Review   |   Headsets en hoofdtelefoons

Bowers & Wilkins

Bowers & Wilkins Pi5 S2 en Pi7 S2

Bowers & Wilkins Pi5 S2 & Pi7 S2 review

Bowers & Wilkins is een grote naam in de hifi-wereld en dat al sinds de jaren zestig. In recente jaren heeft het Britse merk met een reeks hoofdtelefoons getoond ook goed te kunnen inspelen op moderne muziekvoorkeuren. Verantwoordt dat ook de hogere prijskaartjes van hun nieuwste in-ears?

Met de nieuwe Pi5 S2 en Pi7 S2 mikt Bowers & Wilkins resoluut op de top van de TWS-markt. Dat is zeker het geval voor het hogere Pi7-model, dat in de winkel ligt voor een adembenemende 399 euro. De Pi5 S2 kost 100 euro minder, waarmee het zich nog altijd op een prijspunt bevindt van topmodellen zoals de Apple AirPods Pro 2 en Bose QuietComfort EarBuds II.

Bowers & Wilkins Pi5 S2 en Pi7 S2

Qua design lijken beide modellen sterk op elkaar, al heb je wel telkens andere kleurkeuzes. Maar het is nooit extravagant of schreeuwerig. Bowers & Wilkins heeft telkens voor elegante, stijlvolle kleurschema’s gekozen. Hierdoor stralen deze kleine oortjes meer luxe en kostbaarheid uit dan pakweg die koelkastwitte Apples of de eerder anonieme Boses.

Zowel de Pi5 S2 als de Pi7 S2 zijn uitgerust met goedwerkende noise-cancelling. Het duurdere model doet er nog een schepje bovenop door een adaptieve vorm van ruisonderdrukking te bieden. Ook – en dit voelt artificieel aan – ondersteunt de Pi5 S2 enkel aptX (naast SBC en AAC), terwijl de Pi7 S2 ook aptX Adaptive en aptX HD aankan. Nog een verschilpunt zit bij de case: ze lijken op elkaar, maar het doosje van de Pi7 S2 kan als Bluetooth-zender functioneren. Daarvoor moet je hem aansluiten via een meegeleverde analoge kabel aansluiten op een audiotoestel of via een USB-kabel op een computer. Het is zo’n functie je oftewel briljant vindt omdat het net voor jouw situatie een oplossing biedt, oftewel nooit zal gebruiken.

Bowers & Wilkins Pi5 S2 en Pi7 S2 oplaadcases

De cases van beide modellen kun je draadloos opladen, terwijl de oortjes zelf ook bijzonder snel opladen. Dat is handig, want de eigenlijke autonomie van de Pi5 S2 en Pi7 S2 is eerder gemiddeld. Voor de eigenaars van de eerste generatie: er is wel aardig wat verbetering geboekt. Maar onder meer Sony doet het beter.

Bowers & Wilkins Pi5 S2 en Pi7 S2 app

Het instellen van de twee Bowers & Wilkins-oortjes verloopt heel vlot. De Music-app van het Britse merk helpt je in een viertal stappen om de toestellen te configureren. Je gaat daarna niet lang bezig zijn met allerlei instellingen aan te passen. Waarom? Heel eenvoudig: het aanbod aan instellingen en opties is heel beperkt. Het Britse merk opteert om enkel de essentie te bieden. Maar daar zit ook multipoint-Bluetooth bij, zodat je makkelijk met deze oortjes kunt wisselen tussen je smartphone en tablet als bron.

De app is heel trouw aan zijn ‘Music’-naam. Het is namelijk ook een muziekspeler waarmee je nummers kunt streamen vanaf een aantal ondersteunde diensten. Ook podcasts en internetradio kun je beluisteren via deze app. Of je gebruikt gewoon de app van je favoriete dienst. Echt nodig heb je deze spelerfuncties dus niet, maar door de presentie en de toevoeging van extra content en playlists biedt het toch een meerwaarde.

Zeer positief is dat de app er zowel voor iOS als Android is.

Goede, maar niet de beste ruisonderdrukking

De noise-cancelling van zowel de Pi5 S2 als de Pi7 S2 is heel goed. Toch zijn het geen klasseleiders, want die eer is weggelegd voor Apple en Sony. Niettemin presteren de Bowers & Wilkins-oortjes wel beter dan het merendeel van de markt.

Waar ze echt in uitblinken: de muzikale prestaties. Zeker meer veeleisende luisteraars en liefhebbers van complexere muziekstukken zullen bij deze Britten gelukkiger worden dan bij vele rivalen. Ze hebben de detailweergave, dynamische prestaties en grotere soundstage die ook orkestrale werken en akoestische gitaarmuziek doen schitteren.

Tegelijkertijd trekken de Pi5 S2 en de Pi7 S2 niet volop de audiofiele kaart, wat vaak neerkomt op ‘veel detail’. Bassen zijn krachtig maar gedetailleerd. Dat doet ook moderne genres meeslepend klinken. Het zijn oortjes die ook bij Beyoncé je doen denken: hé, dit hoorde ik daarvoor niet.

Conclusie

De Bowers & Wilkins Pi5 S2 en Pi7 S2 behoren ongetwijfeld tot de beste draadloze in-ears die je momenteel kunt kopen. Velen zullen struikelen over het prijskaartje, dat met name bij de Pi7 S2 wel erg hoog ligt. Je krijgt wel wat voor die prijs, met op de eerste plaats een tuning waar heel goed is over nagedacht. Het overvolle, vermoeiende en ingedoken geluid van goedkopere in-ears heb je hier helemaal niet. Een langere speeltijd op een acculading hadden we wel graag gezien.

Lees hier de uitgebreide review van de Pi5 S2 en Pi7 S2.

Aanrader April 2023

Bowers & Wilkins Pi5 S2

Bowers & Wilkins Pi5 S2 in een oogopslag
Kleuren Storm Grey, Cloud Grey, Spring Lilac, Sage Green
Afmetingen 6,1 x 2,8 x 5,6 cm (oplaadcase)
Gewicht 6 g (per dopje), 47 g (oplaadcase)
Driver 9,2 mm Dynamic Drive
Verbinding Bluetooth 5.0
profielen:
A2DP 1.3.1
AVRCP 1.6.1
HFP 1.7.1
HSP 1.2

Codecs: 
aptX, AAC, SBC
Accu Speeltijd tot 5 uur, 24 uur inclusief oplaadcase (zonder ANC)
15 minuten laden = 2 uur spelen
Draadloos laden van case
Waterdicht IP54 (oortjes)
Noise-cancelling Actieve Noise-Cancelling
4 microfoons (2 per oortje)
Adviesprijs € 299
Koop

Bol.com

Coolblue

 

Bowers & Wilkins Pi7 S2 in een oogopslag
Kleuren Satin Black, Canvas White, Midnight Blue
Afmetingen 6,1 x 2,8 x 5,6 cm (oplaadcase)
Gewicht 7 g (per dopje), 47 g (oplaadcase)
Driver 9,2 mm Dynamic Drive
Verbinding Bluetooth 5.0
profielen:
A2DP 1.3.1
AVRCP 1.6.1
HFP 1.7.1
HSP 1.2

Codecs: 
aptX, aptX HD, aptX Adaptive, AAC, SBC
Accu Speeltijd tot 5 uur, 21 uur inclusief oplaadcase (zonder ANC)
15 minuten laden = 2 uur spelen
Draadloos laden van case
Waterdicht IP54 (oortjes)
Noise-cancelling Adaptieve ANC
6 microfoons (3 per oortje)
Bijzonderheden Oplaadcase werkt als Bluetooth-zender
Adviesprijs € 399
Koop

Bol.com

Coolblue