Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Audio-Technica

Audio-Technica ATH-TWX9

Audio-Technica ATH-TWX9 review: typisch Japans

Audio-Technica heeft draadloze hoofdtelefoons en in-ears die veel bieden voor weinig geld. Met de ATH-TWX9 neemt het Japanse merk het echter op tegen de beste TWS’en in de markt.

De Audio-Technica AHT-TWX9 is het hoogste draadloze in-ear-model van Audio-Technica, een roemrijke naam uit de Japanse audiowereld. Het merk is een van de grootste bouwers van cartridges voor platenspelers en heeft hoofdtelefoons die heel hoog aangeschreven staan. De ATH-M50x bijvoorbeeld is heel populair in studio’s en bij DJ’s. Audio-Technica draagt zijn Japanse roots graag uit, qua klanksignatuur en technologie, maar ook als het gaat om design.

Qua techniek biedt Audio-Technica in de ATH-TWX9 veel features, waaronder multipoint, adaptieve noise-cancelling en aptX Adaptive via Snapdragon Sound. Apt Lossless staat echter niet op het menu. De accuduur is minder indrukwekkend, met 6 uur bij ingeschakelde ruisonderdrukking. De case kun je wel draadloos opladen.

Drie maal vier paar doppen

De Japanse invloeden bespeuren we ook bij deze ATH-TWX9, te beginnen bij de verpakking. Je hebt meteen luxegevoel bij hoe het wordt gepresenteerd. In de kartonnen doos vinden we niet minder dan twaalf paar dopjes. Audio-Technica levert niet enkel doppen mee in drie maten (diameter), maar ook in vier lengtes per maat. Als je de tijd neemt om echt per oor de juiste lengte te zoeken, kun je met een heel goede pasvorm én geluid eindigen. Een slim idee.

 

De toestellen zelf zijn heel fijn, ze komen bijna delicaat over. Die indruk ontstaat vooral door het dunne staafje dat uit je oor hangt, verbonden aan een kleine cirkel die vasthangt aan een koffieboon-oortje. Ze hebben wel iets elegants. De zwarte uitvoering die wij ontvingen is Japans minimalistisch, maar er is ook een editie met koperen accenten, die er gaaf uitziet.

Schelpvormige case

Ook de designcase schreeuwt ‘Japan’. Net zoals bij de goedkopere ATH-TWX7 zitten deze oortjes in een doosje met een heel aparte schelpvorm. Het is afgewerkt in een soort kunststof dat zachter aanvoelt, maar wel al snel vuil toont.

Audio-Technica ATH-TWX9

Aan de binnenkant is vuilbestrijding echter juist een prioriteit. Wanneer je de oortjes in de case stopt en het deksel sluit, worden de dopjes met UV-licht bestraald. Dit zou een antibacteriële en -virale werking hebben.(Huiddeeltjes moet je echter nog altijd zelf verwijderen.) Ongewoon, al hebben we enkele jaren geleden een gelijkaardige functie gezien bij de Truetone TWS’en van LG. Heeft het een meerwaarde? Het zal wel meevallen met bacteriële infecties aan de oren, denken we dan, maar vraag het eens aan een arts.

360 Reality Audio op de Audio-Technica ATH-TWX9

Helemaal uniek is het niet, maar wel zeldzaam: ondersteuning voor 360 Audio. Dit ruimtelijke audioformaat werd ontwikkeld door Sony en is daarom te vinden op hun hoofdtelefoons en in-ears. Andere (voornamelijk Japanse) fabrikanten bieden het eveneens aan. Zo ook Audio-Technica bij de ATH-TWX9.

Net als bij de Sony-producten moet je eerst een stappenplan doorlopen, waarbij je foto’s moet nemen van je oren. Het klinkt bizar, en bij het maken van de kiekjes voel je je wellicht wat dwaas. Maar deze beelden worden vergeleken met een grote database met oorfoto’s – ja, dat bestaat – om zo je gehoorkarakteristieken te bepalen. Dit is nodig om een accuraat ruimtelijk audiobeeld op jouw maat te creëren. Een volgende stap is die gegevens delen met de app van een van de deelnemende diensten. Helaas zijn dat er niet heel veel. Tidal en Deezer zijn de bekendste, maar er is ook nugs.net en 360 Reality Audio Live (beide met live-opnames). Als je dat allemaal doorloopt, dan kun je alleen concluderen dat het aanbod beperkt is.

Ook de app is minimalistisch

De Audio-Technica Connect-app overweldigt je niet met veel informatie of instellingen. Het presenteert de essentie op het hoofdscherm op een elegante manier. Voor dagelijks gebruik is dit prima. Bij het instellen word je bovendien door een aantal instellingen gegidst, onder meer om de oordoppen te personaliseren aan je gehoor. Tik je in de app op Customize, dan ontdek je meer dan genoeg extra functies die je kunt tweaken.

Handig vinden we hier dat je de touchknoppen helemaal naar eigen smaak kunt instellen. Dat moet je echt doen, want standaard doen de knoppen nauwelijks iets. Enkel twee tikken doet iets, terwijl je wel ook met een of drie keer tikken iets kunt doen. Dat moet je dus eerst zelf instellen.

In de app ontdekken we een ongewone instelling: je kunt bepalen in hoeveel stappen het volume verandert (16, 32 en 64). Niet echt een essentiële optie, maar wie graag heel fijnmazig zijn luistervolume instelt, kan dat dus hier doen. Ook apart is dat je niet zomaar een firmware-update mag aanbrengen. Je moet van Audio-Technica echt de release-notes online opzoeken, voordat de installatie kan starten. Het merk waarschuwt trouwens dat een update 15 minuten op Android kan duren, maar 30 minuten via iOS.

Geluidskwaliteit van de Audio-Technica ATH-TWX9: een fijner geluid

Audio-Technica opteert bij z’n audioproducten dikwijls voor een geluidssignatuur die je gerust Japans mag noemen. Een beetje helderder, wat meer nadruk op detail en natuurlijkheid, en een afgerold laag, zo kun je het omschrijven. Dat is ook wat de ATH-TWX9 opdient, en het versterkt meteen het ruimtelijke gevoel. De trage ambient van A Winged Victory for the Sullen op ‘Atomos’ speelt zo met de grootschaligheid waarop je hoopt bij dit genre. De strijkers die repetitief hun ding doen klinken heel natuurlijk, maar de diepere synthesizertonen missen hun fundament.

Audio-Technica ATH-TWX9

Via de equalizer kun je dat deels rechttrekken, maar de sterkte van deze Audio-Technica’s zit meer bij akoestische muziek, klassiek, jazz en live-optredens. Ook bij podcasts en liedjes waar vocals en snaarinstrumenten een sterrol nemen, verwennen ze je oren. Het is echt de typische gedetailleerde Audio-Technica-sound die we hier horen. Bij sommige muziek zouden we aanraden om de V-shaped equalizerinstelling te kiezen. Dat deden we onder meer om de blazers in de soul van MRCY wat te verzachten. Anders zat er toch een fel kantje aan.

Effectief tegen lawaai

Qua noise-cancelling pakt Audio-Technica het anders aan. Standaard gebruik je de ruisonderdrukking in een ‘Optimized’-stand, waarbij je telkens een meting uitvoert. Deze stemt de NC af op het omgevingsgeluid. Dat werkt op zich goed, tenzij je rondloopt en de hoeveelheid herrie rond je wisselt. Handmatig kiezen voor standen als Airplane, Train, On the Go en andere is ook mogelijk. In de Optimized-stand (en Airplane) pakte de ATH-TWX9 bij onze synthetische test de herrie van de trein heel goed aan; enkel de hogere rolgeluiden en een streepje wind bleven over. Een zeer goed resultaat. In real-life situaties hoorden we gesprekken nog wel betrekkelijk luid, het is geen absolute stiltebubbel waarin je vertoeft.

De Hear-Through-modus levert stemmen rond je heel natuurlijk aan. Harde klanken, ruis of kunstmatigheid zijn afwezig. De transparantiemodus presteert bij veel TWS’en op dat vlak veel zwakker. Dat maakt de ATH-TWX9 dus een prima keuze voor op kantoor. Al helemaal als je niet houdt van jump-scares veroorzaakt door een collega die even iets komt vragen.

De ATH-TWX9 past de cVc 8.0-technologie van Qualcomm toe. Van andere oortjes weten we dat dit heel effectief is in het behouden van spraakkwaliteit tijdens het bellen, zelfs in luidruchtige omgevingen. De spraakkwaliteit is binnen goed, ook als je beweegt, en wind levert weinig problemen op. Met veel lawaai in de achtergrond gaat de Audio-Technica minder goed om, we hebben zeker met cVc betere resultaten genoteerd.

Conclusie

De Audio-Technica ATH-TWX9 zijn luxe-oortjes die hard proberen om authentiek en anders te zijn. Daar slagen ze goed in. Met hun verfijnde klank zullen ze eerder audiofielen dan mainstream-luisteraars aantrekken, hoewel de equalizer (lichte) aanpassingen mogelijk maakt. De noise-cancelling is zeer goed, net als de Hear-Through-modus, terwijl spraakkwaliteit binnen ook goed meevalt. Dat maakt deze oortjes prima voor gebruik op kantoor – maar ook op weg van en naar het werk.