuds Pro 2, die dankzij een tuning door het Franse hifi-bedrijf Devialet bijzonder aardig klonken. De FreeBuds 5i zijn nieuwer en een stuk goedkoper. Op meerdere plaatsen zien we ze te koop staan voor amper 90 euro. Dat is niet veel voor een paar draadloze oortjes met noise-cancelling en enkele heel aantrekkelijke eigenschappen.
Met noise-cancelling ingeschakeld kun je zes uur luisteren bijvoorbeeld, wat een gemiddeld resultaat is. Er is echter een indrukwekkende laadfunctie die de oortjes in vijftien minuten voltankt, zodat je weer vier uur kunt luisteren (zonder ANC, dus pakweg 3 uur met). Dat is heel wat sneller dan de meeste goedkope rivalen – als die überhaupt over een snellaadfunctie beschikken.
Huawei heeft als merk altijd een audiofiel kantje gehad, bijvoorbeeld toen ze smartphones met een krachtigere hoofdtelefoonversterker leverden. Ook bij deze oortjes is er aandacht voor audio, al komt er dit keer geen hip Frans audiomerk aan te pas. De FreeBuds pakken wel uit met een codec-ondersteuning die inzet op betere audio. Naast AAC kun je rekenen op LDAC (maar niet op een populaire aptX-variant). Die LDAC-ondersteuning levert claims over hi-res afspelen op.
Chique case bij de Huawei Freebuds 5i
Met een gewicht van 4,9 gram per stuk zijn de FreeBuds 5i aangenaam licht. Het design combineert een dopje dat (lichtjes) in je oor past met een staaf die uit je oor bengelt. Het is dus een hybride vorm die iets minder discreet is. Door de sticks heb je wel meer bedieningsmogelijkheden. De pasvorm is in elk geval bij ons prima. De Huawei-oortjes kun je makkelijk insteken zodat ze blijven zitten. Uiteraard moet je daarvoor wel de juiste dopjes uitzoeken. Zoals gebruikelijk zijn er meerdere paren in verschillende groottes gestuurd.
De case is meestal niet de blikvanger bij draadloze oortjes, maar hier is dat wel echt anders. Onze – zoekt even in de documentatie – Isle Blue-versies zitten in een gespikkelde case die er echt fijn uitziet. Dat de oortjes zelf in een saaier glanzend lichtblauw zijn stelt bijna teleur! Nebula Black (ook met kleurspatjes) en een glanzend Ceramic White zijn je andere opties.
Waar is de app?
Dat Huawei een lastige verhouding heeft met de VS-overheid is inmiddels bekend. Dat heeft ook voor deze oortjes gevolgen. Net zoals bij eerdere recente modellen vinden we in de Play Store geen app om de Huawei FreeBuds 5i in te stellen. Omdat we weten hoe de situatie is, sporen we de app wel snel op. Dat zal voor anderen misschien net wat lastiger zijn, ook omdat de naam van die app – AI Life – niet direct doet denken aan de FreeBuds. Het is vergelijkbaar met de SmartThings-app van Samsung, een soort overkoepelde app voor alle mogelijke smartproducten van het merk die het eigen slimme OS draaien.
Enfin, niet zo relevant als je enkel naar muziek wil luisteren. AI Life kun je als APK-bestand downloaden bij Huawei of via Huawei’s eigen AppGallery-appwinkel. Welke van de twee je ook verkiest, je zal eerst een APK-bestand moeten downloaden en installeren. Aangezien je dat via de browser doet, zal Android dit niet zomaar toelaten. Je moet dit uitdrukkelijk goedkeuren. Op zich allemaal niet erg, als je weet wat je doet. Doe je deze oortjes cadeau aan een vriend of vriendin die minder technisch onderlegd is, dan is dit toch iets om rekening te houden. Sommige mensen aanleren dat ze buiten officiële app-winkels iets mogen installeren kan wel eens slecht uitdraaien als ze geconfronteerd worden met bepaalde phising-berichten.
Je kunt de FreeBuds 5i trouwens zonder app gebruiken, iets waar je sowieso vrede mee moet nemen als je een iPhone bezit. Zonder de app kun je natuurlijk bepaalde zaken niet aanpassen. Ook kan je dan de firmware niet updaten. Heel erg is dat allemaal niet.
Bassen blijven present bij de Huawei Freebuds 5i
Het mag wat pakkender en opwindend zijn bij de Huawei’s, zo kun je het wel stellen als we het hebben over de klank. Het is natuurlijk wat je gewoon bent. Eigenlijk zijn de FreeBuds 5i relatief evenwichtig afgesteld qua klank, met een betere balans tussen laag-midden-hoog dan vaak het geval is. De saxofoon bij de poprocknummers van The Weave kwam er lekker dik tussen, in plaats van naar de achtergrond geduwd te worden. Er is ook wel degelijk separatie tussen instrumentlijnen en zang.
De Huawei’s durven ook wel opzwepende beats die dieper duiken neer te zetten. Toch mist er een tikje impact. Ze presenteerden die Rodrigo y Gabriela-tracks wel snedig en gedetailleerd, maar de basgitaar die bijtreedt bij True Nature maakt niet de indruk die het zou moeten maken. Daardoor heb je misschien de neiging om het volume wat te hoog te zetten.
Wanneer je de Huawei FreeBuds 5i insteekt, checken de oortjes de pasvorm. Het idee is dat de toestellen merken als de oortjes wat losser in het oor zitten en wanneer nodig het laag boosten. Het zijn immers de bassen die snel afzwakken als er geen goede afsluiting is tussen het dopje en je oorkanaal. Deze functie is niet uniek, maar dat ondermijnt de waarde ervan niet. Steek je de oortjes argeloos snel in, dan krijg jetoch een degelijke geluidskwaliteit. Een hele verademing in vergelijking met bijvoorbeeld het gedraai met de JBL Live Flex.
Goede ruisonderdrukking, zeker voor deze prijs
De noise-cancelling op de FreeBuds 5i is niet adaptief. Via drie standen die je instelt in de AI Life-app kun je wel kiezen voor meer of minder ruisonderdrukking. Wij selecteerden meteen de Ultra-stand om daarna onze vaste testvideo te beleven. Dat leverde vergeleken met de vele draadloze oortjes die we hebben getest een acceptabel resultaat op. Het is zelfs wel als 'goed' te omschrijven, als je bedenkt dat ze vergelijkbaar zijn met de Jabra Elite 4 die we ongeveer gelijktijdig testten Zeker gezien het prijskaartje. De Huawei FreeBuds Pro 2 vonden we op dit vlak nog indrukwekkender. Daarbij is het goed te bedenken dat die ondertussen niet zo heel veel méér kosten.
Het belangrijkste is dat de Huawei-oortjes nagenoeg alle lage gerommel elimineren. Dat is het lawaai dat je het meest zal vermoeien tijdens een lange vlucht. Met de FreeBuds 5i kun je wel een vliegtuig of trein in, lijkt ons. Stemmen dempen deze draadloze oordopjes dan weer nauwelijks gedempt. In sommige situaties een voordeel, in andere een nadeel.
Conclusie
We zouden net iets enthousiaster zijn over de FreeBuds 5i als je de app niet via een omweg moest installeren. Ben je wijs en ervaren genoeg om daarmee om te gaan, dan ontdek je een paar oortjes die een verfijnde muziekervaring kunnen bieden. De noise-cancelling is allesbehalve slecht, al kun je op dit vlak beter vinden - zij het alleen door meer geld uit te geven. Voor 90 euro zijn de Huawei Freedbuds 5i gewoon prima.
Huawei FreeBuds 5i in een oogopslag | |
KLeuren | Nebula Black, Isle Blue, Ceramic White |
Afmetingen & Gewicht |
Per dopje: 30,9 x 21,7 x 23,9 mm, 4,9 g Laadcase: 4,8 x 6,2 x 2,7 cm, 33,9 g |
Drivers | 10 mm dynamische driver 20 - 40.000 Hz frequentiebereik |
ANC | Hybride ANC (42 dB) 3 ANC modi |
Bediening | Touch |
Accu | 55 mAh / dopje 410 mAh - laadcase 7,5 uur spelen (zonder ANC) 6 uur spelen (met ANC) Met case: 28 uur spelen (zonder ANC) 18,5 uur spelen (met ANC) Opladen (USB-C) 110 minutenladen voor laadcase 60 min. laden voor dopjes in case 15 min. laden voor 4 uur spelen |
Verbinding | Bluetooth 5.2 (met Multipoint) Codecs: LDAC / AAC / SBC |
Waterdicht | IP54 stof- en spatwaterdicht |
Adviesprijs | € 99,99 |
Huawei FreeBuds Pro 2 review
“Flashy”. Dat denken we toch als we de lichtpaarse metaalkleurige case van de FreeBuds Pro 2 uit de doos lichten. Die indruk verdwijnt niet wanneer we de eigenlijke oortjes met chroomfinish onder ogen zien. Meer introverte types zullen blij zijn te horen dat er ook subtielere kleuruitvoeringen van deze toestellen bestaan. Op de case prijken twee logo’s: die van Huawei en eentje van Devialet. Voor een hifi-liefhebber is die naam meteen herkenbaar. Devialet is een jonger Frans audiobedrijf, dat met de steun van veel durfkapitaal nieuwe audiodesigns op de markt brengt. Hun ultradunne high-end Expert-versterkers en de bolle Phantom-speakers zijn even baanbrekend als prijzig.
AI Life: wat extra werk
De FreeBuds beheer je met AI Life, een app van Huawei die je in de Play Store vindt, maar niet in de App Store. We installeren het op onze Samsung Galaxy S21 Ultra en ontvangen de boodschap dat we een app-update moeten installeren via een derde aanbieder. Dat levert wel wat gedoe op, aangezien je dan een app-installatie van buiten de Play Store moet goedkeuren. Daarna volgt nog een update, nu om de oortjes naar HarmonyOS (het overkoepelende OS van Huawei) over te zetten. Het is wel wat werk vooraleer we kunnen luisteren!
Draadloze oordopjes met zeer goede ruisonderdrukking
De noise-cancelling van Huawei is heel goed, dat hebben we al bij tests van eerdere oortjes gemerkt. Wat de FreeBuds Pro 2 minder goed aankunnen, is wind. Terwijl we buiten op een terras zitten en de windturbulentie toeneemt, begint de noise-cancelling zichzelf in- en uit te schakelen. Na een update presteren de oortjes op dit vlak aanzienlijk veel beter. Het geeft maar aan hoe ingrijpend een update kan zijn bij dit type producten. Bij het bellen rapporteert onze gesprekspartner een goede kwaliteit, maar heeft wind wel een grotere impact.
Uitschieter qua geluidskwaliteit
Via AI Life kun je verschillende zaken instellen. Zo zijn er drie niveaus van ruisonderdrukking en een ‘Dynamisch’ modus die zelf schakelt tussen het drietal. Ook interessant is dat je de smartphone kunt dwingen om de AAC-codec in te wisselen voor LDAC HD of L2HC. Als je telefoon dat ondersteunt tenminste, wat bij de S21 Ultra niet het geval is. Je vindt hier ook een viertal geluidsmodi (Huawei noemt ze “geluidseffecten”), waarbij de standaardmodus getuned is door Devialet. Je kunt ook een of meerdere eigen modi creëren via een equalizer met tien sliders. Zelf hadden we niet echt de neiging om te sleutelen aan de klank. De Devialet-tuning bevalt ons meteen prima, met een zuivere en diepe basgitaar bij Paolo Nutini’s ‘Radio’, die veel detail laat horen. Ook de techno van Moderat is spek voor de bek van deze Huawei’s. Op vlak van geluidskwaliteit is dit een uitschieter.
Huawei FreeBuds Pro 2 in een oogopslag | |
KLeuren | Silver Frost, Ceramic White, Silver Blue |
Afmetingen & Gewicht |
Per dopje: 29,1 x 21,8 x 23,7 mm, 6,1 g Laadcase: 6,8 x 2,5 x 4,8 cm, 52 g |
Drivers | 11 mm dynamische driver Planair diafragma driver Frequentiebereik: 14 Hz - 48 kHz |
ANC | Intelligente Dynamische ANC 2.0 (47 dB) 3 ANC modi |
Bediening | Touch |
Accu | 55 mAh / dopje 580 mAh - laadcase 6,5 uur spelen (zonder ANC) 4 uur spelen (met ANC) Met case: 30 uur spelen (zonder ANC) 18 uur spelen (met ANC) Opladen (USB-C en Qi 2W) 1 uur laden voor laadcase 40 min. laden voor dopjes in case |
Verbinding | Bluetooth 5.2 Codecs: LDAC / AAC / SBC |
Waterdicht | IP54 stof- en spatwaterdicht |
Adviesprijs | € 199,99 |